Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Aşının düzenli yapılabildiği ülkelerde yaşadığımız salgından çıkılacağı yolunda bir umut ortamı yavaştan doğuyor.

        Bununla birlikte aşı miktarında yeterli düzeye ulaşıldığında normal yaşama geri dönülecek.

        Bu normalin nasıl olacağını, salgın dönemindeki zorunlu yaşam tarzımızdan hangilerinden vazgeçeceğimizi, hangilerinin ise bir süre daha sürdürüleceğini şu aralar düşünmek ve tartışmak zorundayız.

        İşyerlerinin geleceği nasıl olacak ve evden çalışma sürdürülecek mi konusu da üzerinde düşünmemiz ve tartışmamız gereken konulardan önemli bir tanesi.

        Evden çalışmanın uygun olduğu iş kollarında bu iş kültürü oldukça oturdu.

        Normal yaşama dönüldüğünde birçok iş dalında uzaktan çalışma kültürünün, en azından bir süre daha, sürdürüleceği konuşuluyor.

        Ancak, aşağıda anlatacağım nedenlerden dolayı kısa vadede uzaktan çalışma sürse de işyerlerinde eskisi gibi çalışma düzenine orta vadede tekrardan dönüleceği de konuşuluyor.

        Birçok iş dalında neden uzaktan çalışmanın orta vadede sürdürülemeyeceğini ve neden tekrar iş yerlerine dönüleceğini anlatabilmem için ilk önce başka bir konuyu anlatmam gerekiyor.

        REKLAM

        HATIRLAYIN KİTAP PİYASASINDA NE OLDU?

        Bundan 10 yıl önce internetten indirilen e-kitapların gelişmesiyle kağıt baskı kitapların ortadan kalkacağı ve kitap dükkanlarının da kapanacağı konuşuluyordu.

        Gerçekten de e-kitap piyasasındaki tırmanış beş yıl kadar sürdü.

        Ancak beşinci yılın sonuna gelindiğinde e-kitap piyasasını gösteren grafikteki yükselen çizgi aniden plato yaptı yani piyasa durakladı.

        Ondan sonra gelen beş yılda görüldü ki kağıt baskı kitaplar ölmediği gibi kitap dükkanları da kapanmadı aksine birçok yeni bağımsız kitap dükkanı da açıldı.

        ÖNEMLİ OLAN HAYAT DENEYİMİ

        Kitap konusunda neden böyle olduğunu anlarsak işyerlerinin de neden kapanmayacağını daha iyi anlamaya yaklaşırız.

        Kitabı seçmek, almak ve okumanın yarattığı bir hayat deneyimi var. Kağıt baskı kitap kendi başına bir kültürel öge, bir hayat deneyimi. Kitap okuyucuya bir hayat deneyimi sunuyor ve kendisine özgü bir kültürü yaşatıyor.

        e-kitapların da gayet tabii ki kendisine göre avantajları bulunuyor ama kağıt baskı kitap bize sunduğu yaşam deneyimi ve zevkler ile vazgeçilmez olduğunu gösterdi.

        Ve sonunda kitapların hayatlarımızdan çıkmayacağı ve hayatımızı güzelleştirmeyi sürdüreceği ortaya çıktı.

        İŞYERİ DE AYRI BİR KÜLTÜRDÜR

        Uzaktan çalışmanın fiziksel işyerlerinin sonunu getireceğini düşünenler kitapların da sonunun geleceğini düşünmüş olanların yanlışını tekrarlıyorlar.

        Evden çıkıp işyerine gitmek için her gün yaşanan bazı ritüeller, işyerlerindeki sosyal iletişimler, öğle saatlerinde iş arkadaşlarıyla birlikte yapılanlar, iş çıkışında yaşanan sosyalleşmeler aslında bizlere kitaplar gibi bir hayat deneyimi ve bir kültür sunuyorlar.

        REKLAM

        İŞYERİNDE YENİ FİKİRLER NASIL ÇIKIYOR

        Yapılan çalışmalar bir işyerinde iş hakkında ortaya atılan orijinal fikirlerin masa başında çalışırken değil ya kahve molasında ya da iş çıkışında birlikte stres atmak için gidilen bir mekandaki sohbetler esnasında ortaya çıktığını gösteriyor.

        Evden çalışmanın sağladığı bazı avantajlar var tabii ki ama çalışanlar işyerlerinin sunduğu hayat deneyimini de özlüyorlar. İşyeri yöneticileri de orijinal fikirlerin çıktığı sosyalleşme ortamlarına önem veriyorlar.

        Bu yüzden işyerlerinde çalışmaya orta vadede dönüleceği düşünülüyor.

        Yolda trafikte vakit kaybetmelerinin önlenmesi için ortaya atılan başka bir fikir de var. Şirketlerin merkezlerinde daha az sayıda insan çalıştırılırken belirli bölgelere merkeze bağlı uydu işyerlerinde çevrede yakın oturan bazı personelin çalıştırılması da düşünülüyor. Böylece işyerinin varlığının getirdiği avantajlar yakalanacak hem de trafikte fazla vakit kaybetmeler de önlenecek merkezde işyerinin kalabalık olmaması da böylece sağlanacak.

        Hangi model olursa olsun evden çalışma dönemi orta vadede sona erecek gibi görülüyor, iyi de olacak işyerlerimizi de artık özlemeye başlamış olmalıyız.

        Diğer Yazılar