Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eşinizi trafik kazasında veya başka bir kazada kaybettiniz… Açacağınız destekten yoksun kalma tazminatı davasında, alacağınız tazminat miktarınızı yeniden evlenme olasılığınız etkiliyor.

        Ceyhan Devlet Hastanesi’nde geçirdiği bir ameliyat sonrası karın bölgesi yanan 50 yaşındaki kadının yeniden evlenme olasılığının olmadığı gerekçesiyle maddi tazminat talebi reddedilmişti.

        Bunun üzerine, İdare Mahkemesi’nin bu kararı verirken neleri göz önünde bulundurduğunu araştırdık.

        “50 yaşındaki kadının yeniden evlenme ihtimali yok” diye maddi tazminat talebinin reddedilme nedeni Destekten Yoksun Kalan Eşin Yeniden Evlenme Olasılığı tablosuymuş.

        REKLAM

        Eşini herhangi bir kazada kaybeden ve destekten yoksun kalan eşlerin yeniden evlenme olasılığı ne? Verilecek tazminat miktarını etkileyen evlenme olasılıkları tablosuna göre 17 yaşında dul kalan birinin yeniden evlenme olasılığı yüzde 52 iken, 55 yaşındaki kadının yeniden evlenme olasılığı yüzde 1 kabul ediliyor. 55 yaşından büyüklerin ise yeniden evlenme ihtimalinin olmadığına karar veriliyor. İşte, yargının dikkate aldığı yeniden evlenme olasılığı tablosu…

        17-22 yaş arası yüzde 52

        21-25 yaş arası: yüzde 40

        26-30 yaş arası yüzde 27

        31-35 yaş arası yüzde 17

        36-40 arası yüzde 9

        41-50 yaş arası yüzde 2

        51-55 yaş arası yüzde 1

        Maddi tazminat esasları ve hesaplanması kitabının yazarı bilirkişi-avukat Sema Güleç Uçakhan, kadınların 17-20 yaş arasında yüzde 52 yeniden evlenme şansı olduğunu, ileri yaşlarda evlenme şansının daha da azaldığını göz önüne alarak hesaplamalar yaptıklarını söyledi.

        Destekten yoksun kalma davalarında hesaplama yapılırken, tüm ömrün hesaba katılarak hesaplama yapıldığını da belirten Uçakhan, “Bir ölüm vaki olduğu zaman hesaplamaları yaparken, ister sağ kalan kadın olsun, ister sağ kalan erkek olsun onun yeniden bir hayat arkadaşı bulup eksik kalan desteğini tamamlayabilmesi ihtimali göz önüne alınır.” Dedi.

        REKLAM

        ERKEKLER İÇİN TABLO YOK

        Sema Güleç Uçakhan, erkekler için net bir tablo yapılmamakla birlikte kadınlar için hazırlanan tabloyu esas alarak hesaplama yaptıklarını da açıkladı. Hesaplamaların, İsviçreli hukukçu Hans Moser tarafından düzenlenen tabloya göre karar verildiğini, ancak daha sonra kapatılan Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin Türk geleneklerine, Türk standartlarına uygun olarak hazırladığı tabloyu esas almaya başladıklarını vurguladı.

        Moser tablosu da şöyle:

        MOSER TABLOSU

        20 yaşındaki dul kadın için yüzde 72

        25 yaşındaki dul kadın için yüzde 48

        30 yaşındaki dul kadın için yüzde 38

        35 yaşındaki dul kadın için yüzde 17

        40 yaşındaki dul kadın için yüzde 9

        ….

        EVLENME ŞANSI ARTTIKÇA TAZMİNAT MİKTARI AZALIYOR

        Uçakhan, 18 yaşında dul kalmış kadının bir de çocuğu varsa her bir 18 yaşın altındaki çocuk için evlenme şansı 5 puan düşürüldüğünü de hatırlattı. Çocuklu kadının yeniden evlenme ihtimalinin azaldığını belirten Uçakhan, “Dul kalan kadının evlenme şansı ne kadar yüksekse, tazminat alacağı miktardan o kadar fazla düşülür” dedi.

        55 YAŞINDAN BÜYÜKLERİN YENİDEN EVLENME ŞANSI YOK!

        Yeniden evlenme olasılığı tablosuna göre 55 yaşından sonra hem kadınların hem de erkeklerin yeniden evlenme olasılığı yok. Uçakhan, “ Bu 55 yaşına kadar yüzde 1’e düşüyor. 55 yaşından sonra evlenme şansının olmadığı kabul ediliyor” diye konuştu.

        Diğer Yazılar