Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Zannederim otomobil piyasasında en büyük rekabet artık SUV sınıfında. Neredeyse tüm üreticiler bu sınıfta eteklerindeki tüm taşları döküyor ve kalite çıtasını her gün biraz daha yukarıya çıkarmaya çalışıyorlar. Birkaç yıl öncesine kadar SUV’a burun kıvıran ve Amerikan görgüsüzlüğü olarak gören Avrupa’da bile SUV’lar giderek daha büyük pazar payı almaya başladı ve görünen o ki, SUV’lar station wagonların yerini de alarak her üreticinin vazgeçilmezi haline geldiler.

        Bu pazarda rakiplerine oranla nispeten daha isteksiz görünen firmalar bile şimdilerde SUV gamlarını geliştirmeye çalışıyorlar. Bunlardan biri de hiç kuşkusuz Opel. Yakın bir geçmişte Fransız vatandaşlığını da cebine koyan Amerikan asıllı bu Alman markası, küçük SUV’u Mokka ile rekabette geri kaldığını görünce yeni ve daha kalıplı bir SUV ile rekabete dahil oldu.

        Bu hafta sizler için denediğim Grandland, markanın SUV segmentine yeni armağanı. Opel Grandland’in adı bile markanın vaadini göstermeye yetiyor. “Büyük”lüğü gösteren “Grand”ın önüne, neredeyse 70 küsur yıldır arazi otomobili çağrışımı yapan “Land’i koyduğunuz anda bunun bir SUV olduğu adından da anlaşılıyor. Grandland her ne kadar adı kadar büyük olmasa da, rekabetin ve talebin en fazla olduğu orta boy SUV segmentinde bir otomobil.

        Renault’nun Kadjar’ını, Ford’un Kuga’sını, Hyundai’nin Tucson’ını, Skoda’nın Kodiak’ını, VW’nin Tiguan’ını hedeflediği her halinden belli. Dış görünümünde rakiplerine fark atacak ve onları ezecek bir fevkaladelik yok. Üstleneceği göreve uygun, temiz, net hatlara sahip. Abartısız, özenli. Tam Alman işi. İç açıcı bir görüntüsü var ama belki de çok yakışan renginden kaynaklanıyor olabilir. EN MUAZZAM YANI SÜSPANSİYONLARI Opel Grandland, anahtarsız çalıştırma özelliğine sahip, start düğmesine iki saniye kadar basınca çalışıyor ve 1.2 litrelik küçük motorun hafif sesi duyuluyor. Bu küçük motor 120 beygirlik bir güç üretebiliyor. İlginç olan ise bu küçük motorun oldukça yeterli bir güç vermesi.

        Elbette güçlü bir dev SUV gibi değil ama yeterli bir ivme ile ileri atılabiliyor. 180 kms kadar hıza da çıkabiliyor. Ara hızlanmaların çok başarılı olduğunu söylemem mümkün değil ama yine de 230 nm’lik tork bu otomobil için yeterli güç demek. Opel Grandland’ın bana göre en muazzam yanı süspansiyonu. Ben bu sınıfta bu kadar konforlu bir süspansiyonu olan bir başka SUV görmedim desem yeridir. Özellikle bozuk yollarda ve hafif arazide, en üst sınıf SUV’larınkine benzer bir konfor sunan süspansiyona sahip.

        Keza hem asfaltta, hem de arazide çok iyi bir yol tutuşu var Grandland’in. Gerçekten beklenmediği kadar iyi. Bir diğer üstün yanı ise farları. Led farlar üst sınıf otomobiller kadar başarılı ve trafik koşullarına adapte olma özellikleri mükemmele yakın. 500 litreden az büyük bagaj da yeterli hacmi sağlıyor ve bu sınıfta çok sık rastlanmayacak şekilde otomatik açılıp kapanma özelliğine sahip. Doğrusunu isterseniz, Opel Grandland, etkileyici ve kaliteli bir otomobil olmuş.

        Opel’in genel tavrı olan abartısız şıklık, yüksek fiyat kalite orantısı, heyecan verici olmaktan çok işlevselliğini öne çıkarma tavrı bu SUV’da da yerini almış. Test ettiğim aracın fiyatı 168 bin TL. En donanımlı haliyle ise benzinli model 204 bin TL’ye, dizel olanı ise 222 bin TL’ye satılıyor.

        İÇİ KULLANICI DOSTU VE KALİTELİ

        Grandland’in içine girdiğiniz zaman kalite kokusunu alabiliyorsunuz. Analog gösterge tablosu fazlasıyla klasik. Ortadaki bilgi ekranı dokunmatik. Öyle abartılı fonksiyonları yok. Gerektiği kadar komplike. Ses düzeninden otomobilin kimi fonksiyonlarına kadar kişiselleştirme imkânlarının tümü buradan kontrol edilebiliyor.

        iPhone ve android telefonlarınızı ekrana bağlayabilme özelliği çok kullanışlı. Opel bu işi zaten yıllardır başarıyla yapıyor. Deri kaplı direksiyon çok hoş. Üzerinde ses düzeni ve cruise kontrol kumandaları var.

        Direksiyonda fazladan bir de ısıtma fonksiyonu var ki, soğuk kış günleri için iyi. Klimayı hem bilgi ekranından hem de klasik eski tip butonlardan kontrol etmek mümkün ki bu çok büyük bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Tam bana göre. Dashboard’u kaplayan deri görünümlü plastik çok kaliteli. Arada siyah ahşap görünümlü detaylar var.

        KOLTUKLAR ISITMALI VE SOĞUTMALI

        Otomatik vites topuzu fazlasıyla bildik. Yana çektiğiniz zaman vitesli gibi kullanabiliyorsunuz ama direksiyon arkasında vites kumandaları yok. Vites topuzunun hemen önünde şerit tutma asistanı, start-stop özelliğini kapatma butonu ve çekiş kontrolü kapatma butonları yer alıyor. Deri koltuklar biraz minyon.

        Elektrik kontrollü ve ısıtma soğutma fonksiyonlarına sahip. Isıtma özelliğine sahip arka koltukların diz mesafeleri biraz dar. Cam tavan otomobilin içini çok ferahlatıyor. Otomobilin iç mekânı beklendiği gibi. Kaliteli, sade ve fazlasıyla kullanıcı dostu.

        Diğer Yazılar