Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak TOKİ 13 yılda sektöre 120 milyar TL yatırdı - Emlak Haberleri

        Yavuz BARLAS/GAZETE HABERTÜRK

        Son 13 yılda gayrimenkul sektörüne 120 milyar TL yatırım yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) inşaatın en büyük aktörü oldu. Büyüme ve istihdama direkt katkı sağlayan İdare’nin en yüksek hedefi de 2016 yılında koyuldu. Bu yıl 60 bin konutu hayata geçirecek planlama yaptıklarını belirten TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan “İstesek bu rakamı aşabilecek durumdayız. Ağustosta 60 bin konutun ihalesi yapılmış olacak” dedi. Gazetelerin Ekonomi Müdürleri ile bir araya gelen Turan, TOKİ’nin ekonomiye etkisini “Bizim bir vites ileri, bir vites gerimizin karşılığı 1 milyar dolardır” sözleriyle özetledi. Turan, alt sektörlerle birlikte inşaatta ayda yaklaşık 250 bin kişi çalıştığına, bu boyutta istihdam yaratacak bir fabrika için 2 yıldan fazla yatırım süreci gerektiğine dikkat çekerek, TOKİ’nin 520’si aktif olmak üzere toplam 700 şansiyesi bulunduğunu ve bu yaz 90 bine yakın kişinin TOKİ şantiyelerinde çalışacağını söyledi.

        Habertürk Gazetesi Ekonomi Müdürü Yavuz Barlas’ın sorularını yanıtlayan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Emekliler için 35 ilde 7 bin 715 konut inşa edeceğiz” dedi.

        TOKİ’NİN PAYI YÜZDE 8.5

        Türkiye’de 2002-2015 döneminde 700 bini sosyal konut olmak üzere yaklaşık 7.5 milyon konut üretildiğini belirten Turan, “Bu konutların yüzde 8.5’i TOKİ, yüzde 1.5-2’si kurumsal firmalar (markalı projeler), yüzde 89-90’lık bölümü küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından yapılan 15-20 daireli binalardan oluşuyor” dedi. TOKİ’nin 81 ilde 711 bin 910 konut ve 8 bin 30 sosyal donatı uygulaması hayata geçirdiğini hatırlatan Turan, “Konut fiyatları ve kiraların piyasa şartlarında oluşmasını sağlayan, aşırı fiyat artışını önleyen önemli bir fonksiyonumuz var. 13 yılda yaklaşık 120 milyar TL yatırım yaptık. Bir başka deyişle, piyasa şartlarında hiçbir zaman ev sahibi olamayacak yaklaşık 450 bin kişiye konut sahibi olma fırsatı yarattık” diye konuştu. Turan’ın verdiği bilgiye göre, emeklilere yönelik uygulamayla 2023 hedefini 1.2 milyon konut olarak revize eden TOKİ’nin planı, 2023’e kadar, evi olmayan 5.5-6 milyon vatandaşı konut sahibi yapmak.

        YENİ YERLEŞİM PROJELERİNİN İLK DURAĞI ANTEP

        TOKİ’nin 2023 hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği bir başka proje de ‘Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler’. TOKİ Başkanı Turan, ‘mega proje’ olarak tanımladığı projede konut ve şehirciliği çok boyutlu ele aldıklarına, fiziki nitelik kadar ekonomik, kültürel ve sosyal ölçekleri de fizibilite sürecine kattıklarına dikkat çekti. İlk adımın Gaziantep Kuzey Şehir Projesi’yle atıldığını belirten Turan, projeyi şöyle anlattı: “8.5 milyon metrekare alan üzerinde 50 bin konut yapılacak. İlk aşamada 3 bin konutun inşaatı başladı. Manisa Akgedik’te oluşturulacak 5 bin 500 konutluk yeni yaşam alanının ilk etabı olan bin 101 konutun temeli de atıldı. Akgedik projemiz 4-5 katlı binalardan oluşan, çok modern yeni bir yaşam alanı olacak. İlk etabın hak sahiplerini mayıs ayı sonunda kura ile belirlenecek. Proje, 2017 yılının ağustos ya da eylül ayında teslim edilecek.”

        KAYABAŞI’NA 5.5 KM’LİK DEV PARK YAPILIYOR

        TOKİ’nin İstanbul Kayabaşı’nda dev bir park projelendirdiğini belirten TOKİ Başkanı Turan, bu projeyle İ stanbul’un 1.5 milyon metrekare büyüklüğünde bir yeşil alana kavuşacağını söyledi. Turan, şöyle devam etti: “Kayabaşı Vadisi’nde oluşturulacak yeşil alan 5.5 kilometre uzunluğunda olacak. Merkezden Fenertepe’ye doğru uzanacak sahada; koru alanları, parklar, bisiklet ve yürüyüş parkurları, dinlenme ve piknik alanlarıyla vatandaşların birincil ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal tesisler olacak. İhale yapıldı. Yazın inşaat başlıyor.”

        ‘ÇEŞME PROJESİ MODEL OLDU’

        Yerel Mimari Uygulama Projesi olarak hayata geçirilen ilk sosyal konutlar olan Nevşehir Ürgüp konutlarının ilk etabının teslim edildiğini kaydeden Turan, İzmir-Çeşme Projesi’nin de Ege için model niteliğinde olduğunu belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ