Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 13 Mart Ankara patlamasına tepki yağıyor

        Ankara'da meydana gelen saldırıya ilişkin açıklamalar yapıldı. HDP'den yapılan açıklamada "saldırıyı lanetliyoruz" denilirken, İTO'dan yapılan açıklamada "güvenlik güçlerimizin teröre karşı verdiği destansı mücadelenin 'alçakça' karşılığıdır" ifadeleri kullanıldı.

        Ankara'daki bombalı saldırıya ilişkin HDP tarafından yapılan açıklamada, "Ankara'da bu akşam meydana gelen bombalı saldırıyı lanetliyoruz" denildi.

        Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Sivil yurttaşlarımızın bulunduğu bir yerde yapılan bu vahşi saldırının sonucunda maalesef çok sayıda hayatını kaybeden ve yaralanan olmuştur. Bütün halkımızla bu büyük acıyı paylaşıyoruz. Yaşamını yitiren insanlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Halkımıza yaşatılan bütün bu acıların bizleri kardeşlik duygularından uzaklaştıramayacağını ifade ediyor, saldırıyı bir kez daha en sert şekilde kınıyoruz" ifadelerine yer verdi.

        TBMM BAŞKANI: ACIMIZ VE ÖFKEMİZ BÜYÜKTÜR

        TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Acımız ve öfkemiz büyüktür, fakat geçmişte pek çok badireyi atlatmış olan devletimiz ve milletimiz böylesi saldırılar karşısında infiale kapılmama basireti, metaneti ve tecrübesine sahiptir" dedi.

        TBMM Başkanı Kahraman, Ankara'daki terör saldırısı ile ilgili bir mesaj yayımladı. Kahraman mesajında şunları dedi:

        "Terörizm yoluyla ülkemize zarar vermek ve halkımızı korku ve tedirginliğe sürükleyerek devlete olan güvenini sarsmak isteyen hain odakların yeni bir alçakça saldırısına maruz kalmış olmanın üzüntüsü içindeyiz. Milletimizi kamplara bölmek, devletimiz ile halkımızı karşı karşıya getirmek isteyen malum düşmanlarımızın bu tür aşağılık yollara tevessül etmeleri gerçekte acziyetlerinin göstergesidir. Bu tür eylemlerle devlet kurumlarımızın özgüvenini, uyumlu çalışma düzenini ve birlik ve bütünlüğünüzü sarsmaya, ülke siyasetine yön vermeye çalışan menfur odaklar gereken cevabı alacaklardır. Acımız ve öfkemiz büyüktür, fakat geçmişte pek çok badireyi atlatmış olan devletimiz ve milletimiz böylesi saldırılar karşısında infiale kapılmama basireti, metaneti ve tecrübesine sahiptir. Bu meşum saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum."

        BAKAN BEKİR BOZDAĞ: ASLA HEDEFLERİNE ULAŞAMAYACAKLAR

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin, "Türkiye, terörizm, terör örgütleri ve teröristle etkin, kararlı ve dirayetli mücadelesini, bunların kökü kazanıncaya kadar sürdürecektir" ifadesini kullandı.

        Bakan Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, menfur saldırıyı kalleşçe yapan ve yaptıranları lanetlediğini belirtti. Saldırıda şehit olanlara Allah'tan rahmet ve yaralılara şifalar dileyen Bozdağ, "Terör örgütleri, teröristleri ve bunları kullanan ağababaları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da asla hedeflerine ulaşamayacaklardır. Türkiye, terörizm, terör örgütleri ve teröristle etkin, kararlı ve dirayetli mücadelesini, bunların kökü kazanıncaya kadar sürdürecektir" değerlendirmesinde bulundu.

        Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Bozdağ, "Devletimiz, bütün imkan, kabiliyet, gücü ile terör, terör örgütleri ve teröristle çok yönlü mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor, sürdürecektir. Terör saldırıları karşısında halk olarak birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize ve huzurumuza daha fazla dayanışma ile sahip çıkmalıyız. Terör saldırılarının, birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi, huzurumuzu ve dayanışmamızı bozmasına asla izin vermemeliyiz" ifadelerini kullandı

        MERAL AKŞENER: LANETLİYORUM

        Akşener, kurultay çalışmaları kapsamında geldiği Kırklareli'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Ankara'daki terör saldırısını lanetlediğini söyledi.

        Saldırıda yaralananlara acil şifalar dileğinde bulunan Akşener, Türk milletini sağduyulu olmaya davet etti.

        Meral Akşener, saldırıya ilişkin aldığı ilk bilgilerin iç açıcı olmadığını belirterek, kendisine gelen ilk bilgilerin yanlış olmasını umduğunu dile getirdi.

        Saldırının Kızılay'ın en kalabalık olduğu bir saatte gerçekleştiğini anlatan Akşener, "İnşallah sadece yaralılarla kalır, inşallah ölüm olmaz, inşallah can kaybımız olmaz. Çok büyük bir eylem olduğu anlaşılıyor. O nedenle üzgünüm. Milletimizin sağduyulu ve dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum. Gençlerimizin özellikle son derece dikkatli olması gerektiğine inanıyorum'' diye konuştu.

        AK PARTİ'Lİ ATAŞ: HAİNCE, KALLEŞÇE

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, "Ankara'daki patlama, milletimizi ve ülkemizi hedef alan bir patlamadır" ifadesini kullandı.

        Ankara'daki terör saldırısına siyasi partilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ataş, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Ankara'daki patlamayla ilgili değerlendirmede bulundu.

        Mustafa Ataş, mesajında şunları kaydetti:

        "Ankara'daki patlama, milletimizi ve ülkemizi hedef alan bir patlamadır. Terörün her türlüsüne ve yapanlara lanet olsun. Ankara'daki haince, kalleşçe terör saldırısında yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemiz ve milletimiz üzerinde haince plan yapanların planlarını, Rabbim kendi başlarına çevirsin ve hesaplarını boşa çıkarsın."

        CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ GÖK

        CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise Kızılay'da meydana gelen patlamanın ardından Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

        Hastaneden ayrılırken gazetecilere açıklama yapan Gök, başkentin bugün bir kez daha terör saldırısıyla sarsıldığını belirterek, olay anından itibaren patlamanın nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi edinmeye çalıştıklarını söyledi.

        Levent Gök, şunları dile getirdi:

        "Kızılay gibi Ankara'nın kalbinde olan bu olayın nasıl önlenemediğini ve emniyetteki aksaklıkları yerinde görmeye çalışıyoruz. Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Türkiye terörün oyununa gelmeyecektir. Şu anda iktidarın, hükümetin kamuoyunu aydınlatmasını bekliyoruz. CHP olarak bir an önce iktidardan talebimiz, bu olayın nasıl, niçin olduğu ve niçin önlenemediği yönünde kamuoyunu aydınlatmasıdır."

        KAMALAK: EN GÜZEL CEVAP BİRBİRİMİZE DAHA FAZLA KENETLENMEK

        Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak da yazılı bir açıklama yaparak, Ankara’daki terör saldırısını lanetledi.

        Kamalak, "Ankara’da masum sivilleri hedef alan menfur saldırıyı bütün nefretimle lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Alçakça planlanmış kanlı bir planın hedefi olduğumuz açıktır. Ama aziz milletimiz sahip olduğu tecrübe ve sağduyu ile bu kanlı oyunu bozacak, teröre teslim olmayacaktır. Türkiye'yi karıştırmak isteyen karanlık mihraklara karşı verilecek en güzel cevap, millet olarak birbirimize daha fazla kenetlenmek, milli birlik ve beraberliğimize sahip çıkmaktır. Aziz milletimiz omuz omuza vererek bu karanlık dönemi de atlatacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" ifadelerini kullandı.

        HDK: AKP HÜKÜMETİNİ "ÇÖZÜM SÜRECİ"NE DÖNMEYE ÇAĞIRIYORUZ

        Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ertuğrul Kürkçü, Ankara Kızılay'daki bombalı araç ile düzenlenen saldırı ile ilgili olarak yazılı açıklama yaptı.

        Açıklamada, "Bu saldırı, hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemeyecek, hiçbir vicdanın kabul edemeyeceği bir kıyımdır. Hangi çatışmayla, hangi çatışmanın hangi tarafıyla ilişkilendirilirse ilişkilendirilsin, sivil halka yönelik bu saldırı insanlığa karşı suçtur. HDK, AKP hükümetini derhal 'çözüm süreci'ne geri dönmeye, Suriye'deki savaştan elini çekerek barışın onarılması için sorumluluk almaya, ya da derhal istifa ederek yerini halkın "barış içinde yaşama hakkını güvence altına alacak başka bir hükümete bırakmaya çağırıyor" ifadeleri yer aldı.

        TOBB: ÇİRKİN YÜZLERİ BİR KEZ DAHA...

        Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara'da meydana gelen terör saldırısı üzerine mesaj yayımladı.

        Hisarcıklıoğlu, saldırının insanlık adına utanç verici bir eylem olduğunu ifade ederek, "Başkent'te düzenlenen bu hain saldırı; masum insanların canına, ülkemizin birlik ve beraberliğine kastetmiştir. Vicdanları sızlatan bu alçaklığı yapanlara insan diyebilmek de mümkün değil. Şundan eminiz ki, bu olayların müsebbipleri tarih önünde en ağır hesabı verecek ve hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır" dedi.

        Hisarcıklıoğlu mesajında şu görüşlere yer verdi:

        "Akşam saatlerinde, Ankara'da meydana gelen patlama, insanlık dışı emelleri olanların çirkin yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. Masum canlara kıymak, insanlık tarihinde lanetlenmiştir. Bu çirkin, aşağılık işlere imza atanlar bilsin ki, bunu yaparken amaçları her ne olursa olsun ulaşamayacaklar. Bu güzel ülkenin huzurunu, kardeşliğini bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu yaşatılan acıları yine birbirimize tutunarak, sarılarak aşacağımızdan şüphemiz yoktur. Türk iş dünyası adına, saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve yüce milletimize başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum."

        İTO: ALÇAKÇA KARŞILIK

        İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Ankara Kızılay'da meydana gelen saldırıyla ilgili olarak, "Bu saldırı güvenlik güçlerimizin teröre karşı verdiği destansı mücadelenin 'alçakça' karşılığıdır" dedi.

        Çağlar, şunları kaydetti:

        "Devletimizin terör örgütlerine karşı verdiği mücadele öyle bir noktaya gelmiştir ki, bu örgütler can çekişmeye başlamıştır.

        Kan dökmeye yönelik bu eylemler, eli kanlı terör örgütünün düştüğü aciz durumu bir kere daha ortaya koymuştur.

        Defaatle söylediğimiz gibi bu saldırılar hedefine ulaşmak bir yana, bilakis Türk devletini ve milletimizi daha güçlü bir şekilde bir araya getirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

        Güvenlik güçlerimizin teröre karşı verdiği destansı mücadelenin bu tarzda 'alçakça' karşılıkları olabilir. Ama biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti ülkemizde huzur ve asayişi hakim kılacaktır.

        Devletimizin, hükümetimizin, güvenlik güçlerimizin sonuna kadar yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz.

        Milletimize metanet ve başsağlığı diliyorum."

        TESK BAŞKANI PALANDÖKEN: TERÖR İNSANLIK SUÇU

        Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ankara'da bu akşamki terör saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

        Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, patlamanın insanlık dışı olduğunu ve masum insanların katledilmesinin izahının olmadığını belirterek şöyle dedi:

        "Terör insanlık suçudur. Masum insanların katledilmesinin açıklanabilir hiçbir haklı sebebi yoktur. İnsanları korkutarak, katlederek terör örgütleri hiçbir sonuç alamayacaktır. Kardeşliğimizi bozmaya çalışanlar er veya geç yüce Türk adaletine hesap vereceklerdir. Bizim yapmamız gereken birlikteliğimizi korumak, kardeşliğimizi pekiştirmektir."

        TİM: SON ÇIRPINIŞLAR

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ankara Kızılay'daki terör saldırısını kınadı.

        Büyükekşi, yaptığı yazılı açıklamada, terör örgütlerinin sivilleri hedef alarak, kendi acziyetlerini ortaya koyduğunu belirtti.

        "Ankara Kızılay'da akşam saatlerinde sivil vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu bir alanda gerçekleşen acımasız ve hain saldırıyı lanetliyoruz" ifadesini kullanan Büyükekşi, şunları kaydetti:

        "Türk halkı, terörle toplumu şekillendirebileceğini sanan ve iç karışıklık için çırpınanlara en iyi cevabı, bir arada ve kardeşçe yaşayarak vermeye devam edecektir ve Türkiye, bu saldırıları planlayanları elbet adalet önüne çıkararak ve birliğini koruyarak, son çırpınışlarını gördüğümüz bu şiddeti, topraklarından sonsuza kadar silecektir. Patlamada ölenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, Türk halkına başsağlığı dileriz."

        SENDİKALAR

        Kızılay Güvenpark'ta meydana gelen terör saldırısını bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları kınadı.

        Memur-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, terörün acımasız ve kanlı yüzünün Ankara'da bir kez daha gösterildiği belirtildi.

        Huzur ve güvenliği hedef alan alçak saldırının, terörün, teröre destek verenlerin, terörün arkasındaki iç ve dış güçlerin nefretle kınandığı açıklamada, "Ankara'daki kalleş saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyoruz. Ülkemize, milletimize, güvenlik görevlilerimize ve geleceğimize yönelen bu canice saldırıları lanetliyoruz" ifadesine yer verildi.

        Hain saldırıların milleti asla pes ettiremeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Güzel ülkemiz, her alanda parlayan yıldız olacak. Bunun gerçekleşmesinden korkanlar, bunu engellemek isteyenler, geçmişte de oldu. Bugün de var. Yarın da olacak. Bize düşen, birliğimizi korumaktır. Bize düşen, bizi yıkmak, bölmek durdurmak isteyenlere karşı tek yürek olmaktır.

        Bu tür karanlık planlarla ülkemizi karıştırmak isteyenler kirli emellerine hiçbir zaman ulaşamayacaktır. Milletimiz sahip olduğu sağduyu ile bu hain planları her zaman boşa çıkarmayı bilmiştir. En büyük temennimiz bu alçak saldırının tüm yönleriyle aydınlatılması, faillerinin yakalanması ve arkasındaki karanlık güçlerin ortaya çıkarılmasıdır."

        Açıklamada, saldırıda vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına sabır ve başsağlığı dilendi.

        "BU ZOR SÜREÇTE HERKESİN SAĞDUYULU OLMASI GEREKİYOR"

        Medya-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, Kızılay'da meydana gelen ve çok sayıda vatandaşın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan terör saldırısının lanetlendiği bildirildi.

        Son zamanlarda Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünü hedef alan, toplumsal huzuru bozmaya yönelik bu tür alçak ve hain saldırıların lanetlendiği açıklamada, birlik ve beraberliği, ülkenin huzurunu bozmaya yeltenenlerin asla başarılı olamayacağı kaydedildi.

        Açıklamada, "Meydana gelen terör saldırısında çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin ve yaralanmasının üzüntüsü içerisindeyiz. Bu alçakça saldırıların amacı, ülkemizin huzur ve istikrarını bozmak ve toplumda bir korku havası ve kaos ortamı yaratmaktır. Bu zor süreçte herkesin sağduyulu olması ve birbirine kenetlenmesi gerekmektedir" ifadesi kullanıldı.

        Ülkenin birlik ve bütünlüğünü hedef alan terör saldırısının kınandığı açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara da geçmiş olsun dileğinde bulunuldu.

        "HAİN TERÖRÜN ENİNDE SONUNDA HESAP VERECEĞİNDEN KUŞKUMUZ YOK"

        Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

        Burhan, "Birliğimize, kardeşliğimize, vatanımızın bölünmez bütünlüğüne , geleceğimize ve milletimizin huzuruna dönük yapılmış bu hain terör saldırısını kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

        Bu tür hain saldırılar sonrasında medya mensuplarına da uyarılarda bulunan Burhan, şöyle devam etti:

        "Manşetlerini ekranlarını kirleterek terörün hedeflediği sonuç doğrultusunda yayınlar yapanları uyarıyor, onları milletin, vatanın yanında yer almaya davet ediyoruz. Her ne koşulda olursa olsun terörün yanında yer alan teröre hizmet eden yayıncılık anlayışını da kabul etmediğimizi bildiririz. Biz Anadolu medyası olarak devletimizin, milletimizin yanında bir ve beraberiz. Hain terörün eninde sonunda hesap vereceğinden hiç kuşkumuz yoktur. İçeride ve dışarıda hain emellere hizmet edenlerin bu emellerine ulaşamayacaklarını belirtir, devletimizin kararlı mücadelesinde milleti ile yekvücut başarılı olacağını ifade etmek isteriz. Birlik ve beraberlik içinde, teröre ve teröristlere gereken cevap verilecektir. Şehit kanlarıyla sulanan vatan toprakları hainlere mezar olacaktır."

        "MEDYA OLARAK VAKİT, BİRLİK OLMA VAKTİDİR"

        Uluslararası Medya Enformasyon Derneği (UMED) Başkanı Aslan Değirmenci de medya organlarını duyarlılığa davet ederek, ifade ve düşünce özgürlüğünün terör örgütlerinin PR'ının yapılmasını içermediğini belirtti.

        Medyanın, illegal amaçlarına ulaşmak isteyen terör örgütlerinin tuzağına düşmemesi ve terörün propagandasını yapmaya katkı sağlamaması gerektiğini vurgulayan Değirmenci, "Terör eylemlerinin başlıca amaçlarından birinin medya üzerinden topluma korku pompalamak olduğu unutulmadan, medya kuruluşları terörle ilgili haber ve programları özenle yayımlamaya azami dikkat göstermelidir. Medya olarak vakit, birlik olma vaktidir. Vakit ortak akıl ile hareket edip, terörü, terörü besleyenleri ve teröre destek verenlerin kirli oyunlarını bozma vaktidir. Vakit, küresel kirli senaryoları yırtıp atma, figüranları yalnız bırakma vaktidir" ifadelerini kullandı.

        Değirmenci, hain terör saldırısını kınadıklarını, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilediklerini kaydetti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ