Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Türk yelken yarışçılığı nasıl?Volvo Ocean Race yelken yarışları, Alvimedica’nın CEO’su Cem Bozkurt habertürke mi konuştu

        Naviga

        Tüba Noyan/ HT Cumartesi

        tnoyan@htgazete.com.tr

        Karşımızda 15 milyon Euro’luk bir yatırım duruyor. “Bir yelken yarışına bu para yatırılır mı?” dediğinizi duyar gibiyim... 40 yıllık geçmişe sahip Volvo Ocean Race’te (VOR) daha önce Ericsson’dan Groupama’ya, Puma’dan Camper’a onlarca uluslararası markanın yelken açtığını düşünürsek, elbette VOR için böyle bir yatırım yapılır. 201112’de 1.5 milyar insanın takip ettiği bu okyanus yarışında herkesin bir defa “Alvimedica” dediğini varsayarsak, bu Türk markasının ismi en az 1.5 milyar defa söylenmiş, bayrağımız tüm kıtalarda dalgalanmış olacak. Halihazırda iki tekneyle İstanbul ve Bodrum’da yarışlara katılan Alvimedica’nın CEO’su Cem Bozkurt, Türk yelken yarışçılığındaki bu dönüm noktasıyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

        Yelkene yönelmenizin sebepleri neler?

        Biz sağlık firmasıyız. Sağlık firması insanların doğumundan ölümüne yaşamının her döneminde yer alır. Dünyadaki sporları incelediğimizde küçük yaşlardan itibaren, öleceğiniz güne kadar yapabileceğiniz tek sporun yelken olduğunu gördük. Bu, bizi cezbeden ilk nokta. Ayrıca yelken, genel kanının aksine hayatınızın her anında, fazla fedakârlık istemeden sizinle varlığını sürdürebilen bir spor.

        Ekipte Türk olacak mı?

        All American Ocean Racing Team isimli, 30 yaş altı çok genç bir ekiple yola çıkıyoruz. Elbette içinde Türklerin de olduğu genç bir takım kurmak istiyoruz. Sporcu seçimlerini takımın profesyonel yelken yönetimi yapıyor. İlgilenen Türk sporcular teamalvimedica@alvimedica.com adresine mail atabilir. Seçmelerin nisanda yapılması planlanıyor.

        ■ Tekne, Türk bayraklı mı?

        Teknemizin arkasında Türk bayrağı yer alacak. Sancak kıç omuzlukta da bayrağımız dalgalanacak. İsmimiz Alvimedica IV olacak.

        ■ Yarıştan beklentiniz nedir?

        Birincilik için girmiyoruz. Bitirelim, takım sağ salim yarışı tamamlasın yeter. Ama belli mi olur, arada bir etap birinciliği gelir. Ne de iyi olur!

        ■ Tekne, ekip, duraklar dahil bütçe nedir?Alt sponsorunuz var mı?

        Spor Bakanlığı ya da Türk Yelken Federasyonu’yla işbirliği yaptınız mı? Volvo Ocean Race bize 15 milyon Euro’ya mal oluyor. Kampanyanın büyümesiyle bu rakam artış gösterecek. Alt sponsorumuz yok. Yaklaşık 6 ay önce alt sponsorluklar için başvurduk ama galiba kimse bu projeyi yapacağımıza inanmadı. Örneğin; Çin, Hollanda, Abu Dabi gibi rakip takımlarımızı ulusal havayolları şirketleri destekliyor. Biz bırakın onlardan cevap almayı, Türk Yelken Federasyonu da dahil kimseye sesimizi duyuramadık. Alvimedica’nın CEO’su Cem Bozkurt Volvo Ocean Race’e katılacak teknenin maketiyle...

        Knut Frostad-VOR CEO’SU

        ‘Beni en çok heyecanlandıran takım’

        Volvo Ocean Race’in CEO’su eski bir okyanus yarışçısı. 47 yaşındaki Frostad, daha önce 4 kez bu yarışa katıldı. İlk kez 1993-94 yarışında İsveçli Intrum Justitia ekibindeydi, takım mücadeleyi ikincilikle tamamladı. 1997-98 ve 2000-2001 yarışlarında ülkesi Norveç’in takımıyla mücadeleye katıldı. Son olarak 2005-2006’da Brezilyalı takımla Volvo Ocean Race’te yer aldı. Dolayısıyla zorlu deniz koşullarında mücadele eden yelkencilerin halinden anlayan bir CEO. Knut Frostad, “Türkiye’nin Volvo Ocean Race filosunda yer alması, bu işe başladığımdan beri beni en çok heyecanlandıran katılım oldu” diye söze başlıyor. Takımda en kısa sürede Türk yarışçılar görmeyi de çok istediklerini ve önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin durak ülkelerden biri olmasının yarışa renk katacağını söylüyor.

        Volvo Ocean Race 40 bin deniz millik 9 ay süren bu yelken yarışında, tekneler eşit özelliklere sahip. Tüm kıtalara yayılan, 10 limana uğrayacak yarışta, son sözü hep “deniz ve rüzgâr” söylüyor. İnsan faktörünün ve onun doğayla verdiği mücadelenin sembolü olan VOR, yelken yarışçılığının Everest’i olarak tanımlanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ