Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Mazlum-Der'den çelenkli tepki

        Mazlum- Der Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban ile dernek üyeleri TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Şırnak'ın Uludere İlçesi yakınlarında savaş uçaklarının attığı bomba ile ölen 34 kişiyle ilgili hazırladığı rapora tepki göstermek için Diyarbakır'daki AK Parti binası önüne silah çelenk bırakmalarına polis izin vermedi.

        Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği hava operasyonu ile ilgili TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun hazırladığı rapora Mazlum-Der üyeleri tepki gösterdi. AK Parti İl Başkanlığı'na giden Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban ile 10 dernek üyesi üzerinde, 'Katiller Ak'landı Roboski karanlıkta' yazılı çelengi parti binası önüne bırakmak istedi. Önlem alan polis, protestocuları bina önüne yaklaştırmadı.

        Polis yetkilileri ile dernek üyeleri arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında görevli polis, "Şu an devam eden bir süreç var. Açıklama yapma isteğinize saygı duyuyoruz. Ancak içinde bulunduğumuz süreç açısından aldığım talimat gereği sizi parti binasına yaklaştıramam. Bulunduğunuz yer veya karşı tarafta basın açıklamasını yapabilirisiniz. İçinde bulunduğumuz süreci etkileyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla buna müsaade edemeyiz. Açıklama yapmak istiyorsanız burada yapabilirsiniz" dedi.

        Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban, bu açıklamayı AK Parti önünde yapmalarının anlamlı olduğunu ifade ederken, "Çünkü hükümeti temsil eden yerdir. Açıklamayı Ak Parti il binası önünde yapmak istiyoruz. Buna ilişkin bir yasak ve düzenleme yoktur. Mahkeme kararınız varsa görelim. Hükümeti süreçte zora sokacak herhangi bir beyanımız yok zaten. Süreci destekleyen insanlarız, Biz sadece açıklama yapmak istiyoruz" dedi.

        Çoban ve beraberindekiler parti binası önüne yürümek isteyince polis izin vermedi. Bunun üzerine itişmeler oldu. Polis barikatını aşamayan grupta bulunanlar daha sonra barikatı önünde basın açıklama yapmaya karar verdi. Grup adına açıklama yapan Muzlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrrahim Ay, "Katliamın siyasi sorumluluğu hükümettir. Bu sorumluluğun gereği olarak katliamı aydınlatmak, sorumluları tespit edip haklarında idari ve cezai soruşturmanın gereklerini yerine getirmek zorunda olan iktidar partisinin, içlerine bölgeden de olan vekillerin raporu hazırlayıp kabul etmesi, katliamın maddi boyutuna da ortak olma sonu doğmuştur. Roboski için, maktulleri için, mağdurları için, ve failler için adalet gelene kadar yatıp, kalkıp Roboski diyeceğiz, unutursak kalbimiz kurusun" dedi.

        Selahattin Çoban, açıklama ardından siyah çelengi AK Parti önüne bırakamadıklarını belirterek, "Çelengi; bizi engelleyen polislere hediye ediyoruz" dedi. Grup çelengi polislerin önüne bıraktıktan sonra dağıldı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ