Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BU kez oldu. Evet, gerçekten oldu! Nihayet bir Türk takımı Avrupa şampiyonu oldu. Vakıfbank Güneş Sigorta ev sahibi avantajını da kullanarak Voleybol Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuna ulaştı.

        Bu şampiyonluğun şöyle bir önemi var: Türk takımları daha önce de kupa kazandı Avrupa'da. Basketbolda, voleybolda, futbolda... Ama hiçbiri Avrupa Şampiyonu etiketini almaya yeterli değildi. O spor dalının 2 veya 3 numaralı kupalarıydı kazandıkları. Şampiyonlar Ligi, Şampiyon Kulüpler Kupası veya Avrupa Ligi ismiyle anılan o 1 numaralı kupayı kaldırabilen bir Türk takımı yoktu bugüne kadar. Vakıfbank Güneş Sigorta işte bunu başardı.

        Önceki gece şampiyonluk maçından sonra üşenmedim araştırdım. 1955'ten beri Avrupa'daki en yaygın ve köklü dört takım sporu, futbol, basketbol, voleybol ve hentbolda erkek ve kadın Avrupa şampiyonlarının listesini çıkardım. Bu yıla kadar tam 371 Avrupa Şampiyonu çıkmış. Hadi büyük ülkeleri geçtim. Makedonya, iskoçya, Litvanya, İsrail, Bulgaristan, Yunanistan, Danimarka ve Avusturya birçok kez Avrupa şampiyonu çıkarmışlar. Türk takımları sadece kadınlar voleybolda kıyısından geçmiş bu kupanın.

        CİDDİYET VE DİSİPLİN

        Rakamları boğulmayalım ve telaffuzu zor ismiyle Türk Telekom Vakıfbank Güneş Sigorta'nın başarısını sırrına bakalım bir de. Hangi spor dalı olursa olsun, bir Şampiyonlar Ligi sezonunu yenilgi almadan 12 galibiyetle kapamak tesadüfle açıklanamaz.

        Kulüp yönetimi geçen yaz bir akıllı hamle yapıp ligde ve Avrupa kupalarında aynı kadroyla oynamaya karar verdi. Fenerbahçe veya Rabıta Bakü gibi bol yabancılı toplama bir takım oluşturmak istemediler. Zaten Nikolic ve Poljak takımın eski oyuncularıydı. Onların yanına süper star Glinka'yı eklediler. Türk oyuncuların önemli bir kısmı, tıpkı Özge ve Gözde gibi genç takımlarda oynamış, kulübün havasını önceden solumuştu.

        Bunların üzerine Türkiye'deki genel anlayışı tersine kulüp yönetimi geçen yılki orta karar sezondan sonra antrenör Giovanni Guidetti ile yola devam kararı aldılar. Guidetti'nin titizliğine bire bir şahit oldum. Geçen yılın ocak ayında bir röportaj için Burhan Felek Spor Salonu'ndaydım. Antrenmana üç dakika kala gelip bizi uyardı. Saat tam 15.00'te başlayacaktı çalışma. Aynen de öyle oldu. Bu ciddiyetin karşılığını kariyerinin en büyük başarısını kazanarak aldı.

        Yolu Aydınlar açtı

        Aslında voleyboldaki bu şampiyonluk yolunu açanlardan biri de Mehmet Ali Aydınlar. Fenerbahçe takımının sponsoru Acıbadem grubunun sponsoru Aydınlargeçen yıl çıtayı öylesine yükseltti ki ligin diğer iki iddialı takımı Eczacıbaşı ve Güneş Sigorta da yatırımı artırma kararı aldılar. Bir anda her biri Avrupa Şampiyonu adayı üç takım birden ortaya çıktı Ayrıca bu transferler sayesinde İtalyan takımlarının seviyesine aşağı çektiler.

        Diğer Yazılar