Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lafı hiç dolandırmaya gerek yok. Türk basketbolu açısından çok kritik bir karar anına yaklaşıyoruz. Efes Pilsen adının basketbolda varlığını bir şekilde koruyup korumayacağına dair kararı bekliyoruz.

        Şöyle ki hükumetin alkollü içkiler konusundaki takıntısının da etkisiyle TAPDK’nin bu alanda sponsorlukları kısıtlayan yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle beraber Efes Pilsen markasının takım adı olarak sürdürülmesi imkânsız hale geldi. Kulübün bir yıl içinde basketbol takımının adını değiştirmesi gerekiyor. Takımın sahibi Anadolu grubu, bir başka şirketin ismini verip spordaki varlığını sürdürebilir ama kulübü toptan da kapatabilir.

        Aslında böyle bir karar karşısında binlerce basketbolseverin ayaklanması gerekirdi. Kolay değil, Türk basketbolunun son 20 yılına en büyük damgayı vurmuş kulübün tamamen ortadan kalkması söz konusu. Ancak, Efes Pilsen birkaç sezondur eski başarılarını yakalayamıyor. Belki de bu yüzden kapanmaya yönelik tepkiler şimdilik sosyal ağlardaki cılız seslerden ibaret. Sanki kulübü kapatma kararı çıkarsa da sadece basketbol camiası üzülecekmiş gibi bir hava var.

        Asıl önemlisi, Efes Pilsen’in basketboldan tamamen çekilmesinin sonuçlarını henüz kimse kestirebilmiş değil. Halbuki, böyle bir karar tüm Türk basketbolunu derinden etkiler. Öncelikle Efes Pilsen’in çekilmesi Türkiye’deki basketbol pazarının yüzde 30 ila 40 oranında küçülmesi anlamına gelir. Efes Pilsen son 20 yılda basketbola tahminen 250 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. Halen de 15 ila 20 milyon dolarlık bir yıllık yatırımı sürdürdüklerini tahmin ediyoruz. Bu meblağın ortadan kalkması diğer büyük sponsorların yatırımlarını da etkiler. Örneğin Ülker grubu da, kendi bütçesini kısma yoluna gidebilir.

        Ama bu daralmanın en büyük mağduru oyuncular olur. Böyle tek kutuplu bir ligde ücretler düşer, transfer imkânı azalır. Paralel şekilde yabancı kalitesi de azalır. Bu ortamda bazı oyuncuların Türkiye Ligi’ni bırakıp Avrupa’ya gittiğini görebiliriz.

        Muhtemel bir kapanma, altyapı sistemini de kesinkes olumsuz etkiler. Efes Pilsen’in yıllardır Türkiye’nin dört bir köşesinden en yetenekli ve en üstün fizikli gençleri bünyesine kattığını biliyoruz. Bu sistemin çökmesi yüzlerce yetenekli gencin başı boş kalmasına yol açacak. Bu kadar gencin akıbeti ne olacak sorusuna şu anda bir cevabımız yok.

        Tabii buradan da Milli Takım’a uzanıyor olay. Efes Pilsen’in her kategoride milli takıma en fazla oyuncu sağlayan kulüplerden biri olması işin vehametini daha da artırıyor. Bu yüzden birkaç yıl içinde Milli Takım’da yeni oyuncu sıkıntısı yaşanması işten bile değil. Efes’in ismi bir şekilde basketbolda kalmazsa bu olumsuz senaryoyu çok kısa bir zamanda izlemek zorunda kalabiliriz.

        Diğer Yazılar