Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Türk futbolunun efsane isimlerinden biri olan 'Berlin Panteri' lakaplı, Galatasaray ve A Milli Takım'ın eski kalecisi Turgay Şeren'nin hayatı! - Galatasaray Haberleri
        1

        Türk futbolunun efsane isimlerinden biri olan 'Berlin Panteri' lakaplı, Galatasaray ve A Milli Takım'ın eski kalecisi Turgay Şeren 84 yaşında hayatını kaybetti. Turgay Şeren'in cenazesi 9 Temmuz Cumartesi Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek. Şeren için saat 13:30'da Florya'da ve 15:00'te Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Arena Batı Lounge bölümünde anma töreni düzenlenecek.

        2

        Turgay Şeren, 15 Mayıs 1932 tarihinde Ankara’da Keçiören’de doğdu. Babası Mustafa Kemal ATATÜRK'ün özel kalem müdür muavinlerindendi. Atatürk adını Türkay koydu ancak, lise hayatında gerek öğretmenleri gerekse arkadaşlarının adını Turgay diye telaffuz etmesinin ardından Turgay adını kullanmaya başladı.

        3

        İlkokul dördüncü sınıfa kadar Çorlu'da okudu. Annesi Çorlu'da öğretmenlik yaparken Galatasaray Lisesi'nin parasız yatılı sınavlarını kazanıp okumaya başladı. 1,85 boyundaki Turgay Şeren, Galatasaray Lisesi’nin hem voleybol takımında, hem basketbol takımında oynadı. Aynı zamanda lise futbol takımının da santrafor mevkiinde oynadı.

        4

        KALECİ OLMAYA BÖYLE KARAR VERDİ
        Galatasaray Lisesi'nden 1952 yılında mezun oldu. Turgay 17 yaşında Galatasaray A Takımı’na bir sene sonra da Milli Takım'a yükseldi. Aynı zamanda Galatasaray Lisesi’nde de talebeliğe devam eden Turgay adeta ders çalışır gibi kaleciliği öğrendi. Bir gün Galatasaray teknik direktörü Peter Molloy, antrenmandan sonra Turgay'ı çağırıp şöyle dedi: "Bak evlat, eğer santrfor oynarsan 3-5 sene sonra senden daha iyi şut çeken birisi gelir, kaybolur gidersin. Ama kaleciliğin yaşı yoktur, kaleye geçersen en az 10 sene oynarsın, karar senin."

        Bunun üzerine Turgay Şeren efsanesi oluşmaya başladı.

        5

        1955 yılında İzmir’den Galatasaray'a transfer olan Metin Oktay ve Turgay Şeren bir ömür ayrılmazlar ve Galatasaray’lılığı hayatlarının merkezine koyarlar.

        6

        Her antrenmandan sonra Metin Oktay ve Turgay Şeren ekstradan çalışırlar. Turgay’ın keşfettği bir de antrenman stili vardır. Turgay bir duvarın önünde, duvarla arasında 1 metre mesafe bırakacak şekilde durur. Yüzü duvara dönüktür. 5-6 metre arkasına da Metin Oktay geçer ve hızla duvara şut çeker. Turgay da duvardan seken bu topları kurtarmaya çalışır.

        7

        İyi bir kaleci olan Turgay Şeren, futbol hayatının tamamını Galatasaray’da geçirmiştir. Alt yapısından yükselerek 1948 yılından itibaren 1967 yılına kadar Galatasaray’da kaleci olarak top oynamıştır. Türkiye A millî takımı formasını 49 kez giydi ve 35 kez kaptan olarak sahaya çıkmıştır.

        8

        USTA ŞAİR ÜLKÜ TAMER'İN KALEMİNDEN TURGAY ŞEREN...
        Galatasaray, Helsinborg'la özel bir maç yapıyordu. İkinci devrede Helsinborg sol açığı, Gazhane tarafındaki Galatasaray kalesine yerden bir şut attı. Top sağ alt köşeden girerken Cim-Bom'un kalecisi resmen uçtu, topu yumrukladı. Top Helsinborg santrforunun önüne düştü. Santrfor, penaltı noktası üstünden füze gibi bir şut çıkardı. Top sol direğin doksanından kaleye giriyordu... "Gol" dedik. Ama kaleci yattığı yerden nasıl havalandı, karşı köşeye nasıl uzandı, topu yumruklayıp kalenin üstünden nasıl kornere attı, hâlâ akıl erdiremiyorum. Bir kaleciyi sıradanlığın dışına çıkarıp "büyük kaleci" yapan da buydu işte. O golü hangi kaleci yese, kimse ağzını açıp bir şey söyleyemezdi. Ama o, Turgay'dı..." Usta şair Ülkü Tamer işte bu sözlerle anlatmıştı efsane kaleciyi.

        9

        ALMANLAR'I ŞAŞIRTAN TÜRK
        1951 yılında A Milli Takımın Federal Almanya ile oynadığı 2-1`lik zafer maçında kalesinde devleşerek müthiş bir performans sergiledi. Alman Kicker dergisi Türk milli takımının kalecisi Turgay Şeren'i 'Bir insan nasıl olur da bu kadar yükseğe sıçrayabilir?' başlığıyla kapak yaptı. Bu maçta sergilediği kahramanca oyunculuğu sayesinde 'Berlin Panteri' lakabını alan Şener o zaman daha on sekizindeydi.

        10

        20 YAŞINDA GALATASARAY KAPTANI OLDU
        Turgay bir sene sonra, 20 yaşındayken Galatasaray'ın kaptanlığına getirildi. Kaptanlığı kendisine veren, diğer bir efsanemiz Gündüz Kılıç'tı. Yıl 1952, Galatasaray ezeli rakip Fenerbahçe karşısına çıkacaktı. Futbolu bırakmaya hazırlanan Baba Gündüz, kendisi yerine bir kaptan belirlemeye çalışmaktaydı. Takım soyunma odasından çıkmış, önde kaptan Gündüz arkada takım, İnönü Stadı'nın tünelinde sahaya çıkmayı beklemekteydi. Baba Gündüz birden arkasını döndü "Çocuklar" dedi; "Bizler futbolumuzu oynadık. Bırakma yoluna çıktık. Size bir teklifim var. Turgay 20 yaşında; ama onu takım kaptanımız yapalım mı?" Takımda o sıralar Bülent – Reha Eken kardeşler, Muzaffer Tokaç, İsfendiyar Açıksöz, Naci Özkaya, Necmi Erdoğdu, Doğan Koloğlu, Musa Sezer ve Fazıl Göknar gibi isimler vardı. Hepsi birden alkışlayıp ağlamaklı bir şekilde Turgay'ı kucakladı, tebrik etti. Turgay, Baba Gündüz'ün önüne geçti.

        11

        1954 YILINDA MİLLİ TAKIM'IN KAPTANI OLDU
        Önde kaptan Turgay Şeren, arkada Baba Gündüz ve bütün takım İnönü Stadı'na çıktı. Taraftar şaşkın, rakip Fenerbahçe şaşkın, hakem Faik Gökay şaşkın, Turgay ağlamaklıydı. İşte Baba Gündüz büyüklüğünü burada da göstermiş, 20 yaşındaki Turgay'ı kaptan yaparak hem genç kalecinin kendine güvenini pekiştirmiş hem de bir sene sonra takımda başlayacağı gençleştirme operasyonunun temelini atmıştır.

        Turgay bir sene sonra da milli takım kaptanlığına seçildi ve 1954 Dünya Kupası'na Türkiye Milli Takımı kaptanı olarak çıktı.

        12

        Turgay Şeren hayatı boyunca resmi olarak yalnızca Galatasaray forması giyer. Ancak pek kimsenin bilmediği bir de River Plate hikayesi vardır Berlin Panteri’nin... 1959 yılı başlarında Turgay Şeren yurt dışından bir teklif alır. 1959 Şubat’ında Arjantin’e uçar. River Plate, Turgay’ı idmanlara çıkarır. 17 Şubat’ta Brezilya’nın Botafogo takımıyla hazırlık maçı vardır. Bu maçta River’in kalesinde Turgay Şeren oynar.

        13

        Maçı Arjantin ekibi 2-1 kazanır. Turgay, River Plate formasıyla ikinci maçına Arjantin takımı Mal Der Plate karşısında çıkar. Büyük kaleci bu maçta kalesini gole kapar ve maç 0-0 biter. Bu iki maç yeter Turgay’ın kendini ispatlamasına... River Plate yönetimi ve taraftarı çok iyi bir kaleciye sahip olacağız diye sevinmeye hazırlanırken Galatasaray başkanı Sadık Giz transfere onay vermez. “Turgay’ı bırakmak Galatasaray’a ihanettir.” diyerek transfere noktayı koyar. Turgay gerisin geriye sonsuza kadar bırakmayacağı Galatasaray’a gelir. O dönemde dünya futbolunun fabrikası konumundaki Güney Amerika’ya transfer olmak belki de Turgay Şeren’e çok farklı bir kariyer çizdirecektir; ama kader onun Galatasaray efsanesi olarak kalmasını uygun görmüştür.

        14

        Turgay Şeren 1967 yılında 20 sene aralıksız formasını giydiği, 14 sene kaptanlık yaptığı Galatasaray’da futbolu bıraktı. Aktif futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük ve futbol yazarlığı yapmaya başladı. Turgay Şeren, dopdolu bir futbol kariyeri ve hatıralar bıraktı... İşte efsane kalecinin yaşamından bazı kareler...

        15

        Turgay Şeren, Nobel ödüllü profesör Aziz Sancar'a imzalı bir formasını hediye etmişti.

        19

        Turgay Şeren, 1960'lı yıllarda bir içecek firmasının reklamlarında boy gösterdi.

        20

        Turgay Şeren, 2 Temmuz 1967'de, aralarında Sovyet kaleci Lev Yaşin'in de yer aldığı ve ligde forma giyen oyuncuların oluşturulduğu karma bir takım ile Galatasaray arasında yapılan bir jübile maçıyla futbolculuk kariyerini sonlandırdı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ