Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Ülkemizde yaşanan her depremden sonra aynı gelişmeler görülüyor. Deprem olan yer ile ilgili uzun üreli yayın yapmak zorunda olan kanallar, aslında her an bir ilginç gelişmenin tanım gereği olamayacağı bir yerden seyircinin ilgisini devamlı tutacak yayınlar yapmak zorundalar.

        Hepsi de kendi dalında uzman olan jeofizik mühendisleri ile konuşmak bu gibi durumlarda en sağlam çözüm görünüyor. Hemen her kanalda bilimsel görüşlerini paylaşan mühendisleri görmek mümkün bu gibi durumlarda.

        Sakın ha bunu bir eleştiri olarak söylediğimi sanmayın bu zaten olması gereken bir şey çünkü bilimin alanına giren deprem hakkında en ciddi ve tutarlı şeyleri ancak onlar söyleyebilir.

        *

        Ancak gördüğüm kadarıyla ülkemizde bilim insanları söz konusu olunca ilginç bir gelişme de olmakta. Hemen her deprem sonrasında çözümlemelerini aktaran bilim insanları olan ve daha sonra olabilecek gelişmeler hakkında pek anlaşamıyorlar.

        Üzerinde tek anlaşılan konu tuhaf biçimde şu gibi gözüküyor: Türkiye bir deprem ülkesidir ve her an her şey olabilir.

        Bunu söylemek için zor bir bilimsel eğitim almak gerekli de değil bunu ben bile biliyorum zaten.

        Bir bilim dalına giren alanda üzerinde anlaşılan tek konunun bu olabilmesi enteresan bir gelişme.

        *

        Deprem gibi karmaşık bir jeofizik olayında üzerinde teorik anlaşmazlıklar olması fikir ayrılıklarının olması tabii ki anlaşılabilir bir şey. Ama bu bir dereceye kadar olmalı sonra üzerinde anlaşılan temel noktalar da bulunabilmeli.

        Belki bu dalda bu normal olan da anlaşamama olabilir. Eğer bu dalda normal olan buysa ben itirazımı kesinlikle unutmak ve geri çekmeye razıyım tabii ki

        Ama biz sıradan insanların ihtiyacı ülkemizdeki depremle ve gelecek depremler hakkında bilim insanlarının bir ortak metin üzerinde anlaşmaları ve uzlaştıkları konuları, eğer bunlar varsa, bunları bize bir şekilde anlatmaları.

        *

        Acaba diyorum bir büyük Türkiye’de deprem konulu sempozyum düzenlenebilir mi? Bunun ucu da açık olmalı bilim insanlarının bazı temel konularda anlaşmasına kadar sürebilecek bir bilim toplantısı yapılması acaba mümkün mü? Eskiden düzenlenmiş iktisat kongresi gibi bir İzmir Deprem Sempozyumu olabilir bence. Nasıl eskiden o iktisat kongresi ülkenin geleceğini belirlemişse deprem sempozyumu da aynı şeyi gerçekleştirebilir bu defa.

        Yanlış anlamayın bilim insanlarının konuları hakkında başka bilim insanları ile her zaman anlaşabilmelerinin çok zor ve hatta belki de imkansız oluğunu biliyorum. Ama deprem bir bilim dalıysa ve pozitif bilimlerin dalına giriyorsa o zaman biz sıradan insanların beklentisi bu dalda da üzerinde anlaşılacak temel konular mutlaka olabilmeli diye özetlenebilir şu anda.

        Biliyorum pek anlamadığım bir konuda fikir söylüyorum ama emin olun bu açıklamaları izleyen birçok insanın tavrı da benim gibi. Ülkemize olan ve gelecekte olabilecek depremle hakkında bizlerin kolay anlayabileceği ve bilimsel kesinliği olan tespitler ve tahminler bekliyoruz.

        *

        Deprem analizlerinin ulusal güvenliğimiz ve ekonomik ve sosyal düzenimiz ile ilgisi bariz. Dolayısıyla bilim insanlarımıza düşen görev sadece bilimsel tutarlılıkları açısından değil ülkemizin geleceğini de ilgilendirdiği için bazı konularda uzlaşmaya varmaları.

        Hepsi de kendi başında değerli bilim insanları olan bu insanların aralarında olabilecek bilimsel çekişmeleri ve bilimsel alemde çoğunlukla görülebilen ve normal olan bilimsel kıskançlıkları hiç olmazsa bu durumda bir tarafa bırakıp ortak bir deprem uzlaşma metni üzerinde anlaşmaları beklentisi var bende. Bu konuda konuştuğum birçok insanın da beklentisinin bu yönde olduğunu görüyorum. Hepimiz deprem konusunda olası geleceği, bilimsel açıdan olabildiği kadar, net görmek ihtiyacı içindeyiz.

        Diğer Yazılar