Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir ülkede yargı bağımsız ve tarafsız değilse, hukuk güvenliği yoksa, sağ ve sol klikler, siyasi partiler, siyasal iktidarlar, din kisvesi altındaki cemaatler kendilerine adacıklar oluşturarak bir “egemenlik alanı” yaratmışlarsa; o ülkede insan haklarından, özgürlüklerden, ileri demokrasiden bahsetmek bir yana klasik demokrasiden bile söz edilemez.

        Hesap verebilirlik, kanunların açık, ulaşılabilir, istikrarlı ve adil olması, uygulandığı süreçlerin ulaşılabilir ve dürüst olması, adaletin zamanında, liyakatli, bağımsız ve tarafsız organlarca dağıtılması; demokrasinin en önemli varlık nedeni ve aynı zamanda da göstergesidir.

        Demokrasi düşmanı, asker elbisesi giymiş hain ve kalleş bir azınlığın darbe girişim planı ve sonrasında ortaya çıkan tablo; yargı bağımsızlığının, tarafsızlığının demokrasi, özgürlükler ve günlük yaşamımız açısından ne kadar önem taşıdığı bir kez daha anlaşıldı.

        CEMAAT KİSVESİ

        FETÖ Terör Örgütü’nün dini cemaat kisvesi altında TSK’nın, Emniyet’in, Milli Eğitim’in başta olmak üzere yargının, devlet kurumlarının ve sivil toplum örgütlerinin kılcal damarlarına kadar sızdığı, habis bir ur gibi vücudun her tarafında nasıl metastas yaptığı, siyasal iktidarın, siyasal partilerin, basının, sivil toplumun ve hepimizin hukuk güvenliğini, yaşam hakkını nasıl ortadan kaldırdığını bu uğursuz, hain darbe girişimiyle açık bir şekilde bir kez daha gördük.

        Askeri Yargı’nın, Yargıtay’ın, Danıştay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin ve Yerel Mahkemelerin FETÖ Çetecileri tarafından ele geçirilmek üzere olduğuna üzülerek tanık oluyoruz.

        Açık bir şekilde ortaya çıktı ki; demokrasiden taviz vermeden bağımsız, tarafsız yargıya ekmek su kadar ihtiyacımız var.

        Unutmayalım ki; toplumu ortak paydada buluşturan, kucaklaştıran iklim; demokrasi, özgürlük, basın özgürlüğü, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, düşünce ve ifade serbestisiyle uzlaşma ve hoşgörü içinde yaşamak ve birbirimizi “yok saymamak” iklimidir.

        Ayrıca; hukukun üstün, yargının güvenilir olduğu, insan onuruna yaraşır ekonomik, sosyal ve siyasal düzen; demokrasinin rotasını belirleyen (olmazsa olmaz) temel değerlerdir.

        BAĞIMSIZ YARGI

        Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hukuk güvenliği ve istikrarı bakımından dünya sıralamasındaki yerimizin pek de iç açıcı olmadığı görülmektedir.

        Uluslararası bağımsız hukuk kuruluşu tarafından hazırlanan “Hukuk Devleti İndeksi”nde Türkiye 102 ülke arasında 80.sıradadır.

        Fikir vermesi bakımından bu sıralamadaki 2 ülkenin yerinin; Tunus’un 43.sırada, Özbekistan’ında 81.sırada olduğunu söyleyebiliriz.

        Özellikle belirtmek gerekir ki; kanunların istikrarı ve adalet dağıtan yargıç ve savcıların liyakatli, bağımsız ve tarafsız olmaları hukuk devleti ve hukuk güvenliği açısından son derece önemlidir.

        Belirtmemiz gerekir ki; siyasetin üstünde de bazı değerler bulunmaktadır. Bu değerlerin başında hukukun evrensel prensipleri gelmektedir. İyi yönetilen, huzurlu ve saygın bir ülke düzeyine yükselmenin ön şartı; hukuk alanında ve siyasette hukuka saygı, hoşgörü ve uzlaşma kültürüdür.

        Sonuç olarak: Bağımsız, tarafsız yargıya her zamankinden daha fazla ekmek su kadar ihtiyacımız var.

        Diğer Yazılar