Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BAŞLIK sizi yanıltmasın. NBA, zaten yıllardır İstanbul’da. Üstelik yeni de değil buradaki varlığı. Sadece İstanbul’a değil, Türkiye’nin neredeyse her şehrine 20 yıl önce televizyon vasıtasıyla girdi NBA. Bugünün genç basketbolseverleri de Türkiye Ligi’nden ziyade NBA’in yıldızlarını takip ediyor, onlarla yatıp kalkıyorlar. Hele Hidayet Türkoğlu, Mehmet Okur, Ersan İlyasova gibi Türk oyuncuların NBA’de önemli oyuncular haline gelmesiyle birlikte NBA’in bilinirliği giderek arttı. Rakamlar da bunu doğruluyor. Geçen yılki bir araştırmaya göre Türkiye’de NBA markasının bilinirlik oranı yüzde 36. Bu oranla Avrupa birincisi. Bu oran Yunanistan, İsrail ve Rusya gibi NBA meraklı diğer ülkelerde bile yüzde 15’ler seviyesine ulaşıyor ancak. Genç NBA hayranları televizyondan hayran oldukları yıldızları izlemekle yetinmiyor. Aynı zamanda NBA ile ilgili her tür ürünü kapış kapış satın alıyorlar. NBA’in Türkiye ofisinin müdürü Naci Cansun’a göre Türkiye’deki NBA markalı ürün satışlarında 2010’da bir önceki yıla göre yüzde 40’a varan bir artış oldu. Türkiye Avrupa’nın dördüncü büyük NBA ürünleri pazarı konumuna yükselmiş durumda. Açıkça görülüyor ki NBA hızla kendi müşteri kitlesini yaratıyor Türkiye’de. Bundan sonra ise sıra daha büyüğüne gelecek: Türkiye’de bir NBA takımının kurulması. Bu fikri çok da fantezi zannetmeyin. Bunun olabileceğine dair kuvvetli emareler de var.

        Geçen hafta sonu, İngiltere’nin başkenti Londra, bir NBA normal sezon maçına ev sahipliği yapan Avrupa’daki ilk şehir oldu. New Jersey Nets ile Toronto Raptors Londra’daki O2 Arena’da iki maç yaptılar. Bu maçların biletleri aylar öncesinden kapış kapış satılmıştı.

        NBA yönetimi bu ilginin farkında. Şimdi bunun ötesine geçmek istiyorlar. Bu maçların öncesinde medyayla bir araya gelen NBA’in başkan yardımcısı Adam Silver muhtemelen 2021’de Avrupa’da bir NBA grubunun (division) kurulabileceğini ima etti.

        Avrupa’da böyle bir grup için NBA yönetimi tabii ki belli şartları garanti altına almak istiyor. Ne mi bu şartlar? Ulaşımı kolay büyük bir şehir, modern bir salon, yılda 40-50 maçta tribünü dolduracak ve alım gücü yüksek bir seyirci kitlesi ve de böyle bir takımı kuracak yatırımcı. İstanbul’da geçen yıldan beri harika bir salon mevcut. Yukarıda anlattığım üzere 10 yıl sonrasının potansiyel seyirci kitlesi oluşuyor. Şimdi geriye kalan takımı kurmak. En geç beş yıl içinde Türk oyuncuların da yer aldığı birtakım için bir yatırımcının ortaya çıkması lazım. Bu ileri görüşlü yatırımcı da bulunursa 2021’de İstanbul Taurusus’u Lakers karşısında izlemememiz için Hiçbir sebep yok.

        Diğer Yazılar