Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Mimar Sinan'ın Siyavuspaşa Kasrı terk edilmiş halde
        Harita

        İstanbul Bahçelievler'de bulunan Siyavuspaşa Kasrı'na yapılan vefasızlık görenlerin için acıtıyor. 1571 yılında Mimar Sinan tarafından yaptırılan Siyavuspaşa Kasrı'nın tarihi duvarları sprey boyalar ile boyanırken çevresinde alkol ve uyuşturucu tüketiminin hat safhada olduğu iddia ediliyor. Uzun yıllar çocuk kütüphanesi olarak hizmet veren bina, 10 yıl önce restore edilecek olması sebebiyle tahliye edildi. 10 yıldır üzerine bir çivi bile çakılmayan Siyavuspaşa Kasrı, kaderine terk edilmiş tarihi değerlerimiz arasındaki yerini almış durumda.

        10 YILDIR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI

        Konuyla ilgili konuşan Siyavuspaşa Mahallesi Muhtarı Selami Aykut 'Kültür Bakanlığı'na defalarca restore işleminin başlatılması için yazı ve dilekçe yazdık. Kimse bize geri dönmedi. Siyavuspaşa Kasrı ilk defa tarihe bu kadar değer vermeyen anlayışla karşı karşıya kalmıştır.' dedi. Kasrın işlevine değinen Aykut 'Siyavuspaşa Kasrı günümüzde kaderine terkedilmiş durumdadur. Bu kasır Siyavuspaşa'nın vafatının ardından uzun süre boş kalıyor. Daha sonra çocuk kütüphanesine dönüştürülen Siyavuspaşa Kasrı 10 yıl önce restore gerekçesiyle boşaltılıyor.Biz Siyavuspaşa kasrının restore edilerek yeniden kütüphane ya da müze olarak hizmete geçirilmesi taraftarıyız. Muhtarlık olarak restore işleminin başlatılması için 40 bin imza topladık. Girişimlerimize rağmen herhangi bir sonuç alamazsak biz burayı Siyavuspaşa Mahallesi Muhtarlığı olarak kullanma kararı aldık.' diye konuştu.

        HERTÜRLÜ PİSLİK BURADA

        Kasrın ve içerisinde bulunduğu parkın içerisinde bulunduğu güvenlik zafiyetine de dikkat çeken Selami Aykut 'Günümüzde ne Siyavuspaşa Kasrı'nın ne de içerisinde bulunduğu Milli Egemenlik Parkı'nın güvenilirliği bulunmuyor. Parka gezmeye, spor yapmaya gelen aileler sürekli tedirgin halde bulunuyor. Kasır çevresi ise özellikle lise öğrencileri tarafından sigara ve alkol tüketim nontası olarak benimsenmiş vaziyette. Bunun yanında uyuşturucu kullanımı ve alım satımı için de Siyavuspaşa Kasrı mesken tutulmuş durumda' diyerek mahallelinin bu durumdan şikayetçi olduğunu dile getirdi.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Bulgaristan'ın Sofya şehrinde yaşayan bir Türk'ten e-mail aldsığını söyleyen Selami Aykut, bir Siyavuspaşa Kasrı'nın da Sofya'da bulunduğunu, bu kasrın 1515-1875 yılları arasında camii olarak kullanıldığını ancak günümüzde camii'nin restore edilerek kiliseye çevrildiğini öğrendiğini söyledi.

        ÖLÜME GELDİ, EVİ OLDU

        Siyavuspaşa 1600'lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu'nda Sofya Valiliği ve sadrazamlık görevi yapmıştır. Parkın içinde gördüğünüz kasır Siyavuşpaşa'nın idam edilmek üzere gönderildiği kasırdır. Kasrın çevresinde görülen havuz benzeri yer Siyavuspaşa'nın idamı için özel olarak yaptırılıyor ve içi su ile doldurulduktan sonra Siyavuspaşa havuzun içerisinde ölüme terk ediliyor. Ardından devlet içerisinde önemli bir sorun doğarken bu sorunu sadece Siyavuspaşa'nın çözeceğine kanaat getiriliyor. Bunun üzerine Siyavuspaşa'nın idam kararı geri alınıyor ve Siyavuspaşa bundan sonraki hayatını bu kasırda sürdürmeye başlıyor. Kendisi öldükten sonra Eyüp Sultan'a defnediliyor ve günümüzde Eyüp Sultan'da mezarı en çok ziyaret edilen iki kişiden birisi haline geliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ