Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Thomas Cook'un iflası sektörü etkiler - Turizm Haberleri
        .png
        .png

        İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un iflası, turizm sektöründe şok etkisi yarattı. 178 yıldır faaliyette olan şirketin, Türkiye'ye yılda 4-5 milyon turist getirmesi, gelecek döneme ilişkin endişeleri artırdı.

        2011'DE DE BENZER DURUMDA KARŞILAŞILDI

        Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) BaşkanıMehmet İşler, Thomas Cook'un 2011 yılında da aynı durum ile karşı karşıya kaldığını, fakat o dönem İngiliz Hükümeti'nin şirketi kurtardığını hatırlatarak, bugün yaşananların sinyalinin geçmişteverildiğini kaydetti.

        450 BİN TURİSTİN AKİBETİ ŞU AN İÇİN BELİRSİZ

        Yıl sonuna kadar Thomas Cook'un Türkiye'ye 1 milyondan fazla turist daha getirmesinin beklendiğini bildiren İşler, "Thomas Cook'un hali hazırda 600 bin Akdeniz ülkelerinde tatil yapıyor. Bunların 150 bini İngiliz turistler. İngiliz turistleri kendi devletleri kurtaracağı için bir sıkıntı yaşamayacaklar. Fakat diğer ülkelerden gelen 450 bin turistin akıbeti şuan için belirsiz" dedi.

        REKLAM

        '2019 REKORLARIN YILI OLMAYACAK'

        İngiliz şirketin batması ile asıl mağdurun turizm paydaşları olacağını vurgulayan İşler, "İspanya ve Yunanistan Avrupa Birliği üyesi olduğu için, onların yaşayacağı mağduriyetler Avrupa tarafından önlenir. Fakat, Tunus ve Türkiye için böyle bir durum söz konusu değil. Türkiye'de otellerin ödeme alamaması ve bunun sonucunda da gıda, ulaşım ve yer hizmetleri gibi 54 sektörün durumdan olumsuz etkilenmesi söz konusu" diye konuştu.

        "BU HAFTA İÇİN TEMASLARIMIZ OLACAK"

        İşler, "2019 turizmde rekorların yılı olacaktı. Thomas Cook'un iflasının yaratacağı finansal kayıplar ise, turizm rakamlarını 2018 seviyesine çekecektir" ifadesini kullandı.

        Turizmde önümüzdeki döneme ilişkin açıklamalarda da bulunan İşler, "Thomas Cook'un boşluğunu dijital platformların doldurmasını bekliyoruz. Gelen turist sayısında bir takım daralmanın yaşanma ihtimali bulunuyor. Yaşananlar sektörde etkisini 3 yıl boyunca hissettirir. Devlet ve turizm sektörün ele ele vererek bir kriz masası kurması ve sektörün içine düştüğü duruma bir çözüm bulması gerekiyor. Bakan Bey ile bu hafta için temaslarımız olacak" dedi.

        'YAŞANANLAR TURİZM İÇİN BİR AFET'

        Mehmet İşler, Turizm Bakanlığı'nın gelişmelerden etkilenebilecek işletmeler için kredi destek paketi hazırladığını açıklamasının olumlu bir adım olduğunu aktararak, "Yaşananlar turizm sektörü için bir afet niteliğinde. Doğal afetler sonucu tarımda yaşanan olumsuzlara yaklaşıldığı gibi bu konuya bakılmalı. Sorunların çözümü için kriz masası kurulmalı ve bu kriz masasında Bakan Bey, İngiltere Büyükelçisi ve turizm sektörü yetkilileri olmalı" diye konuştu.

        Mağduriyetin boyutunun açıklanacak rakamlar ile ortaya çıkacağını kaydeden İşler, "Devlet turizmde mağduriyet oluşmaması için bir fon kurmalı ve otelcilerin zararının bu fondan karşılamalı" dedi.

        'İŞLERİN BU NOKTAYA GELECEĞİ BEKLENMİYORDU'

        BloombergHT yayına katılanTürkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin ise, gelişmeler ile ilgili olarak, "Thomas Cook'un iflası, orta ve uzun vadede Türkiye için kayıp. İngiliz şirket, güneybölgelere daha fazla turist getiriyorlar. Bu nedenle, şehir otellerindeki kayıp güney bölgelere göre daha az olacaktır" diye konuştu.

        Thomas Cook'un bir süredir sıkıntılar yaşadığını bildiklerini bildiren Eresin, "Şirketin iflası sektörü şaşırtan bir gelişme oldu. İşlerin bu noktaya geleceği beklenmiyordu" dedi.

        Eresin,Bakanlığın kredi destek paketi ile ilgili olarak da, paketin otelcilere nefes aldıracağı söyledi.

        'TURİSTLER MAHSUR KALMAYACAK'

        Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, "Bu konularda deneyimli bir ülkeyiz, geçmişte de buna benzer olayları çok yaşadık. Bu krizden de inşallah yüzümüzün akıyla çıkacağız ama burada tabii ki desteğe ihtiyacımız var" dedi.

        Thomas Cook'un iflasından Türk turizminin de olumsuz etkilenebileceğini söyleyen Ayık, İngiliz pazarının özellikle son iki yılda tırmanış içinde olduğunu aktararak, gelecekte de bu pazardan son derece büyük beklentileri olduğunu dile getirdi.

        Ayık, "Bu tur operatörünün özellikle yoğun çalıştığı Kuşadası, Marmaris, Fethiye, Dalaman bölgelerinde birçok büyük ve küçük ölçekli işletmeler var. Çalışanlardan tedarikçilere kadar yansıyacak bir zincir söz konusudur" dedi.

        ATOL'ün (İngiltere Kamu Otoritesi) bugünden itibaren Thomas Cook yolcularının sağlıklı şekilde İngiltere'ye dönmeleriyle ilgili sorumluluğu devraldığını ifade eden Ayık, devam eden konaklamaların ödeme yükümlülüğünün de ATOL'da olduğunu kaydetti.

        Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile de görüştüklerine değinen Ayık, bakanlığın bir destek paketi için çalışma yürüttüğünü söyledi.

        Bu paketin turizm sektörü açısından önemli olduğuna işaret eden TÜROFED Başkanı, "Bu konuyu bir kriz halinde ele almamız lazım ve yönetmemiz lazım. Burada müşteriyi de mutlaka mağdur etmemek lazım. Dolayısıyla biz müşterilerimizi de elimizden geldiğince mağdur etmeyeceğiz, ama canımız da son derece acıdı. İşletmeci ve mal sahibi arkadaşlarımıza da çok fazla bir şey söyleyemiyorum fakat sakin olmalarını öneriyorum. Alacakların da peşinde olmamız lazım. Bu İngiliz hükümetinin de sorumluluğudur, bu konuda devletimizin de alacakların tahsili konusunda girişimlerde bulunmasını tüm sektör adına rica ediyoruz" diye konuştu.

        Ayık, Türkiye'ye gelen turistlerin mahsur kalması gibi bir durumun ise söz konusu olmadığını sözlerine ekledi.

        'TÜRKİYE'NİN ZARARI BİRKAÇ MİLYON POUNDU BULUR'

        BloombergHT yayına katılan Thomas Cook'un yüzde 8 hissedarı olan Anex Tour Başkanı Neşet Koçkar da, "Thomas Cook'taki kriz finansal değil, yönetim krizi. 1-2 haftadır sürecin buraya gittiği belliydi. Thomas Cook'un yerinin doldurulması kolay değil, bu belirli bir süre alacak" dedi.

        Şirkete kayyum atanacağını kaydeden Koçkar, "Son iki hafta iyi yönetilemedi, bu noktaya gelmesi inanılmaz. Bu yıl için Türkiye'de birkaç yüz milyon pound zarar oluşur" dedi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ