Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Erkek Başarılı ebeveyn olmak için…, Ebeveyn koçu Talyaa Vardar, doğrulayıcı dil kullanmanın önemini vurguluyor
        1

        Ebeveyn olmak, hem dünyanın en kutsal işi hem de en ağır sorumluluğu… Çocuklar onlara nasıl davranılırsa onu yansıtırlar. Çocuklarımıza yapacağımız doğru ebeveynlik, onların sağlıklı bir biçimde gelişmeleri ve gelecekte mutlu birer birey olabilmeleri için bu hayatta yapabileceğimiz en değerli yatırım. Ebeveyn koçu Talyaa Vardar, doğrulayıcı dil kullanmanın önemini vurguluyor.

        2

        Ebeveyn koçluğu programı, ebeveynlere dört ana karakter özelliğinin anlatılması ile başlıyor. Doğru dinleme, gözleme, soru sorma, takdir edici sorgulama ve doğrulayıcı dil kullanma gibi farklı tekniklerin öğretildiği programda, her mizaçtaki çocuğun doğuştan getirdiği karakter özellikleri de masaya yatırılarak doğru davranış modelleri gösteriliyor.

        3

        Talyaa Vardar, “Aslında tüm çocuklar kendi getirdikleri özellikleri erkenden bize anlatmaya başlıyorlar. Dört aylık bir bebek bile karakter özellikleri hakkında bize ciddi ip uçları verebiliyor. İşte bu noktada farklı yaklaşımlar ve klasik olmayan bakış açılarıyla ebeveynlere çocuklarının ileride nasıl daha başarılı bireyler olabileceklerini anlatıyoruz” diyor.

        4

        Anne – babaların en sık yaptığı hatalar

        Talyaa Vardar, çocuk yetiştirirken ebeveynlerin en sık yaptığı hataları şu şekilde sıralamanın mümkün olduğunu söylüyor:

        5

        1- Özellikle anneler çocuklarından ayrışamıyor, söylemleri ‘biz’ oluyor. Bu söylem çok yanlış (Sınava girdik, babamız gelecek, ders çalıştık gibi)

        6

        2- Çocuğa sürekli ‘sen harikasın’ demek. Bu yaklaşım çocuklarda narsizm gelişmesine zemin hazırlıyor.

        7

        3- Çocukları cinsiyet ayrımıyla geliştirmek. Kız çocukların fazla korunarak, erkek çocukların ise dışa dönük ve egosu yüksek olarak yetiştirilmesi.

        8

        4- Elinde kaşıkla çocuğun peşinden koşmak, bu durum çocuğun kendi ihtiyaçlarını belirleme yetkinliğine sahip olmadığı mesajını veriyor.

        9

        5- Yanlış cümleler kurulması, ‘giymezsen üşürsün, düşersin’ gibi. Bu cümleler çok erken yaşta bilinç altında koşullandırma yapıyor. Doğru cümle: ‘Dışarısı soğuk, üşür müsün acaba?’

        10

        6- Aileler hırslarını çocuklarına yansıtıyorlar, herkes başaran lider yetiştirmek istiyor.

        11

        7- Teknoloji kullanımının sınırlandırılmaması çocuklarda odaklanamayan dijital beyinler yaratıyor, hiperaktiviteyi de besliyor.

        12

        "İyi bir ebeveynin elinde yetişmiş çocuk, geleceğin başarılı kişisidir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ