Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Nasıl ki evden çalışma ve online eğitim gibi bazı hayat tarzlarının salgın dönemine özgü olduğunu ve salgın bittikten sonra bunların üzerinde yeniden düşünüleceğini biliyorsak, yine salgın döneminde popüler olan bazı sosyal medya uygulamalarının salgın sonrasında terkedilme ihtimali olduğunu da biliyorduk.

        Batı aleminde aşı uygulamaları hızla sürünce ve normale geçiş sinyalleri alınmaya başlanınca salgın süresinde popüler olan bazı sosyal medya uygulamalarının da popülerliği azalıyor.

        Bu açıdan en çarpıcı gelişme son dönemin popüler trendi olan Clubhouse uygulamasında yaşanıyor.

        2020 yılının Mart ayında piyasaya sürülen Clubhouse uygulamasının ilk başlarda sadece yüzlerle ifade edilebilecek kullanıcısı vardı. Uygulamanın ilk çıkış döneminden iki ay geçince değeri ise 100 milyon dolar olarak hesap ediliyordu. Davet üzerine girilebilen konulara göre ayrılmış odalarda insanlarla sohbet imkanı sağlayan bu uygulama global popülerliği nedeniyle 1 milyar dolar değere kısa sürede ulaştı. Bu ay yapılan son hesaplamaya göre salgın döneminin popüler sosyal medya uygulamasının değeri 4 milyar dolara ulaşmış.

        TAKLİTÇİLER DE ÇIKTI

        Salgın döneminde mecburen asosyal hale gelmiş insanların sohbet etme ve bağlantı kurma ihtiyaçlarına cevap veren bu uygulamanın global düzeydeki başarısı nedeniyle davet üzerine sohbet odalarına katıma modelini taklit eden birçok uygulama da çıktı.

        REKLAM

        Facebook, Twitter, Reddit ve Spotify bile Clubhose modelini taklit eden uygulamalara girdiler.

        DAVET KODLARI BİLE SATILIYORDU

        Başarısı taklit edilen Clubhouse bir ara o kadar popüler oldu ki sohbet odalarına katılmak için gereken davet kodları ebay’de yüzlerce dolardan alıcı bulabiliyordu.

        Bu başarı nedeniyle New Yorker dergisi Clubhouse fenomenini incelediği yazıya ‘Bir partiye katılmış gibi hissediyor kendini insan’ başlığını atmıştı.

        Ben de bu Clubhouse fenomeninin normal yaşama geçilmesiyle popülerliğinin biteceğini anlatmaya çalıştığım bu yazıya ‘Clubhouse partisi bitti mi’ başlığını attım.

        İNİŞ BAŞLADI

        Business Insider sitesinin son yayınladığı değerlendirmesinde bir zamanlar en çok indirilen sosyal medya uygulamalarının başında yer alan Clubhouse uygulamasının indirilme popülerliğinin hızla düşmeye başladığı görülüyor. İOS app store’a bakıldığında geçtiğimiz Şubat ayında bir ay içinde 9 milyon 600 bin defa indirilen bu uygulamanın artık ayda bir milyondan az indirilmeye başlandığı anlaşılıyor. Bir zamanlar indirilen sosyal medya uygulamaları listesinde baş sırada bulunan Clubhouse artık bu listede 23’üncü sırada yer alıyor.

        Gerçi aşı yaygınlaştıkça ve normale benzeyen bir yaşama geçildikçe insanların online sosyalleşme yerine fiziki sosyalleşmeye geçecekleri sürpriz değil ama Clubhouse’ın düşüşü de yükselişi kadar hızlı olacağa benziyor. Yani anlayacağınız Clubhouse partisi gerçekten bitmiş gibi gözüküyor.

        Diğer Yazılar