Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Af söylentisi cezaevlerine asayiş getirdi. Eskiden her gün olayların çıktığı cezaevlerinde, af söylentisinin çıkmasının ardından çıt çıkmıyor. Mahkumlar, olası aftan yararlanabilmek için disiplin suçunu gerektirecek veya yeni bir cezayı gerektirecek bir suç işlememek için cezaevlerinde olaysız bir şekilde yaşıyor.

        Hukukçular, MHP’nin af teklifinde cinsel saldırı suçlarının af kapsamında olmadığını ancak reşit olmayan çocukla cinsel ilişki ve cinsel taciz suçlarının af kapsamında görüldüğüne dikkat çektiler.

        Cezaevinde kalan yaklaşık 250 bin mahkumun 152 bininin tahliye olmasının öngörüldüğü affın çıkıp çıkmayacağı veya genişleyip genişlemeyeceği yeni yasama döneminde netlik kazanacak

        MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 24 Haziran seçimlerin öncesinde gündeme getirdiği “af” konusu en çok cezaevlerinde görev yapan personele yaradı.

        REKLAM

        Seçim sonrası MHP’lilerin yasa çalışması başlattığı af konusunda hükümet yetkilileri “Gündemimizde böyle bir şey yok” açıklaması yapsa da af söylentisi cezaevlerine asayiş getirdi.

        Çıkmasını bekledikleri “af”tan yararlanmak isteyen mahkumlar, cezaevlerinde süt dökmüş kediye döndüler. Af söylentisi çıktıktan sonra cezaevlerinde sürekli olay çıkartıp disiplin cezası alan mahkumlar, şimdi sessiz sedasız cezasını çekiyor.

        Önceki yıllarda çok sayıda olaya sahne olan cezaevlerinde yaklaşık 6 aydır asayiş berkemal…

        152 BİN MAHKUMU ETKİLEYECEK

        MHP’nin hazırladığı af yasa tasarısı olduğu yasalaşırsa cezaevlerinde kalan 251 bin mahkumun 152 bin 942’si tahliye olacak. 99 bin 942 kişi, yani yaklaşık 100 bin kişi de cezaevinde yatmaya devam edecek.

        Cezaevlerinde yatan mahkumların yaklaşık 238 bini erkek, 9 bin 957 si kadın ve 2 bin 963’ü de çocuklardan oluşuyor.

        CİNSEL TACİZ AF KAPSAMINDA MI OLACAK?

        MHP’nin dile getirdiği af yasası çalışmasında cinsel saldırı suçları ve çocukların cinsel istismarı suçlarının yer aldığı Türk Ceza Kanunu’nun 102. ve 103. maddeleri kapsam dışında tutulmuş. Ancak Türk ceza Kanunu’nun 104. ve 105 maddeleri af kapsamında görülüyor.

        Nedir bu maddeler?

        MADDE 104. - (1) Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Fail mağdurdan beş yaştan daha büyük ise, şikâyet koşulu aranmaksızın, cezası iki kat artırılır.

        MADDE 105. - (1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına hükmolunur. (2) Bu fiiller, hiyerarşi veya hizmet ilişkisinden kaynaklanan nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur işi terk etmek mecburiyetinde kalmış ise, verilecek ceza bir yıldan az olamaz.

        Genel bir af yerine, “reşit olmayan çocukla birlikte olmak” suçu ile ilgili durumun gözetildiği bir affın olması yüreklere su serpecek.

        Diğer Yazılar