Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yunanistan, göçmenleri gece Türkiye’ye bırakıyor

        Mesut HAN / Arif BALKAN / GAZETE HABERTÜRK

        Meriç Nehri üzerinden Yunanistan’a geçmeyi başaran ancak Yunan güvenlik birimlerine yakalanan göçmenlerin hiçbir işlem yapılmadan Edirne’nin merkeze bağlı Elçili Köyü yakınlarına ‘deport’ (sınır dışı) edildiği ortaya çıktı. Zaman zaman şiddete maruz kalan göçmenlerin tüm değerli eşyalarına ve paralarına da el konulduğu öne sürüldü.

        Son aylarda özellikle geceleri köydeki göçmen hareketliliğinin had safhaya ulaştığını belirten köy muhtarı Mehmet Hamdi Aksoy, göçmenlerle konuştuklarında durumu anladıklarını söyledi. Aksoy, “Göçmenler kucaklarında çocuklarıyla Meriç Nehri’nin kenarından köyün içine kadar geliyor. Nereden geldiklerini sorduktan sonra durumu anladık. Yunan güvenlik birimleri gece geç saatlerde botlarla 100-150 kadar mülteciyi karaya bırakıp geri dönüyor. Paraları ellerinden alınmış, aç ve açıkta bir halde bırakılmışlar köyümüze’’ diye konuştu.

        ‘BU KISIRDÖNGÜ SÜRER’

        Edirne’de göçmen kaçakçılığı yapan İ. ise, Yunanistan’a geçmeyi başaran ancak yakalanan göçmenlerin hepsinin Türkiye’ye geri gönderildiğini iddia etti. Göçmen kaçakçısı İ., “Şanslı olan Avrupa’ya ulaşıyor. Ama yakalananların önemli bir kısmı resmi kanallara başvuramadan geri gönderiliyor. Göçmenler birkaç gece sonra tekrar geçmeyi dener. Bu bir kısırdöngü gibi” dedi.

        JANDARMA: YETERLİ DELİL YOK

        Jandarma yetkilileriyse göçmen trafiğinin Edirne için hayatın doğal bir parçası olduğunu ifade etti. Yetkililer, daha önce ifadelerine başvurdukları göçmenlerin pek çoğunun Yunan güvenlik birimlerinin ‘deport’ uygulamalarından bahsettiklerini ancak hukuk dışı uygulama için bunun yeterli delil sayılmadığını aktardı. İçişleri Bakanlığı birimlerinden Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkilileri de söz konusu durumu doğrularken göçmen kaçakçılığı konusunda güvenlik birimleriyle koordineli çalışıldığını belirtti.

        ‘BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN’A NOTA VERİLEBİLİR’

        Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Yunanistan’ın ‘göçmen deportu’yla ilgili olarak, “Yunanistan’ın yanı sıra Bulgaristan da sorumluluğu dışında hareket ederek göçmenleri Türkiye’ye gönderiyor. Dişişleri Bakanlığı bilgilendirildi. Bu iki ülkenin sorumsuz davranışları için nota verilebilir” dedi.

        Devletler arası hukuk uzmanı Prof. Dr. Nuray Ekşi ise Türkiye ile AB arasında geri kabul anlaşması olduğunu belirterek “Dışişleri Bakanlığı maalesef bunu araştırmadan, incelemeden onayladı. Bu uygulamayla Türkiye’nin sırtındaki yük de artacak” diye konuştu.

        TÜRKİYE TRANSİT ÜLKE

        Göçmenler için Türkiye transit ülke. Göçmenlerin bir kısmı Türkiye’de kalırken, büyük bölümü Avrupa’ya geçmenin yollarını arıyor. Dünya çapında bir sektör haline gelen yasadışı göçmen kaçakçılığında bir yılda dönen paranın 40 milyar doları bulduğu biliniyor. Bunun yaklaşık 10 milyar dolarıysa Türkiye’de dönüyor. Edirne İl Jandarma Komutanlığı, son 5 yılda kaçakçılara yönelik 8 bin 721 ayrı operasyon gerçekleştirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ