Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Tırnakların kırılmasına yol açan hastalıklar enfeksiyon, metabolizma, hormon, dolaşım ve solunum yolu hastalıklarıdır. Engellemek için dengeli beslenin, bol sebze ve meyve tüketin

        Sağlıklı tırnaklar, pembe renkli, saydam ve bombe görünümlüdür. Sağlıklı tırnaklar haftada 0.5-1 mm kadar uzarlar. Sağlıklı tırnaklar cisimleri daha güçlü kavramamızı sağladıkları gibi parmaklarımızı da dış darbelere karşı korurlar.

        Tırnaklarımızı saran keratin ismi verilen kılıf, protein tabiatındadır. Soya çekimsel nedenler ya da proteinden fakir dengesiz diyetler, keratin sentezini azaltarak tırnakların yumuşamasına neden olurlar.

        Tırnakların mor, sarı, yeşilimtırak renk alması, enine ya da boyuna çizgiler olması, geç uzaması, yumuşaması ve çabuk kırılması, sağlıklı olmadığının işaretleridir. Tırnak kırılması pek çok hastalığın bulgusu olabilir. Bunların en başında vitamin ve mineral eksikliği gelir. Eksikliği tırnak kırılmasına yol açan minerallerin başında demir, kalsiyum, magnezyum ve çinko gelir.

        Mantar çok bulaşıcıdır

        Tırnak mantarları çok hızlı ve kolay bulaşır. Yüzme havuzları, plaj, sauna, hamam, manikür-pedikür aletleri başlıca bulaşma kaynakları. Mantar nedeniyle tırnağın önce pembe rengi kaybolur, sonra sarıya döner ve tırnak yumuşayarak kırılmaya başlar.

        Nasıl korunuruz?

        - Plaj, hamam, yüzme havuzu vb. yerlerde yalın ayak dolaşmayın.

        - Tırnaklarınızı fazla uzatmayın.

        - Tırnaklarını derinden kesmeyin.

        - Ayaklarınızı sıkan ayakkabılar giymeyin.

        - Bulaşık yıkarken eldiven kullanın.

        - Dengeli beslenin.

        - Bol meyve ve sebze tüketin.

        - El ve ayaklarınızı nemli bırakmayın, hemen kurulayın.

        Süreç uzun sürebilir

        Tırnak kırılmaları nedenlerine göre tedavi edilir. Eksik vitamin ve mineraller var ise yerine konur.

        Beslenme bozukluğu var ise öncelikle bu düzeltilir. Mantar tedavisi çok uzun sürebilir, bu nedenle sabırlı olmak gerekir. Sistemik hastalıklar ise konunun uzmanı tarafından tedavi edilir.

        Ne yapmalıyız?

        - Her gün çorap değiştirin

        - Pamuklu çorapları tercih edin

        - Terliksiz dolaşmayın

        - Havlunuzu kimseyle paylaşmayın

        Oje havasız bırakıyor

        Tırnakların kırılmasına yol açan hastalıklar enfeksiyon, metabolizma, hormon, dolaşım ve solunum yolu hastalıklarıdır. Hipotirodi, hipertiroidi, kronik kalp yetmezliği, kronik solunum yolu hastalıkları, A ve B vitamin eksiklikleri tırnakların kırılmasına neden olan sistemik hastalıkların başında gelirler. Tırnakları tutan sedef hastalığı da çabuk kırılma ve çatlamalara yol açar. Ojeler, tırnakları havasız bırakarak, aseton ise doğrudan kimyasal etkisiyle tırnakların çabuk kırılmasına yol açar. Morarmış tırnaklar solunum ve dolaşım bozukluklarına, soluk tırnaklar ise kansızlığa işaret eder.

        Diğer Yazılar