HT Gastro
Lezzetli Hatlar

Türk kahvaltısının alametifarikaları

Türk kahvaltılarının en büyük özelliği çeşitliği ve serpme olarak sofraya kurulmasıdır. Bir Türk kahvaltısının olmazsa olmazlarını listeledik.

Giriş: 06.12.2022 - 18:08 Güncelleme: 06.12.2022 - 18:10
Haberler Gastro Lezzetli Hatlar Türk kahvaltısında neler olur?

Tipik bir Türk kahvaltısında, ne kadar kalabalık olursa olsun, her damak tadına göre masada bir şey vardır; etler, reçeller, meyve sebzeler, hatta yumurtalar bile sayısız şekilde sunulur. Anadolu’daki kahvaltılar çok ünlü olsa da her yörenin kendi şöhretine sahip olması takdire şayandır. Bunun altında her yörede ekmek, çörek, peynir çeşitlerinin değişik olması yatar. Dolayısıyla da bir Anadolu kahvaltısı deyimi kullanılmaz.

1

Çay

Türkiye’de içecek kültürünün en tepesinde çay bulunur. Bölgesel olarak siyah çay yetiştiricisi olan ülkemizde, çay tüketimi alışkanlıkları da beraberinde getirir. Çaydanlıkta ağır ağır kaynayan suyun üzerinde yavaşça demlenen çay uzun süre bekletilmez, genelde hızlıca tükenir. Güçlü bir tadı, ateşli kırmızı rengi ve elbette doğru demlendiğinde yayılan otumsu kokusu ile çayın tahtı sağlamdır. Kahvaltı ile başlayan çay içme alışkanlığı, akşam yemeğinin üzerine son kez demlenerek tamamlanır.

2

Domates ve salata

Sıklıkla bu ikiliye biber de eklenir, ancak domates ve salatalık her Türk kahvaltısında, özellikle de normal salatalıklardan daha küçük ve lezzetli olan Çengelköy salatalıkları mutlaka bulunur. Üzerine çiseleme zeytinyağı ve bir tutam tuz ile servis edilir.

3

Peynir

Beyaz peynir, herhangi bir Türk kahvaltı masasında mutlak bir zorunluluktur ve genellikle kahvaltıda çeşitli farklı peynir türleri vardır. Seçenekler çoktur: Kars kaşarı, Kars gravyeri, Van otlu peyniri, lor, dil peyniri ve çok daha fazlası. Tulum peyniri Türkiye'nin her yerinde popülerdir, ceviz ve taze pişmiş ekmekle beraber yenir. Çökelek, hamur işlerinde mükemmeldir ve genellikle ekstra lezzet vermek için baharatlanır. Tek başına servis edilirse, genellikle zeytinyağı ve çörek otu ile sunulur. Türkiye'nin Marmara bölgesinden Mihaliç peyniri, tuzlu ve keskin tadı ile nefis ızgara peynirli sandviçler için mükemmel bir seçimdir. Türkiye'deki peynir çeşitleri yazısını okumak için tıklayın

4

Zeytin

Geleneksel Türk kahvaltısında siyah ve yeşil zeytin servis edilir.

5

Yumurta

Hemen hemen her Türk kahvaltısında bir çeşit pişmiş yumurta bulursunuz. Muhtemelen en yaygın yumurta; çırpılmış yumurta, domates, yeşil biber ve baharatlardan yapılan popüler bir kahvaltı malzemesi olan menemendir. Peynir veya et eklenebilir, çok lezzetlidir ve doyurucudur. Menemen damak tadınıza hitap etmiyorsa, haşlanmış yumurta, sucuklu yumurta da Türk kahvaltı sofralarında çok sık görülür.

6

Ekmekler ve simit

Ekmek, Türk kahvaltısı için elzemdir. İçi gevrek dışı hafif kabarık olan standart Türk beyaz ekmeği her zaman sıcaktır ve taze pişirilir. Hemen hemen her Türk kahvaltısında susam kaplı çıtır simit bulunur. Genellikle peynirden ete, zeytin ezmesine kadar her şeyle doldurulan açma ve poğaça ruloları servis edilir. Ekmek, salatanın suyuna banmak ve menemeni sıyırmak için kullanılır. Şehirlere göre simit çeşitlerini görmek için tıklayın

7

Bal Kaymak

Kaymak krema gibidir, süt kokar ve balla beraber en iyi kahvaltılıklar arasında yer alır. Çeşitlilik yerel faunaya bağlıdır. Türkiye'de yaygın olan petek baldır. Yerel halk dükkana gidip bir kavanoz yerine bütün bir petek satın alır.

8

Acuka

Bölgeden bölgeye lezzeti değişse de acuka temelde domates ve/veya kırmızı biber salçası, ceviz ve baharatlardan yapılan bir ezmedir ve ülkenin her yerinde kahvaltının bir parçasıdır. Çoğu zaman biraz acıdır.

9

Tereyağı ve reçel

Taze veya süzme yoğurttan üretilen tereyağına yayık tereyağı denir ve geleneksel olarak yüzyıllardır Türkiye'de üretilir ve tüketilir.

Bu içeriği paylaş