Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bunun olacağı belliydi. Tez kendi antitezini doğurur ve bunların çatışmasından da bir sentez çıkar ortaya. Bu hayli şematik bir diyalektik anlatımıdır ama şematik olmasına rağmen toplumların tarihine baktığımızda bunun hayli doğruluk payı içermesi ihtimali de var.

        Diyalektik sürecin bu işleyişini şu anda Amerikan toplumunda net olarak görebiliyoruz.

        Silahlanmış aşırı sağ milislere karşı bir tepki geleceği çoktan belliydi.

        Nitekim öncelikli hedefi bu aşırı sağ gruplarla savaşmak olan ve yüzlerce silahlı askeri bulunan silahlı bir siyah ordu oluşturulduğu ortaya çıktı

        GERÇEKÜSTÜ BİR DURUM

        ‘A Black Army Rises to Fight the Racist Right’ başlıklı yazı The Atlantic gibi son derece ciddi bir dergide yayınlanmamış olsaydı, okuduklarımın gerçek olmasına inanmam mümkün değildi. Başka bir yayında görseydim bunu yine bir düzmece haber vakasıyla karşı karşıyayız diye düşünürdüm. Çünkü okuduklarım son derce fantastik, gerçeküstü unsurlar içeriyordu. Doğrusu inanılması çok zor şeyler anlatılıyordu yazıda.

        'Not Fucking Around Coalition’ın baş harflerinden oluşan NFAC kendisine 'Grandmaster Jay' adını veren bir kişi tarafından aşırı sağ milislere karşı ırk savaşı vermek için oluşturulmuş bir silahlı siyah ordu.

        REKLAM

        Aşırı sağ ile savaştıktan sonra nihai amaçları Amerikan topraklarında sadece siyahlardan oluşan bir devlet kurmak. Bu devlete de United Black Kemetic Nation (UBKN) adını veriyorlar. (kurucu Grandmaster Jay, Kemet’in Mısır’ın eski adı olduğunu ve siyahların ülkesi anlamını taşıdığını söylüyor.)

        Tahmin edeceğiniz gibi beyaz ırkçılara karşı ortaya çıkan bu silahlı örgütün kendisi de siyah ırkçılığı yapıyor. ‘Black Lives Matter’ hareketine de sadece barışçı protesto içerdiğinden karşılar. NFAC’ın sitesinin açılış sayfasında da görebileceğiniz gibi onlar işlerini kurşunla görmekten yanalar. Sayısı tam bilinmemekle birlikte yüzlerce silahlı üyeleri bulunduğu tahmin ediliyor.

        Benim bildiğim liderleriyle motosikletleri ile geldikleri New York Queens College Üniversitesi'nin kampüsünde 1975 yılında tanıştığım Black Panther’s silahlı hareketinden sonra Amerika’da ilk kez bu kadar kapsamlı tehdit oluşturan bir örgüt oluşturuldu.

        SİLAH KÜLTÜRÜ POPÜLER KÜLTÜRDEN GELİYOR

        1970’li yıllarda toplumdaki beyaz ırkçılığa karşı sinemada ’Siyahlığı Sömürme’ (Blaxploitation) film hareketi de doğmuştu. Siyah yönetmenler tarafından çekilen bu filmlerde genelde beyaz kadınlarla ilişki kuran yakışıklı siyah dedektifler vardı. John Shaft, Superfly gibi bu kahramanlar işlerini ve toplumla hesaplaşmalarını hep silahla yaparlardı.

        REKLAM

        Bu filmler o dönemde çok tutmuş ve marihuanadan duman altı olmuş sinemalarda bu filmler genelde siyah olan seyircilerin tezahüratlarıyla seyredilirdi. Bu filmleri seyretmeye giden benim gibi beyaz seyirciler sıkça dayak yemekten tesadüfen kurtulurlardı.

        Siyahların bilinçaltına yerleşmiş olan o silah kültürü şimdi de NFAC adlı fantastik örgütün kültüründe yeniden ortaya çıkmış gibi gözüküyor.

        Ama bu defa iş son derce ciddi gibi. Sonunda sadece siyahlardan oluşan bir devlet kurabileceklerini düşünmüyorum ama en azından kendileri kadar delirmiş durumda olan beyaz ırkçılarla savaşmaları ihtimali yüksek görünüyor.

        Diğer Yazılar