Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        20. YY'ın son çeyreğinde ortaya çıkan e-mailler, kullanıcı hesap adları ve internet alan adları gibi dijital ürünler kitleler tarafından satın alındı. Eşsiz bir birim ve tanıma karşılık gelmesi gereken bu alanlar ve uzantılar bir süre sonra tükendi. Günümüzde gerek kurumları gerekse kişi adlarını dile getirebilecek çok az dijital seçenek var. Bir ürün/marka geliştirmek ya da şahıs adına sahip bir alanı almak için önemli miktarda para ödemek gerekebiliyor. Aynı durum sosyal medyadaki kullanıcı adları için de geçerli.

        ÜNLÜ ÇOCUKLARI

        Kullanıcı adlarına en çok ihtiyaç duyanlar elbette ünlüler. Günümüzde yurtdışında ve Türkiye’de ünlüler kendi çocukları için harekete geçip onların dijital haklarını garanti altına almaya çalışıyor. Ünlü çocuğu olmak bir tür fırsat anlamına gelebiliyor. Bazı durumlarda sırf kullanıcı adı alınmamış olsun diye farklı ve marjinal çocuk adları seçenler var. Ya da Burak Özçivit ve Fahriye Evcen gibi çocuklarına ad koyar koymaz aynı adla hemen sosyal medya hesabı açanlar var.

        AD KAYGISI

        Yurtdışı örneklerinde medya tarafından her gün sorgulanan ve hayatları ortaya dökülen ünlülerin isimleri ticari işlerde ya da kazanç elde etmek için onayları dışında daha fazla kullanılıyor. Kendi çocuklarının adlarının da bu amaçla kullanılmasını istemeyen ünlüler aşırı ihtiyatlı olabiliyor. Örneğin Ashton Kutcher çocuğu bir aylıkken onun adına email, Twitter ve Instagram hesapları açmış ve alan adı satın almıştır. Neden olarak kızı Wyatt Isabelle Kutcher adına ticari ürünler, kullanımlar ve hatta müstehcen içeriklere karşı dikkatli olmayı göstermiştir. Bu eylemler aşırı görünse de giderek daha fazla ebeveyn, çocuklarının dijital kimliklerini korumak için alan adları satın almaktadır. Ortalama 75 TL karşılığı çocuklar için alan adı alınabiliyor.

        DİJİTAL HIRS

        Çocuk adı seçimi konusunda ortaya çıkan yeni kriterler de var. Eğer çocuğa seçilen ad, zaten kullanılan ve satın alınmış bir kombinasyonsa, o halde satın alınmamış adları çocuk için tercih etmek gerekir. Aşırıya kaçan ebeveynler çocuklarının dijital geleceğini güvence altına almak için mevcut alan adlarını, bebek adı seçim kriterlerine dahil ediyorlar. Geçmişte, bu ihtiyaca yanıt vermek için, artık aktif olmayan bir internet sitesi de kurulmuştu. Aslında bu türden hizmet veren bir internet sitesi bazı ebeveynler için yararlı olabilir.

        TASARLANAMAYAN GELECEK

        Bazı durumlarda çocuklar için hesaplar açmak anlamsız olabiliyor. Örneğin açılmış bir email hesabına çocuk 13. yaşına gelinceye kadar on binlerce spam mail gelebilir ve gelmeye devam edebilir. Çocuk bu içeriklere ulaştığında şaşkınlık yaşayabilir. Ayrıca bu hesaplar üzerinden önceden yapılmış her türlü etkileşim ya da aktivasyon yine ilerde çocuğun istemediği sorunlara yol açabilir. Örneğin ‘Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’ (COPPA), sosyal medya profillerini oluşturmak için kullanıcıların 13 yaşında olması gerektiğini belirtmektedir. Oysa çocuğun yaşı minimum 13 olarak girilmek zorunda olduğu için, çocuk gerçekten 13. yaşına geldiğinde sistem onu 26 yaşında zannetmektedir. Bu yüzden de 5 yıl sürmesi gereken ve 18 yaşında bitecek olan onun korunma dönemi, dikkate alınamamakta ve gizliliğin korunması hizmeti verilememektedir. Yani makineler çocuğunuzu büyük zannetmektedir.

        Çocuk adına her platformda sosyal medya hesapları açmak, gelecekte de bu mecraların popüler olacağını varsaymaktır. Oysa 18-20 yıl içinde yeni eğilimlerin neler olacağı ve ortaya neler çıkabileceğini kimse tahmin edemez. Örneğin gençler artık Facebook’u hızla terk etmektedir. Ortalama 20 yıl sonra sosyal medyanın biçiminin ne olacağı belirsizdir. Gelecekte daha çok sanal ve arttırılmış gerçekliğe sahip yeni platformlar, çocukların zihinsel gerçekliğine yeni eklemeler yapacaktır. Ve her zamanki gibi adaptasyona en yatkın olan genç nesil hızla bu gelişmeleri sindirecektir. Sanal gerçekliğin çocuklara nüfuz etmesinin önünde çocuklar açısından bir engel yoktur. Çocukların sanal gerçekliğin kendileri üzerindeki olumsuz etkilerinden tek anladıkları, ironik bir biçimde, hesaplarının bloklanmasının kötü bir şey olduğunu düşünmeleridir.

        Diğer Yazılar