Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Suriye diplomatik heyeti, BM Özel temsilcisi ve Mısır Dışişleri Bakanı Moskova yolcusu

        DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Suriye krizinde Rusya yeniden ön alıyor. Moskova bugünden itibaren yoğun bir diplomatik trafiğe ev sahipliği yapacak

        Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdat başkanlığındaki diplomatik heyet Moskova'ya geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Mikdat'ın gün içinde başka üst düzey Rus diplomatlarla da biraraya gelmesi bekleniyor.

        ANNA PLANI YENİDEN

        Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksander Lukaşeviç yaptığı basın toplantısında, Suriyeli diplomatlarla yapılacak toplantılarda, geçen yaz başarısız olan Annan planının yeniden gündeme alınacağını bildirdi. ABD ile Rusya'nın yeni bir Suriye planında uzlaştığı yönündeki haberleri reddeden Lukaşeviç, ülkesinin Annan planının gerçekleştirilmesine destek verdiğini söyledi.

        Rus diplomat "yasal olarak seçilmiş Esad'ın görevden ayrılmasını talep etmek, Cenevre mutabakatına aykırı" dedi ve Suriye'de taraflar arasında siyasi görüşmelerin başlaması için Esad'ın görevden ayrılmasının da ön koşul olmadığının altını çizdi.

        BRAHİMİ DE MOSKOVA YOLCUSU

        Suriye heyetinden sonra Kofi Anna'ın yerine BM Suriye Özel Temsilcisi seçilen Lakdar Brahimi de Moskova'yı ziyaret edecek. Pazartesi günü Şam'da Esad'la görüşen Brahimi'nin haftasonu Moskova'da olması ve Rusya Dışişleri bakanı Lavrov ile görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

        Brahimi'nin ziyareti ile ilgili Interfax'a açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov, görüşmelerin başarılı geçmesini ümit ettiklerini barış süreci ile ilgili verimli sonuçlara ulaşmak istediklerini söyledi. Brahimi'nin gerçekleştirdiği mekik diplomasinin çok önemli olduğuna değinen Gatilov, "O şiddetin sona ermesi ve siyasi çözüm bulunması için çalışıyor. Suriye yönetimi ve muhalefet İbrahimi ile yakın temas içinde. Biz krizin çözümünde tüm uluslar arası aktörlerin de ortak bir politika geliştirmesini bekliyoruz." dedi.

        MISIRLI BAKAN DA GELİYOR

        Moskova'daki Suriye mesaisinin bir başka bölümün de Rusya-Mısır görüşmeleri oluşturulacak. Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamel Amr'ın da çalışma ziyareti kapsamında 27-28 Aralık tarihlerinde Moskova'da temaslarda bulunacak.

        Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ziyarete özel önem verildiği ve Suriye krizine çözüm bulunması konusunda müzakerelerde bulunulacağı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ