Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Zamanımızda bunun olmaması tabii ki düşünülemezdi.

        Aşılar yapılmaya başlanınca kendi rutin hayatlarından magazinsel söylem çıkararak bunun fotolarını (selfie) paylaşmaya alışmış kültürün aşı olmaktan da bir trend oluşturmaması imkansızdı.

        Meşhur insanlar artık aşı olma zamanı geldiğinde ne elbise giyeceklerini, kıyafetleriyle veya üzerlerine yazdırdıkları sloganlarla dünyaya nasıl bir mesaj vereceklerini planlıyorlar. Salgınla boğuşan dünyamızdaki yeni trend bu.

        Bu tabii ki reklamın kötüsü olamaz mantığı ile girişilen bir sosyal paylaşım işi ama aynı zamanda aşı karşıtlarına bir mesaj verilmesi kaygısı da var ortada.

        Etrafta birçok bilimsel olmayan laf dolaşıyor. Asılsız laflar aşıyla ilgili makul kaygıları olabilecek insanların kafasını daha çok karıştırıyor. Meşhur insanların aşı oldukları anda çektikleri fotoğrafın paylaşılması bu kaygıları da azaltacak diye düşünülüyor.

        Örneğin eski ABD başkanları Bush, Clinton ve Obama’nın birlikte aşı olurken fotoğraf çektirme kararı vermeleri aşı karşıtlarına karşı bir tavırdan ve insanlara güven verme çabasından ibaret, yoksa onların bazı diğer meşhur insanlar gibi tabii ki bu anı paylaşarak kendi reklamlarını yapmayı düşünebileceklerini sanmıyorum.

        MÜKEMMEL AŞI SELFIE'Sİ SANATI

        REKLAM

        Meşhur aktör ve LGBT aktivisti Sir Ian MCkellen’in aşı olurken çektirmiş olduğu selfie üzerinde yabancı magazin dünyasında çok konuşuluyor. Kendisine verilmiş olan aşı gününden çok önce ne giymesi gerektiğin planlamaya başlamış olduğunu söyleyen Mckellen aşı olmaya LGBT renklerinden oluşan gökkuşağı renkli bir atkıyı ön plana çıkaran kıyafet ile gitmiş ve selfie'yi çektirdiği anda baş parmağıyla her şey yolunda selamı da vermiş. Bu foto bağlamında 'mükemmel aşı selfie'si oluşturma sanatı' diye bir kavram üzerine tartışma da yaşandı. Çünkü aktör Mckellen aşı olurken hem savunduğu fikirlerin tanıtımını yaparken aynı zamanda halka da her şey yolunda mesajını da vermeyi başardı.

        TÜRKİYE'DE TREND NE DURUMDA

        Türkiye’de Çin aşısına kuşkuyla yaklaşan insanlara güven vermeyi gazeteciler yapacak gibi gözüküyor. tartışma programlarının popüler isimleri Deniz Zeyrek ile İsmail Saymaz aşı olurken fotoğraflarını yayınladılar bile.

        YENİ BİR EDEBİYAT TÜRÜ MÜ

        Öyle anlaşılıyor ki aşı selfie'si trendiyle birlikte aşı deneyimlerini anlatan yazılar da bu döneme özgü ayrı bir edebi tür de oluşturacaklar.

        Ben yakında bu aşı deneylerini anlatan yazıların toplanmasıyla oluşacak kitapları da bekliyorum. Kitap derken meşhurların aşı olurken çekilmiş filmlerden oluşan bir dokümanter de fena olmaz diye düşündüm.

        BEYAZ TÜRKLERE KİM GÜVEN VEREBİLİR

        Toplumun Beyaz Türk diye tanımlanan kesiminin Çin aşısına güvenmedikleri bunların diğer aşıları bekleyecekleri söylentisi duyuluyor. Bu söylenti doğru mu bilemiyorum ama söylentisinin bile olabilmesi bu kesime de Çin aşısı hakkında güven verilmesi ihtiyacının olduğunu gösteriyor.

        Bu dönemde madem ortada yeni bir trend var acaba kim Çin aşısı olurken fotoğrafını çektirse de Beyaz Türklere güven verse diye düşünmek lazım. Ben bu toplum kesiminden sayılır mıyım bilemiyorum ama benim aşı konusunda bir kuşkum olsaydı (ki yok, Çin aşısı geldiğinde ben kesinlikle olacağım) kimin Çin aşısı selfie'sini görseydim güven duyardım diye düşündüğümde ilk önce aklıma Sezen Aksu ve Haldun Dormen geldi ama sonunda en güven verici isim olarak Aziz Sancar isminde karar kıldım. Ama onun Amerika’da diğer aşıdan olacağını sandığımdan bu sadece bir keşke olabilseydi düşüncesinden ibaret kaldı.

        GAZETECİ KİM OLABİLİRDİ

        Acaba kuşkululara güven vermek açısından hangi gazetecinin selfie'si olsaydı iyi olurdu diye düşündüğümde aklıma sevgili abilerim Necati Zincirkıran ile Güneri Civaoğlu geldi. Onların aşı olurken fotoğraflarını görseler bile Beyaz Türklerin aşı kuşkuları geçemiyorsa o zaman bu kesimi kaybedilmiş vaka olarak tanımlamak gerekebilir.

        Diğer Yazılar