Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Donald Trump ve ilk eşi Ivana akrabalarına bayram vesilesiyle hediye veriyor. Birine deri kaplı ajanda, bir başkasına süslü bir yemek sepeti, birisine de el çantası düşüyor. Hepsi de süslü, pahalı, şık hediyeler. Ama ufak bir sorun var: Ajanda iki sene öncesine ait, süslü yemek sepetinin içinden -ambalajdan anlaşıldığına göre- havyar kavanozu çıkarılmış, el çantasının içinde de kullanılmış kağıt mendil duruyor.

        Bu harika dedikodu Trump’ın yeğeni Mary Trump’ın önümüzdeki hafta yayımlanacak “Too Much and Never Enough” kitabında yer alıyor. Trump’ın 42 yaşında ölen ağabeyi Freddy Trump’ın kızı olan Mary “dünyanın en tehlikeli adamı” olarak adlandırdığı amcası ikinci kez seçilmesin diye bu kitabı yazmış.

        AİLESİNDEN İNTİKAM ALIYOR

        Mary Trump’ın şahsi bir motivasyonu daha var kitabı yazarken. Yıllar önce babası öldükten sonra Trump ailesi onu, erkek kardeşini ve annesini ortada bırakmış. Ailenin sahibi olduğu, ısıtmanın çalışmadığı apartman dairesinde kendi hallerine bırakmışlar, Trump şirketlerinin yaptığı sağlık sigortasını iptal etmişler. Dede Fred Trump öldüğünde de Mary’e ve erkek kardeşine sadece 200 bin dolar bırakmış; milyonlarca dolar ailenin diğer üyelerine gitmiş. Bu kitapla bir anlamda geçmişin intikamını alıyor, kendi tabiriyle ailesiyle anladıkları dilden savaşıyor.

        REKLAM

        Donald Trump’ın bir diğer erkek kardeşi Robert günlerdir kitabın yayımlanmasını engellemek için uğraşıyor. 20 sene önceki miras kavgası sırasında Mary Trump’ın gizlilik sözleşmesi imzaladığını iddia etse de yargı kitabın yayımına onay verdi. Mary, aileyle para anlaşmasına vardığında kendisinin kandırıldığını, varlıkların gizlendiğini, bu yüzden de gizlilik sözleşmesinin geçerli olmadığını iddia ediyor.

        Kitap yayımlansa da yayımlanmasa da içinde neler olduğu kamuoyuyla paylaşıldı zaten. Amerikan gazeteleri günlerdir en çarpıcı bölümlerini duyuruyor. Epey ilgi çeken kısımlarından biri Donald Trump’ın üniversiteye giriş için gerekli olan SAT sınavına parayla başkasını soktuğu, dünyanın en prestijli işletme okullarından Wharton’a da bu sayede girebildiği. Eski Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Bülent Gültekin’in de ders verdiği Wharton’a gitmiş olmakla hep övünür Trump, bu okula “dâhilerin” gittiğini söyler dururdu.

        PUTİN VE ERDOĞAN’DAN ETKİLENİYOR

        Mary Trump’a göre yalan söylemek Donald Trump’a babası Fred’den geçmiş. Ailenin servetini yapan Fred Trump çocuklarına yalan söylemenin kötü bir şey olmadığını aşılamış, herhangi bir zayıflık ya da duygu belirtisi göstermeyi de çocuklarına yasaklamış. “Önemli olan kimin güçlü olduğudur,” demiş Fred Trump oğluna. “Doğru ve yanlışı kimin güçlü olduğu belirler.” Babası siyasetçilere yakın olarak, bağlantılar kurarak servetini yapmış. Donald Trump da onun izinden gitmiş.

        Babasının şirketinde yükselmesi ağabeyi Freddy’nin ayrılması vesileyle olmuş. Babasının şirketinde daha fazla dayanamayacağını anlayıp pilot olmaya karar veren Freddy’nin ayrılığından sonra Donald Trump’a yer açılmış, o da hayatı boyunca katı olan babasının onayını istemiş. Mary Trump’a göre amcası Donald’ın bugün Putin’e ya da Kim Jong-Un gibi otoriter figürlere hayranlık duymasının altında onların suretinde kendi babasını görmesi yatıyor.

        REKLAM

        Trump hakkında yazılan bir başka kitap olan “A Very Stable Genius”da yer alan bir bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’la her konuştuğunda sesinden etkileniyor, ona itiraz edemiyormuş. Danışmanları Erdoğan’ın sesinde bir tılsım olduğunu, tam anlayamadıklarını ama bu sayede Trump üzerinde etki sahibi olduğunu düşünüyormuş.

        PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARI VAR

        Mary Trump sadece aile sırlarını dökmüyor kitapta, aynı zamanda klinik psikolog kimliğiyle ailesine teşhis koyuyor. Baba Fred Trump için sosyopat diyor, Donald Trump içinse antisosyal. Genellikle kendisinden daha başarılı insanları küçümsemek için sürekli “loser” demesi gibi alışkanlıklarını narsisistik kişilik bozukluğuna bağlıyor. Donald Trump bu hastalığın dokuz kriterine birden uyuyormuş.

        Trump ayrıca kendi başına kalamayan, sürekli başkalarına ihtiyaç duyan, üç yaşındaki bir çocuğun olgunluğuna sahip biriymiş. Hayatı boyunca tek başına kalmayıp hep etrafındakiler tarafından el üstünde tutulmuş, pohpohlanmış, gerçek dünyadan uzak büyümüş ve şımartılmış. Belki de bu yüzden gerçeklikle ilişkisi kopmuş. Mary Trump’a göre amcasının uyku bozukluğu da madde bağımlılığından kaynaklanıyor; Trump’ın bağımlı olduğu madde günde 11 kutu içtiği Diet Cola.

        Tabii Trump’a tam teşhis koymak için bir dizi testten geçmesi gerekiyor, ama buna hiçbir zaman razı olmayacağı için de ne kadar rahatsız olduğunu hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz.

        Mary Trump’ın kitabı Donald Trump için hiçbir şeyi değiştirmeyecek aslında. Seçimlere herhangi bir etkisi olmayacak. Trump’a oy verecek seçmen bu kitabı okumayacak, merak bile etmeyecek. Trump’tan nefret edenler biraz daha kendi kendilerini gaza getirecekler sadece. Ama hayatta iyi bir dedikodu kitabından daha iyisi daha da iyi bir dedikodu kitabıdır. Trump’ın aile sırları çok iyi bir dedikodu kitabına benziyor. O yüzden hemen ısmarlıyorum bu kitabı da. İştahla okuyacağım.

        Diğer Yazılar