Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Brexit sonrası Almanya açıklaması ve 'Kara Cuma' endişesi - İş-Yaşam Haberleri

        İngiltere'de gerçekleştirilen Brexit AB referandumundan ayrılık kararı çıktı. İngiliz medyasının verdiği sonuçlara göre; AB'ye yüzde 52 hayır oyu çıkarken, evet oyları yüzde 48'de kaldı.

        AVRUPA BORSALARI KIPKIRMIZI

        Sonuçların bölge bölge açıklanmaya başlamasıyla birlikte küresel piyasalarda büyük çaplı tepkiler gelmeye başladı. Euro/dolar karşısında, İngiliz Sterlini tüm dünya para birimleri karşısında erirken,Avrupa borsalarının tamamı güne sert satışlarla başladı.

        İngiltere Borsası yüzde 8,4düşüşle başlarken, Fransa borsası yüzde 6,95, Almanya Borsası 9,25 düşüşlerle açıldı.Borsa İstanbul ise Avrupa piyasalarının açıldığı dakikalarda yüzde 5 civarında ekside seyrediyor.

        Öte yandan küresel piyasalarda spot altının ons fiyatları da 1.330 doları buldu ve2013 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

        "AVRUPA BORSALARI YÜZDE 15-20 DEĞER KAYBEDER"

        Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel,İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı sonrası yaptığı ilk değerlendirmede "Avrupa için kötü bir gün" yorumunda bulunurken uluslararası finans kuruluşu Morgan Stanley, önümüzdeki haftalarda Avrupa borsalarında yüzde 15-20 değer kaybetmesini bekliyor.

        Peki piyasalar ve uzmanları İngiltere'deki oylamanın sonuçları hakkında ne düşünüyor? İşte piyasalarda sabahın erken saatlerinde uzmanlarca hazırlanan piyasa ve Brexit değerlendirmelerinden bazıları...

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

        Daha önce eski Londra Belediye Başkanı ve ayrılma yanlısı Boris Johnson’ın dile getirdiği gibi Avrupa Birliği ile yeniden masaya oturulma ihtimali bulunuyor. Böyle bir durumda AB ile Birleşik Krallık (BK) arasında (Danimarka ile AB arasında olduğu gibi) BK için daha olumlu koşulları içeren yeni bir anlaşmaya varılabilir ve bu anlaşma BK’da yeniden halk oylamasına sunulabilir. Bu ihtimale ilişkin herhangi resmi bir açıklama bulunmazken, finansal kriz koşullarının derinleşmesi durumunda böyle bir yola başvurulması olasılığı artıyor.

        Negatif beklenti ne olabilir… AB ile yeni bir anlaşma imzalanmaz ve AB Lizbon Antlaşması’nın 50. maddesi devreye sokulursa Birleşik Krallık (BK) için AB’den ayrılmasına yönelik prosedür işlemeye başlayacak. Referandum sonucu BK parlamentosunda oylandıktan sonra BK Başbakanı tarafından AB’ye resmi başvuru yapılacak ve Avrupa Konseyi çıkış sürecini onaylamak üzere toplanacak. BK’nın AB ülkeleri ve AB’nin ticari antlaşması bulunan ülkeler ile yeni ticari anlaşmalar imzalamak üzere pazarlık masasına oturacağı göz önüne alındığında bu sürecin 2 yıl alması beklenebilir.

        Bilrleşik Krallık ekonomisi, ayrılık durumunda ticari anlaşmalara ilişkin belirsizlikler ve yatırım kararlarının durdurulması nedeniyle önemli zarar görebilir. BK Başbakanı’nın istifası beklenebilir. Avrupa Birliği tarafında ise üye ülkelerin sırayla AB’den ayrılmak üzere referanduma gitmeleri beklenebilir. Pazar günü yapılacak İspanya seçimlerinde sol partilerin

        güçlenmesiyle ikinci çatlak İspanya’dan gelebilir.

        Ak Yatırım Araştırma Bölümü tarafından hazırlanan analiz:

        Doların dünya para birimleri karşısında değer kazandığı ve hisse senedi endekslerinde sert satışlar yaşandığını görüyoruz. Altın fiyatları 1300 doların üzerinde işlem görürken güvenli liman olan ABD tahvillerine yoğun talep yaşanıyor. ABD 10 yıllık tahvil faiz getirileri %1,5 civarında işlem görürken, gece saatlerinde 3,00 TL üzerinde işlem gören Dolar/TL, mevcut durumda 2,96 seviyesinde bulunuyor.

        Önümüzdeki saatlerde global ölçekte Merkez Bankalarından müdahaleler gelmesi ve kurlardaki hareketin geçici olarak sakinleşmesi beklenebilir. Ancak Pazar günü İspanya’da yapılacak seçimlerde de sol yanlısı partilerin güç kazanması ve AB’den ayrılmaya yönelik seslerin artması beklenebilir. Önümüzdeki ay boyunca dünya piyasalarında volatilite yüksek kalabilir. "

        İŞTE ALTIN FİYATLARI BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

        PİYASALARDA 'KARA CUMA' BEKLENİYOR

        Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende ise şu ifadelere yer verildi:

        "GBP: İngiltere AB referandumunda AB’ye hayır %52 AB’ye evet %48. 382 seçim bölgesinden 340'ından sonuçlar alındı ve devlet televizyonu BBC' "İngiltere’nin AB'den ayrıldığını duyurdu.

        Sandık çıkışı anket sonuçları da, başa baş bir mücadeleye işaret etmişti. Fakat daha sonra özellikle kırsal kesimden gelen oylar tabloyu değiştirdi. Brexit (AB'den ayrılık) oylarının öne geçmesiyle piyasalar da sarsıldı.

        İngiliz Sterlini sert düşüş yaşadı, dolara karşı 1985'deki seviyesine geriledi. Bugün piyasalarda 'Kara Cuma' endişesi yaşanıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, oylama sonrasında sosyal medya hesabından "Britanya'nın daha güçlü, daha güvenli ve Avrupa'da daha iyi olması için oy veren herkese teşekkür ediyorum" mesajını paylaştı. Cameron'ın

        lideri olduğu Muhafazakar Parti'den 84 milletvekili Başbakan'a gönderdikleri mektupla görevini sürdürmesini istediklerini ifade ettiler.

        Sterlinde Cuma günü yüzde 8.5'lk düşüş, İngiliz para biriminin tarihinin en kötü günlük kaybını yaşama yolunda olduğunu işaret ediyor. Sterlin, Avrupa Kur Mekanizması'ndan çıkmak zorunda kaldığı 1992'deki Kara Çarşamba'da yüzde 4.1 düşmüş ve önceki rekor düşüşünü gerçekleştirmişti. Sterlin, gün içinde düşüşünü yüzde 9.5'e kadar çıkardı ve hisse senedi piyasalarının Büyük Finansal Kriz döneminde çöktüğü 24 Ekim 2008'deki yüzde 5.9'luk gün içi rekor düşüşünü aşmış oldu. Sterlin, Şubat ayında kampanyanın başlamasından bu yana sert dalgalanmalar yaşadı ve beklentilerin barometresi görevini görerek, oylama öncesi hangi tarafın ağır bastığını yansıttı.

        İngiliz para birimi aynı ay Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın Brexit'e destek verdiğini açıklamasının aradından yedi yılın en düşük seviyesine indi. Sandıkların kapanmasının ardından hareketler daha da sertleşti. Sterlin, YouGov Plc'nin gün içinde yürttüğü araştırmada statükonun sürmesini destekleyenlerin ağırlığının yüzde 52 olduğunu açıklamasının ardından, Aralık ayından bu yana ilk kez 1.50 dolar seviyesinin üzerine çıktı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ