Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Basketbolcu Kerem Gönlüm’ün idrar örneğinde yasaklı cathine maddesi belirlenmesinin yankıları sürüyor. Aynı takımın bir diğer oyuncusunda yasaklı sınırın altında aynı maddeye rastlanmış olması olayı daha da ilginç kılıyor.

        CATHİNE NEDİR?

        Yemen ve Etiyopya’nın yüksek bölgelerinde yetişen her dem yeşil kath (catha edulis) bitkisinin yapraklarında bulunan üç aktif maddeden birinci derecede etkili olanı cathinone, ikinci derecede etkili olanı cathine’dir. Yapraklar kesildikten 48 saat sonra cathinone daha az etkin form cathine’e dönüşür. Cathine, amfetamin benzeri etki yapan bir psikolojik uyarıcıdır. Etkisi on dakikada başlayıp en az üç saat sürmektedir.

        Kişi kendisini nedensizce mutlu ve enerjik hissetmekte, yaygın deyimle “yükselmektedir”. Sportif etkinlik sırasında, diğer yasaklı uyarıcılarda olduğu gibi, elbette ki sporcuya kendisinde var olmayan bir enerjiyi temin etmemekte, yorgunluk duyumunu baskılayarak, organizmanın acil durum yedeklerini kullanmasını sağlamaktadır.

        İNGİLTERE’DE SERBEST

        Ülkemizde pek tanınmayan kath çalısı yaprakları Yemen ve Etiyopya’nın en önemli ihracat kalemlerinden biridir. Bu ülkelerde sosyal ortamlarda kath çiğneme çok yaygındır. Afrikalı Müslümanların özellikle Ramazan ayında açlık ve yorgunluk duyumunu engelleyici etkisi nedeniyle kath çiğnediği bilinmektedir.

        ABD, Kanada ve pek çok Avrupa ülkesinde yasaklanmışsa da İngiltere’de kullanımı hala serbesttir. İngiltere’de yaşayan Afrika kökenlilerin % 90’ının kath (qat/chat/jaad) çiğnediği bilinmektedir. Yaprak çiğneme, çay ve kapsül formlarından en etkilisi yaprak çiğnemedir.

        Bu yazdıklarımdan mucize bitki olarak algılanmasın, kath kullanımının çok ciddi yan etkileri vardır: bağımlılık yapma, nabız ve tansiyonu yükseltme, sperm sayısı ve cinsel gücü azaltma, kalp krizi riskini artırma, acil enerji yedeklerini kullandırıp fiziksel çöküntüye sebep olma, sersemlik, psikotik ataklar. Cathine maddesi WADA’nın dünya çapında pozitif sonuçlar sıralamasında 2003’te 20. (2 kişi), 2004’de 7. (9 kişi), 2005’te 5. (14 kişi), 2006’da 5. (22 kişi), 2007’de 5. (3 kişi), 2008’de 6. (15 kişi) sırada yer almış ve tüm uyarıcılar içinde oranı en çok % 4,5 olmuş.

        BENİM SENARYOM

        Diğer Yazılar