Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2005 yılında İzmir- Alaçatı’da bir düşünce olarak başlayan, Türkiye’nin en büyük kentlerinden biri olan İzmir’de “Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı” projesi, İzmir’in hanımefendisi ve İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı Başkanı Sayın Filiz Eczacıbaşı Sarper tarafından ilgi ve sağduyuyla sahiplenildi. 2008 yılında ilk ustalık sınıfımızı, beni yetiştiren, uluslararası sınav ve konserlere hazırlayan değerli hocalarımdan İsrailli keman virtüözü Joshua Epstein’ın ve on beş yıldan beri dünyanın pek çok yerinde birlikte çaldığım piyanist Robert Markham’ın Akademi’ye katılımlarıyla, evrensel düzeyde çağdaş keman eğitiminin verilebildiği bir Akademi’nin temelleri başarıyla atıldı. Verimli çalışmalarımız ve başarıyla geçen ilk ustalık sınıfının ardından şimdi, Akademi İksev ve kendi adıma değerli kemancı arkadaşım Tedi Papavrami ile birlikte ve Robert Markham’ın olağanüstü eşliğiyle “2010 Akademi İKSEV Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı”nı gerçekleştirmekten, büyük mutluluk duyuyorum.

        Amacımız, ülkemizden ve her ülkeden yetenekli genç müzisyenleri bir araya getirerek onlara uluslararası ustalarla çalışma imkânı sağlamak, bilgi ve ufuklarını genişletmeleri yolunda evrensel bir tecrübe kazandırmak ve yaşatmaktır. Yurt dışında ustalarla çalışma olanağı bulamayan Türk öğrencilere bu imkânı sağlarken, dünyanın her yerinden gelecek genç kuşak kemancılara da dünya kültürlerinin en eski ve tarihi kentlerinden biri olan İzmir’de büyük ustalarla buluşma fırsatı sunmak olduğunu belirtmek isterim.

        BİR YENİLİK: ‘AKADEMİ İKSEV ODA ORKESTRASI’

        Sadece aktif veya pasif katılımcılardan değil, aynı zamanda konservatuvarlarımızın diğer yetenekli öğrencilerinden de oluşturulan “Akademi İksev Oda Orkestrası”, tamamıyla seçilmiş gençlerimizden oluşuyor. Bu orkestraya “gönüllü” olarak katılan tüm genç müzisyenlere, oda müziği derslerine ücretsiz olarak katılımları sağlanmakla birlikte, bir konser verme olanağı ve dinleyici olarak tüm ustalık sınıfı boyunca derslere ücret ödemeden katılabilme fırsatı tanınıyor. Ustalık Sınıfı süresince üstün başarı sağlayan üç öğrenci ise “Yıldız Öğrenci” olarak seçiliyor. İksev yönetim kurulu ve Uluslararası Keman Ustalık Sınıfı öğretmenleri tarafından seçilen genç yıldızlar, “Solist” olarak konser verebilmeleri için çeşitli orkestra ve festivallere önerilirler.

        13-19 Eylül tarihleri arası gerçekleşecek olan ustalık sınıfımız, 16 Eylül’de Tedi ve benim solistliğimizle konuk şef Hakan Şensoy’un yönetimindeki Akademi İksev Oda Orkestrası’nın “Vivaldi/Bach” Konseri ve 19 Eylül Pazar günü tüm aktif öğrencilerin katılacağı halka açık “Ustalık Sınıfı” konseriyle sona erecektir. Ayrıca bu konser sonunda, her öğrenciye katılım sertifikası da verilecektir.

        “CELLO WARM-UP!”

        Bu arada ABD’de yaşayan, deneyimli viyolonselist arkadaşım Şölen Dikener’den aldığım mektuptan çok samimi bulduğum kısa bir alıntıyı sizlerle burada paylaşmaktan mutluluk duyacağım:

        “Türkiye’de kaliteli müziğin çöldeki su damlası kadar zor bulunduğu günler geçirmekteyiz. Ve buna bağlı olarak iyi sanat ve müziğin bayrağını örnek olarak taşıyan sevgili dost ve gerçek sanatçı Tuncay Yılmaz’ın Not(a) Sehpası köşesi için birkaç satır yazmak istedim. Eksikliğini içimde bir an bile unutmadığım ülkemi 20 yıldır Amerika’da temsil ediyorum. Bugüne dek düzinelerce Türk müzisyenini ve öğrencisini ABD’ye davet ettim; genç müzisyenlere iyi müziği aşılamak için Akademi Datça Yaz Kurslarını başlattım. Son olarak, üzerinde yıllardır çalıştığım viyolonsel metodum ‘CelloWarm-Up!’ Müzik Eğitimi Yayınları tarafından basıldı. Adının İngilizce olması bir özenti değil, uluslararası tanıtım için bir ihtiyaçtır. İlk kez bir enstrüman metodu Türkçe ve İngilizce açıklamalı olarak yayınlanıyor. Umarım genç ruhlu çelistler bu kitaba istekle sarılırlar. Sevgili Tuncay’a içten teşekkürler.” Metodu, genç viyolonsel öğrencilerimize salık vermekten gurur duyuyorum...

        Diğer Yazılar