Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Dünya Futbolu UEFA Avrupa Futbol Birliği, Blatter'in rakibini destekleme kararı aldı - Futbol Haberleri

        HABERTÜRK ÖZEL HABER | HALİL ÖZER

        Avrupa Futbol Birliği (UEFA), flaş bir kararla mevcut FIFA başkanı Sepp Blatter'in yerine yarın gerçekleştirilecek olan seçimde rakibi olan Ürdün Prensei Ali bin el-Hüseyin'i destekleme kararı aldı.

        UEFA Başkanı Michel Platini düzenlediği basın toplantısında, "Verimli bir toplantı gerçekleştirdik. FIFA başkanlık seçiminin en iyi şekilde geçmesini diliyoruz. Blatter eğer başkan olursa; UEFA, kendisi ile tabii ki de görüşecektir. Blatter seçilirse onunla da görüşmelere devam edeceğiz. Umuyorum Blatter kazanmaz, ben onun kazanmasını istemiyorum. Artık kendinisi destekleyeceğim bir durum kalmadı. Ona gerçeğin ne olduğunu anlatmaya çalıştım. Ona istifa etmesini gerektiğini söyledim. O da bana 'hayır' yanıtı verdi. Yaşanan olaylarla kendisinin bir ilgili olmadığını söyledi. Bir arkadaşı olarak onun bu problemli ortamda kalmasını istemedim. Kendisini çok desteklediğim zaman oldu ama artık gerçeği görmesini istedim. FIFA artık bu şekilde devam edemez, bu açık ve net. İstifa etmesinin ve gitme zamanı geldiğini ona söyledim. Umarım tavsiyemi dinler. Bana savaşmaya hazır olduğunu ve seçimi kazanmak istediğini söyledi. Bunca yolsuzluk iddialarının ardından medya Blatter'in üstesinden gelecektir. Yeter artık... FIFA başkanlığı için en uygun isim Prens Ali; hiç değilse paraya ihtiyacı yok. Çünkü o bir Prens" ifadelerini kullandı.

        SEÇİMLERİ ERTELEME ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

        UEFA, FIFA'daki rüşvet operasyonu ve 2018 ve 2022 Dünya Kupası hakkında İsviçre Başsavcılığı'nın açtığı çifte soruşturma sonrasında cuma günü yapılacak FIFA başkanlık seçiminin ertelemesi çağrısında bulunmuştu.

        "UEFA, yaşananlar karşısında derin üzüntü içinde ve şok geçirmiş durumda. Yaşananlar FIFA'nın kültüründe yolsuzluğun kök salmış olduğunu bir kez daha gösteriyor" yorumunda bulunuldu.

        Öte yandan "FIFA'nın liderliğinde değişime ihtiyaç var. 65. FIFA Kongresi ertelenmeli ve yeni başkanlık seçimi 6 ay içinde yapılmalı" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "FIFA Kongresi, tam bir saçmalığa dönüşme riski taşıyor. Bu nedenle Avrupa'daki federasyonlar kongreye katılmayı tekrar gözden geçirmeli" uyarısı da yapıldı.

        Ortak bir açıklama yayımlayan İsviçre gazeteleri ise, "FIFA, boğazına kadar pisliğin içine batmış durumdaydı ve temizlenmesi gerekiyordu. Zaten uzun zamandır FIFA yönetiminin bu pislik olayların içinde olduğunu herkes biliyordu. Görüldüğü gibi de sonunda patladı. Sepp Blatter derhal istifa etmeli" ifadesini kullandı.

        İngiltere Başbakanı David Cameron, FIFA'yla ilgili dün başlayan yolsuzluk operasyonunun ardından FIFA Başkanı Sepp Blatter'e yönelik istifa çağrılarına destek verdi.

        Rusya ise, İsviçre'nin Zürih kentinde yarın düzenlenecek ve yeni başkanın seçileceği 65. FIFA Kongresi'nde 17 yıldır görevini sürdüren Sepp Blatter'i destekleyeceğini açıkladı.

        DYKE: SEÇİM KONUSUNDA SORU İŞARETİ OLMALIDIR

        İngiltere Futbol Federasyonu (The FA) Başkanı Greg Dyke, FIFA'nın üst düzey yöneticilerinin yolsuzluk operasyonunda göz altına alınmasıyla ilgili, "Bu koşullarda seçimin yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda soru işareti olmalıdır" dedi. Dyke, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan gelişmelerin FIFA ve mevcut başkanlık için çok ciddi olduğunu belirterek, "Prens Ali'yi aday gösteren federasyonlardan biri olarak, eğer başkanlık seçimi yapılırsa İngiliz Futbol Federasyonu'nun ona destek vereceğini öğrenmek sizi şaşırtmayacaktır. Ancak, bu koşullarda seçimin yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda soru işareti olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Greg Dyke, Platini'nin istifa edip, görevinin sone ermesini istedi.

        NELER YAŞANDI?

        İsviçre polisi, dün sabaha karşı FIFA’nın merkezine operasyon düzenledi. Soruşturmanın nedeni 2018 ve 2022 Dünya Kupası ev sahipliği sürecini kapsayan rüşvet ve para aklama operasyonu... Tutuklanan FIFA Başkan Yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo’nun da aralarında bulunduğu 7 üst düzey yetkili, 24 yıldır düzenlenen şampiyonalarda, ülkelerin seçimi, yayın ve pazarlama hakları gibi konularda 150 milyon dolarlık yolsuzluğa karışmakla suçlanıyor. Öte yandan İsviçre Başsavcılığı, 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği sürecinde kara para aklandığı iddiasıyla sorumlu kişiler hakkında soruşturma açtı... ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında, soruşturmanın henüz bir başlangıç olduğunu ve FIFA yetkililerinden daha fazla kişiyi kapsadığını belirtmişti.

        Operasyon talebi, Amerikan Adalet Bakanlığı’ndan geldi... İddialara göre, 1990'lı yılların başında başlayan rüşvet ve yolsuzlukla 150 milyon doları aşkın para aklandı. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, rüşvet paralarınınAmerikan bankaları aracılığıyla aklandığı gerekçesiyle Zürih'te tutuklanan kişilerin yargılanmak üzere Birleşik Devletler'e iadesini istiyor. Soruşturma kapsamında toplam 14 kişinin suçlandığını açıkladı. FIFA yetkililerine yöneltilen suçlamalar içinde "rüşvet, para aklama, şantaj ve elektronik dolandırıcılık" olduğu belirtildi.

        Gözaltıların, FIFA'da yeni başkanın seçileceği Zürih'te 29 Mayıs'ta düzenlenecek 65. FIFA Kongresi öncesinde gerçekleştirilmesi dikkati çekti. FIFA'da başkanlık yarışı, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin ve FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter arasında yaşanacak.

        İSİMLER AÇIKLANDI

        İsviçre Adalet Bakanlığı, 150 milyon doların üzerinde rüşvet aldığı iddiasıyla tutuklanan ve aralarında 2 FIFA başkan yardımcısının da bulunduğu 7 kişinin isimlerini açıkladı.

        Gözaltına alınanların tam listesi şöyle:

        1- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) Başkanı, Uruguaylı Eugenio Figueredo

        2- FIFA Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi, Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu (CONCACAF) Başkanı İngiliz Jeffrey Webb

        3- FIFA İcra Kurulu Üyesi, Kosta Rikalı Eduardo Li

        4- FIFA üyesi ve Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Jose Maria Marin

        5- FIFA yetkilisi, Orta Amerika Futbol Birliği (UNCAF) ile Nikaragua Futbol Federasyonu Başkanı Julio Rocha

        6- Kuzey Amerika, Orta Amerika ve Karayipler (CONCACAF) Ateşesi İngiliz Costas Takkas

        7- Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) İcra Kurulu Üyesi ve Venezuella Federasyonu Başkanı Rafael Esquivel

        FIFA İletişim ve Halkla İlişkiler Direktörü Walter De Gregorio, "Dünya Kupası planında bir değişiklik yok. 2018 FIFA Dünya Kupası Katar'da, 2022 FIFA Dünya Kupası ise Rusya'da düzenlenecek" şeklinde konuştu.

        OPERASYONUN ARKASINDAKİ İSİM LORETTA İDDİASI

        ABD basını, İsviçre'nin Zürih kentinde bu sabah FIFA'ya yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun arkasında ABD'de göreve yeni atanan savcı Loretta Lynch'in olduğunu iddia etti.

        Savcı Loretta'nın, 1990 yılından beri FIFA'nın şaibeli olan bütün dosyalarını inceledikten sonra, son olarak 2018 ve 2022 yıllarında yapılacak Dünya Kupası maçlarının belirlenmesindeki yolsuzluk, adam kayırma ve rüşvet iddiaları üzerine operasyon kararını aldığı belirlendi. FIFA'ya yapılan bu operasyon, ABD basınında geniş yer buldu.

        Operasyonun ardından Şenes Erzik'in de aralarında yer aldığı bazı FIFA İcra Kurulu üyelerinin bilgisine başvurulacağı öne sürüldü.

        İŞTE O 10 İSİM

        İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Issa Hayatou (Kamerun), 2018 Dünya Kupası Organizasyon Komitesi Başkanı ve Rusya'nın Spor Bakanı Vitaly Mutko, Angel Maria Villar Llona (İspanya), Michel D'Hooghe (Belçika), Worawi Makudi (Tayland), Marios Lefkaritis (GKRY), Jacques Anouma (Fildişi Sahilleri), Rafael Salguero (Guatemala) ve Hany Abo Rida da (Mısır) polisin sorularını yanıtlayacak isimler arasında bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ