Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Spor Cumhuriyet tarihinin en büyük spor yatırım hamlesini gerçekleştiriyoruz!

        BURCU OKUTANSOY / HABERTURK.COM-ANKARA

        (ÖZEL RÖPORTAJ- BÖLÜM-2)

        Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, HABERTURK.COM’a özel açıklamalarda bulundu. İstanbul 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylık süreci ile ilgili sorularımızı tüm samimiyetiyle yanıtlayan Bakan Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığının çalışmalarını da HABERTURK.COM’la paylaştı.

        Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 25 stadyum projesi ne aşamada?

        Stadyum projelerimiz tam gaz devam ediyor. Bizden kaynaklanan bir gecikme söz konusu değil. TOKİ’nin ihale öncelikleri sebebiyle bazı rötarlar yaşanıyor o kadar.

        Türkiye genelinde yapımına karar verdiğimiz stadyumları iki yöntemle yapıyoruz. İlk olarak yerel yönetimlerle yaptığımız stadyum projelerimizden bahsedeyim. Bakanlığımıza ait arsaların değerlendirilmesi suretiyle Bursa, Çorum,Konya, Akhisar ve Turgutlu’da stadyum projelerimiz devam ediyor. Bursa’daki Timsah Arena Stadyumu %70 oranında tamamlandı. 42 bin seyirci kapasiteli Konya Stadyumunun temelini attık ve inşası hızla devam ediyor. Diğer üç stadyumla ilgili proje çalışmaları tamamlanmış durumda.

        İkinci yöntem olarak BaşbakanlıkToplu Konut İdaresi Başkanlığı ile imzaladığımız protokolle 19 kendimizi daha yeni stadyuma kavuşturuyoruz. Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Batman, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir(2 adet),Kocaeli, Malatya, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon stadyumları konusunda oldukça iyi bir noktadayız. Afyon, Mersin, Malatya stadyumlarının temelini attık ve hızla tamamlanıyor. Akdeniz Oyunlarının açılış ve kapanış seremonilerinin yapılacağı Mersin Stadyumumayıs sonunda tamamlanmış olacak. Adana, Antalya, Eskişehir, Sivas, Samsun, Sakarya ve Trabzon stadyumlarının ihalelerini gerçekleştirdik. Sırada diğerleri var.

        ''CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK SPOR YATIRIM HAMLESİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ''

        Bakanlık olarak büyük atılımlara imza attınız. Çalışmalarınızdan bahsermisiniz?

        Bu konuda mütevazıolmayacağım. Gerçekten Türk spor tarihinin en büyük altyapıvetesis hamlesini başlatmış durumdayız.

        2012 yılında büyük bir spor yatırım hamlesi ile 405 spor tesisinin inşasına başlamıştık. 2013 yılındaki yeni projelendirmelerle bu sayı 730’u buldu. 78 adet gençlik merkezi, 30 adet yüzme havuzu, 129 adet spor salonu, 13 adet sentetik yüzeyli atletizm pisti, 250 adet sentetik ve doğal yüzeyli futbol sahası ve 31 adet diğer spor tesisi olmak üzere toplamda 730’dan fazla Türk sporuna hizmet edecek bir altyapı hamlesini yürütüyoruz.

        İki yılda 730’dan fazla spor tesisisin inşasına başlamak gerçekten çok büyük bir hamle.Bu Türkiye’nin gücünü ortaya koyması açısından önemli.Birçok ülkeekonomik krizle boğuşurken biz Cumhuriyet tarihinin en büyük spor yatırım hamlesini gerçekleştiriyoruz. Bu eserler yeni dönem Türkiye’sinin eserleri. Bu tesisler bir veya iki yıl içinde hizmete girdiğinde Türk sporunun altyapı ihtiyacı büyük oranda çözülmüş olacak.

        '' GENÇLİK PROJELERİNE 250 MİLYON TL'YE KADAR DESTEK SAĞLIYORUZ ''

        Gençlere yönelik Bakanlığınızda ne gibi projeler yürütüyorsunuz?

        Gençlik ve Spor Bakanlığının kuruluşu ile birlikte yıllarca ihmal edilmiş olan gençlik politikalarını tek elden yürütmeye başladık. Böylece gençlik politikalarını sporun gölgesinden kurtarmış olduk. YüksekÖğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun da Bakanlığımıza bağlanması ile birlikte 270 gençlik projesini uygulamaya başladık. Bunlardan 26’sıbizzatBakanlığımız tarafından yürütülen projeler.

        Diğerleri ise Bakanlığımızın desteği ile yürütülenler. 2013 yılında Gençlik Projeleri Destek Progamıkapsamında 150'nin üzerinde yeni projeyidestekleyeceğiz. Geçen yıldan gelen 100 civarında desteklediğimiz proje vardı. Büyük ilgi gördü ve bu yıl sayıyı biraz daha artırdık. Sivil toplum örgütleri ve gençlerin hazırladığı gençlik projelerine 250 milyon TL’ye kadar destek sağlıyoruz. Hem proje hazırlıyor ve uyguluyoruz, hem de hazırlanan projelere destek oluyoruz. Daha ne olsun.

        2012yılında yürüttüğümüz 24 projeden 200 bin genç yararlandı. Bu yıl projelerimize 500 bin genci ortak ediyoruz. Gençlik politikalarımızı gençlerle birlikte şekillendiriyorveyolumuzabirliktedevam ediyoruz.

        '' GENÇLİK ŞÜHEDANIN İZİNDE PROJESİNE 20 BİN GENÇ KATILDI ''

        Peki biraz da 2013’te yapılan ya da yapılmış olan projelerinizden bahsedermisiniz?

        İlk projemiz Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü idi. ‘Gençlik Şühedanın İzinde’ projemize 20 bin genç katıldı. Hemen ardından 'Genç Gazeteciler Buluşması ' (İslamofobi) gerçekleşti.

        Yüz Güler Yüz, 2013 Kış Gençlik Kampları, Türk Halk Oyunları Çalışmaları, Alo 123 Gençlik Hattı ve Çağrı Merkezi, Gençlik ve Spor Bakanlığı Akademisi, Kuşaklar Buluşuyor Yarışması, İstanbul Gençlik Ekonomi Forumu (IYEF), Türkiye-Akdeniz Gençlik Barış Gemisi, Gençlik Treni 2013, Bir Gün Bir Değer, Gençlerin İyilik Ağacı, Medeniyetler İttifakı Akademisi, Seyyah Bizim İller, Uluslararası Gençlik Kısa Film Festivali, Mahallemizin Gençleri, Mevlana Köyü Gençlik Kampı,Osmanlı Köyü Gençlik Kampı, Çanakkale Zaferi Sergileri, Anadolu’nun Kapısı Malazgirt, Gençlerden Ecdada Mektup Yarışması,Kocatepe’den Dumlupınar’a, Spor Eğitimiyle Sosyal Katılımın Desteklenmesi İçin Teknik Yardım Projesi, Tesis Bilgi Bankası-Türkiye Spor Haritası, Uzaktan Eğitim ve Mobil Uygulamalar 2013 yılında bizzat Bakanlığımız tarafından yürütülen gençlik projeleri olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ