Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Melis taburcu oluyor

        İzmir'de sağlığına kavuşması için Türkiye'nin seferber olduğu Melis Akbaş yapılan ilik nakli ile hayata tutunmayı başardı. 8 yaşındaki Melis Akbaş'ın nakil sonrasında tedavi gördüğü hastanede taburcu işlemleri başlatıldı.

        Taburcu öncesi başarılı operasyonun arkasındaki isimler olan Prof.Dr. Savaş Kansoy ve Prof.Dr. Serap Aksoylar düzenledikleri basın toplantısı ile küçük kızın genel sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. Ege Üniversitesi Tülay Aktaş Onkoloji Servisi Konferans Salonu'nda yapılan basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Savaş Kansoy, ameliyat öncesi ve sonrasındaki gelişmelerin büyük titizlikle sürdürüldüğünü belirtti. Prof.Dr. Kansoy; Melis Akbaş'dan çok sevdiğimiz bir kızımız diye bahsederken sözlerini şöyle sürdürdü: "Melis, 2,5 yıl önce lösemi hastalığına yakalandı. İki yıl kemoterapisi sürdü. İki yıl sonra tedavisi protokol bittiği için kesildi. İki ay sonra maalesef de başka bir lösemi nüksetti. Bu tabiki hastalığın erken zamanda tekrar etmesi ve başka bir löseminin ortaya çıkması büyük bir risk teşkil etti. Kardeş vericisi ve aile içi verici olmadığı için akraba dışı verici dışı taramaya konuldu. Almanya'da bir verici bulundu. İyi bir vericiydi. Ürünün getirebilmesi için yazışmalar sağlandı. Bir tarih veriyoruz banka bunun karşılığında yabancı donöre bir hasta var lösemili bir hasta acil olarak yapılması gerekiyor sizin için uygun mu deniliyor ve mutabık kalınıyor. Burada da böyle oldu."

        Ürünün getirtildiğini anlatan Kansoy, sözlerine şöyle devam etti: "Yoğun bir kemoterapi alıyor hastalar. Yüksek dozlu bir kemoterapiydi. Eski kemik iliğini yok etmek ve yeni kemik iliğinin bağışıklık sistemini oluşturmak içindi. Ürünü geldi ve bekletmeden hastaya verildi. Bundan sonra bir tutma süreci var. Ortalama üç hafta kadar sürüyor. Önceden de ön gördüğümüz gibi tuttuğunu gördük. Hastamız da sakin bir hazırlama süreci geçirdi. Herhangi bir komplikasyonla karşılaşmadık. Şu an yeni kemik iliği tutmuş olarak yaşamını sürdürecek. Bundan sonrası da önemli. Melis'in normal bu yıl okula gitmesi söz konusu olamaz. Gelecek yılki sınıfına gidebilir diye düşünüyoruz. İlk üç aylık dönem taburcu olduktan sonra sadece hastaneye gidip geleceği sırada izole koşullarda dışarı çıkabilir. İki üç aylık dönemde basit bir enfeksiyon geçirmesi ki grip salgını var şu anda bu aşının da kaybına yol açabilir. Gözümüzü nasıl sakınıyorsak hastamızı da bu şekilde sakınıyoruz."

        "KARDEŞİNİ GÖRECEĞİ İÇİN ÇOK HEYECANLI"

        Prof.Dr. Serap Aksoylar da Melis'in bundan sonraki tedavi sürecinin de devam edeceğini aktararak sözlerini şöyle tamamladı: "Bundan sonraki her geçen süre bizi hedefe ulaştıracak. Bu bir süreç önemli basamakları bitti ama henüz sonuçlanmadı. Melis çok heyecanlı. Melis en çok kardeşini göreceği için heyecanlı. Kök hücre nakli açısından riskleri devam ediyor. Kalabalığa girmemesi gerekiyor. Çünkü enfeksiyon açısından riskli bir dönemdir. Bundan sonraki geçireceğimiz her gün bizi sonuca ve hedefe biraz daha yakınlaştıracak. Başarmak çocuklarımız için en iyisini yapmak hepimiz için önemlidir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ