Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Az önce telefonuma bir mesaj geldi.

        “Miraç Kandilinizi tebrik eder, bu mübarek gecenin ülkemize, İslam alemine ve tüm insanlığa huzur getirmesini niyaz ederim.

        Mevlüt Uysal - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı.

        Sonra bir tane daha;

        “Miraç Kandilimizin İstanbulumuza ve tüm insanlığa huzur ve barış getirmesini dilerim.

        Ekrem İmamoğlu - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı.

        Sabah evden çıktım, aracımla Habertürk binasına doğru gidiyorum. Sağımdaki bilboard ve tepemdeki üst geçitin üstünde “Teşekkürler İstanbul” afişleri ve Binali Yıldırım fotoğrafları…

        Stüdyoya girdim. Haberleri sunarken, canlı yayınımıza Ekrem İmamoğlu’nun Anıtkabir ziyareti denk geldi. Ve akabinde deftere attığı imzanın üzerine yazdığı “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı” ifadesi…

        Uzun uzun tartışmalar, sıcak haberler, peş peşe açıklamalardan bahsedip sizi hiç yormayacağım. Daha önce böyle manalı kandil mesajı almamıştım.

        Demem o ki; bütün İstanbul halkı ve aslında Türkiye, memleketimizin gözbebeği kentimizdeki seçim sonuçlarına kilitlenmiş durumda. Süre uzadıkça, kafa karışıklıkları da artıyor. Umuyoruz hayırla sonuçlansın.

        Zira biz gazeteciler Ekrem İmamoğlu’nu anons ederken de Binali Yıldırım’dan bahsederken de tıkanıp kalıyoruz. Birine “Başkan” demezsek “yandaş, AKP’li, gazeteci müsveddesi” dersek; “itirazlar sürerken algı yapan, toplumun kafasını karıştıran operasyoncu” ve buraya yaz(a)madığım bir sürü “şey” oluyoruz. YSK bir an evvel bu işi çözmeli. Türkiye’de herkes seçim güvenliğine inanmalı, iradesinin çalınmadığından emin olmalı ve bu karmaşık süreçte sakinliğini korumalıdır.

        HEP SANDIĞA İŞARET ETMEK

        Her seçim öğreticidir. Yıllardır Ak Parti karşıtı ciddi bir kesim; “sandığa gidiyoruz ama bunun bir anlamı yok” manasına gelebilecek cümlelerle seçim atlatıyordu. 31 Mart gecesinden sonra bazı illerdeki tablo değiştiğinde tam da;

        “Bu memlekette hiç kimse artık sandığın şaibeli olmasından ya da Yüksek Seçim Kurulu’nun oyları çaldığından, sandık müşahitlerinin aslında pek de etkili olmadığından bahsedemeyecektir. Bunlar sandıklarla oynuyorlar, zaten seçim sonuçları önceden belli gibi önyargılı ifadeler kullanamayacaktır.” demek üzereyken, geçmişten farklı olarak bu sefer iktidar partisi seçim sonuçlarına güçlü şekilde itiraz etti. Tartışmalar sürüyor. Son sözü Yüksek Seçim Kurulu söyleyecek.

        KİMLER İSTANBUL'DA KAYBETTİ, KİMLER İSTANBUL'U KAYBETTİ?

        Sonuçlar belli olmadan, “Kazandık, hayırlı olsun” demek herkese kaybettirmiştir.

        İstanbul’un her tarafına önceden hazırlanmış “Teşekkürler İstanbul” yazılı afişleri asanlar kaybetmiştir.

        Son saatlere kadar çok sağlıklı ve düzgün şekilde sisteme veri girişi yapan Anadolu Ajansı’nın, İstanbul’daki seçim sonuçları bıçak sırtı olduğunda, bir anda veri akışını kesmesi maşeri vicdanı yaralamış ve “bu zihniyet” İstanbul’da kaybetmiştir.

        Önce sakince bekleyip, sonra aynı heyecanla “kendisine yakıştıramadığını” vurgulamasına karşın kesin sonuçları beklemeden, mazbatayı almadan, itirazlar sonuçlanmadan “Belediye Başkanı benim” demek kaybettirmiştir.

        Daha fazla kaybetmemek için, sakince YSK kararını beklemek, itirazları sadece hukuk çerçevesinde tutmaya özen göstermek, hamasetten uzak kalmak, birazdan başlıklarını paylaşacağımız “ele-güne karşı” bizi güçlü tutar.

        Yoksa ABD’si ayrı, AB’si ayrı, Körfez’i ayrı telden memleketimize yine burun sokmaya çalışacak.

        REKLAM

        ***

        Arap dünyası seçim sonuçlarını nasıl değerlendirdi?

        Lübnan'da Hizbullah'a yakın Al Akhbar gazetesi; ”Adalet ve Kalkınma Partisi için acı bir zafer: Başkent kaybedildi ve şehirlerde gerileme oldu"

        "Beklenildiği gibi AK Parti seçimlerde birinci oldu. Ancak CHP liderliğindeki Millet İttifakı, Erdoğan’ı geriletmeden bir başarı kazanmasına izin vermedi.” şeklinde gördü.

        Mısır'ın en köklü devlet gazetesi El Ahram ise, "Yerel seçimlerde Erdoğan'ın partisi için dikkat çekici bir hezimet" başlığını kullandı.

        Gazete seçim sonuçlarını; ”Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisine güçlü bir tokat" olarak nitelendirdi.

        Ürdün El Rai gazetesi de seçim sonuçlarını Ak Parti açısından büyük bir gerileme olarak değerlendirdi. Gazetenin sonuçlarla ilgili haberinde; ”Erdoğan yerel seçimlerde büyük bir gerileme yaşadı" başlığı kullanıldı.

        Suudi gazetesi El Hayat da seçimleri ”Erdoğan için büyük bir gerileme" şeklinde nitelendirdi.

        Gazete haberinde; ”Seçimler, Türk Lirasının değer kaybetmesi ve Türkiye ekonomisinin on yıldır ilk defa yavaşlama yaşamasıyla Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı için bir referandum niteliğindeydi" dedi.

        Gazetenin önemli yazarlarından Semir Ataallah köşe yazısında: "Sultan Katar'ı kazandı, Ankara'yı kaybetti" başlığını kullandı.

        Erdoğan ve Türkiye'ye karşı sert tutumuyla dikkat çeken ve Birleşik Arap Emirlikleri sermayeli El Arab gazetesi (merkezi Londra'da), "Belediye seçimleri Erdoğan'ın yalnızlığının başlangıcı" başlıklı haberinde şu ifadelere yer verdi: "Erdoğan, pazar günü Ankara'da bulunan parti genel merkezinde destekçileri karşısında yaptığı balkon konuşmasına yalnız çıktı. Bu da yakın çevresindekilere karşı güvenini kaybettiğine ve gelecekte daha fazla yalnız olabileceğine işaret ediyor.”

        İran, Hizbullah ve Suriye'ye yakın politik çizgisiyle bilinen Rai Al youm gazetesinin tanınmış Başyazarı Abdulbari Atwan; "Bu ismi unutmayın. CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaşının ilerlemesi ve ilerde kendisinden daha küçük birine başkanlığı bırakma ihtimali karşısında Ekrem İmamoğlu, Türkiye’nin gelecekteki başkanı olabilir." yorumunda bulundu.

        Atwan: ”Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile ilgili daha önceki bazı tutumlarından geri adım atacağını düşünüyoruz. Özellikle de 3.5 milyon Suriyeli mülteci seçim kampanyalarında hasımları tarafından Erdoğan'a karşı kullanılan önemli bir koz haline geldi. Binali Yıldırım bile sosyal medya paylaşımında, “İstanbul'da bir güvenlik sorunu teşkil etmeleri durumunda, onları göndermekle” tehdit etti. Sağcı başka bir aday da "Fatih'i Suriyeliler'e teslim etmeyeceğim" dedi.

        El Cezire Televizyonu, sonuçlarla ilgili bir haberinde "Hezimet tadında zafer... İktidar partisi başkent Ankara ve bazı büyükşehirleri kaybetti." ifadelerini kullandı.

        Katar destekli Kuds El Arabi gazetesi, sonuçlarla ilgili haberinde HDP ve Kürt oylarına geniş yer ayırdı. Gazete, "İstanbul Kürtleri, İstanbul'da Erdoğan'a karşı muhalefete tarihi zafer kazandırdı" tespitinde bulundu.

        Diğer Yazılar