Müslüm Baba'nın mezarına özel koruma
2 özel güvenlik görevlisi sabaha kadar bekleyecek
Giriş: 06.03.2013 - 05:29 Güncelleme: 06.03.2013 - 06:22
MAGAZİN SERVİSİ
UZUN tedavi sürecinin ardından vefat eden ve önceki gün İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilen Müslüm Gürses’in mezarına özel koruma verildi.
Müslüm Gürses
Müslüm Gürses, (d. 7 Mayıs 1953, Fıstıközü, Halfeti - Şanlıurfa, Türkiye) Türk ses sanatçısı. Gerçek adı Müslüm Akbaş'tır.
Son yıllarda bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuarına katarak Nilüfer'in Olmadı Yar isimli şarkısını, Teoman'ın Paramparça ve Tarkan'ın İkimizin Yerine adlı çalışmalarını da seslendirdi.
1979 yılında ilk defa İsyankar filmiyle kamera karşısına geçen Gürses, toplam 38 sinema filminde rol almıştır.
7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi. Annesinin adı Emine'dir.
Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa'da geçti. Gürses üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç ettiler.
Sanat yaşamının ilk yılları - Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yilinda, kücük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, ayni zamanda Halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı. Ayrica ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yilinda Adana Aile Çay Bahçesi'nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum". - Soyadını da orada çalışırken "Gürses" olarak değiştirirler.
1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.
İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya 'nın sahibi oldugu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik Plak yaptı: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".
Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır. -
Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firmasi ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak yaptı.
Dinleyici kitlesi - - Müslüm Gürses`in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır (Mesela 2002/ Bağlam Yayıncılık : Caner Işık / Nuran Erol , " Arabeskin Anlam Dünyası ve Müslüm Gürses Örneği ").
1999 yılında Müslüm Gürses' in o dönemde 15 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor plak firmasıyla yolları ayrıldı.
Ocak 2006`da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır.
Gürses'in, 2006'da yazar Murathan Mungan'la ortak projesi "Aşk Tesadüfleri Sever" Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan'ın sözlerini yazdığı, David Bowie'den Garbage'a, Leonard Cohen'den Jane Birkin'e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.
2010 yılında Kasım ayında yeniden Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza atmıştır.
Müslüm Gürses 38 filmde oynamıştır. Bu filmler şunlardır: - - Ağlattı Kader - 1984 - Amerikalılar Karadeniz'de 2 -2007 - Anlatamadım - 1983 - Balans ve Manevra - 2005 - Bağrı Yanık - 1980 - Beleşçiler - 1986 - Bir Akıllı Bir Deli - 2002 - Bir Yıldız Doğuyor - 1984 - Çare Sende Allah'ım - 1984 - Çığlık - 1986 - Dertler İnsanı - 1990 - Dünya Boştur - 1990 - Esrarlı Gözler - 2008 - Garibanlar - 1984 - Güldür Yüzümü - 1985 - Hasret - 1980 - İkizler - 1985 - İsyankar - 1979 - İtirazım Var - 1980 - Kader Rüzgarı - 1986 - Kısmetin En Güzeli - 1986 - Kul Kuldan Beter - 1985 - Kul Sevdasi - 1980 - Küskünüm - 1986 - Muhabbet Kuşları - 2002 - Mutlu Ol Yeter - 1981 - Oğlum - 1987 - Ömerçip - 2002 - Seher Vakti - 1986 - Sev Yeter - 1984 - Sevmemeli - 1988 - Şov Bizinıs - 2011 - Talihsizler - 1987 - Töre - 1986 - Yalnızlık Korkusu - 1988 - Yaranamadım- 1985 - Yıkıla Yıkıla - 1986 - Zeytin Gözlüm - 1980
Fanatik hayranlarının defin sırasında yarattığı izdiham nedeniyle çevredeki birçok mezarın kırılması üzerine yetkililer tedbir aldı.
Gürses’in mezarı, Zincirlikuyu Mezarlığı’nın 2 özel güvenlik görevlisi tarafından sabaha kadar özel korumaya alındı. Hayranlarının ertesi gün de ziyaret ettiği Gürses’in mezarının çevresindeki mezarların tahrip olmuş hali objektiflere yansıdı.
Müslüm Baba'ya sürpriz çelenk!
Müslüm Gürses'in cenaze törenine sürpriz bir isimden çelenk geldi
'Arabeski sevmek vatan hainliğidir' sözleri nedeniyle büyük tepki alan ünlü Piyanist Fazıl Say, arabesk sanatçısı Müslüm Gürses'in cenazesine çelenk yolladı.
Katıldığı bir televizyon programında söylediği "Arabeski sevmek vatan hainliğidir' sözleri nedeniyle büyük tepki alan ünlü Piyanist Fazıl Say dün hayatını kaybeden ve bugün cenaze töreni yapılan arabesk sanatçısı Müslüm Gürses'in cenazesine çelenk yolladı.
Say'ın, asistanı aracılığı ile Teşvikiye Camii'ne yolladığı çelenk dikkat çekerken, bir görevli, "Fazıl Say'ın asistanı aradı dost olduklarını ve çok üzgün olduklarını söyledi" dedi. -
Piyanist ve besteci Fazıl say, geçtiğimiz yıllarda Facebook sayfasına "Arabesk yavşaklığından utanıyorum" yazarak bu müzik türüne karşı öfkesini dile getirmişti.
Say katıldığı bir televizyon programında eleştirisini bir adım ileri taşıyarak "'Arabesk denilen iğrenç şeyi sevmemek vatanseverlik, sevmek ise vatan hainliğidir" demişti.
Fazıl Say'ın arabesk hakkındaki yorumlarına sinirlenen Müslüm Gürses Say hakkında "Asil azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar, onun da aslı ayrandır. Bu arkadaş kokan cinsindendir" demişti. -
Müslüm Gürses'in geçirdiği by pass ameliyatından sonra yoğun bakıma alınması Fazıl Say'ın kalbini yumuşatmış olmalı ki, sanatçı Facebook sayfasından Gürses için geçmiş olsun mesajı yayınmıştı.
"Müslüm baba'ya acil şifalar diliyorum, en derin hislerimle; dayansın ve yaşamak kazansın, hayata dönsün isterim. En sert tartışmalarda en ağır sözleri karşılıklı söylemiş olsak bile, bu hayatta bambaşka müzik kulaklarımız, bambaşka gelecek hayallerimiz olsa bile, sonuçta bütün kavgalar da insanidir, bir insanın yaşama dönmesini istemek de insanidir, sonuçta insanız, ölümden değil, yaşamaktan yanayız, hayata dön Müslüm baba."
- Arabesk müziğin ünlü isimlerinden Müslüm Gürses içn Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılındı. Namaza, siyaset, sanat ve iş camiasından çok sayıda isim katıldı. Duaların okunduğu, tekbirlerin getirildiği namazın ardından Gürses son yolculuğuna uğurlandı.
- Tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybeden Müslüm Gürses'in cenazesi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii'ne getirildi. -
Gürses'in sanatçı arkadaşları ve sevenleri cami avlusunu tıklım tıklım doldurdu.
- Cenaze namazına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büşükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Orhan Gencebay, Adnan Şenses, Nuri Sesigüzel, Ajda Pekkan, Yunus Bülbül, Ferdi Tayfur, Kubat, Ahmet Selçuk İlkan, Şahin Özer gibi çok sayıda ünlü isim de katıldı.
Ayrıca Gürses sevenleri de cami avlusunu ve çevredeki sokakları doldurdu.
- Cenaze namazı öncesi Kur'an-ı Kerim okundu, tekbirler getirildi.
- Bazı sevenlerinin gözyaşları döktüğü görüldü. Ünlü sanatçının eşi Muhterem Nur da tabutun başına gelerek dua etti.
- Öğle namazından sonra cenaze namazına geçildi.
Namaza gelenler saflarla yer bulamayınca imam sık sık uyarılarda bulundu.
- Namazın ardından tabut omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı.
Ünlü sanatçının naaşı toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.
Müslüm Baba böyle uğurlandı
Hayranları sinir krizi geçirdi
Müslüm Gürses'in hayatını kaybetmesinin ardından sevenleri, hastaneye akın etti...
Kısa sürede hastane önünde toplanan hayranlarının bazıları gözyaşı dökerken bazıları da sinir krizi geçirdi...
Bir seveni fenalaşınca ambulansa taşındı. Bu sırada minibüsüyle hastane önüne gelen bir kişi, sanatçının şarkısını çaldı. Bu hareket diğer sevenleri tarafından alkışlandı...
Ancak Gürses'in yakın çevresinden olduğu belirtilen bazı kişiler, hastane önünde yüksek sesle müzik çalınmaması için uyarıda bulununca hayranı müziğin sesini kıstı...
Sanatçı Müslüm Gürses'in cenazesi Memorial Hastanesi'nden bir ambulansla Zincirlikuyu Mezarlığı Gasilhanesi'ne götürüldü...
Cenazenin çıkarıldığını öğrenen Müslüm Gürses hayranları hastanenin acil servis girişine doğru koştular...
Özel güvenlikçilerin engellemelerine rağmen sanatçının bazı hayranlarının ambulansın peşinden koştuğu görüldü...
İki gün önce Müslüm Gürses'in ölüm haberi duyurulunca sanatçı dostları ve birçok seveni de hastaneye akın etmişti...
Öldü sanıp morga atmışlardı!
Müslüm Gürses,1978'te Tarsus'tan Adana'ya giderken ağır bir trafik kazası geçirdi.
Kazada Gürses'in, şoförle birlikte öldüğü sanıldı ve ünlü sanatçı Adana'da morga konuldu.
Ancak morg görevlisi Gürses'in bacaklarının kıpırdadığını görünce yaşadığını anlayıp dışarı çıkardı.
Bir dizi ameliyat geçiren Gürses'in beynine plaka takıldı, koku alma duyusunu neredeyse tamamıyla yitiren Gürses'in işitme duyusu da ciddi biçimde zarar gördü.
Ancak yıllardır kafasına alacağı en ufak darbede kör kalma hatta ölüm korkusuyla yaşayan, hiç dinmeyen baş ağrılarıyla mücadele eden Gürses kaderine karşı koyup Türkiye'nin en ünlü ses sanatçılarından biri oldu.
Yazı Boyutu
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
REKLAM advertisement3ndparty