Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan çocuklar; annelerinin yanında mı daha güvende yaşar, çocuk esirgeme kurumlarında mı?

        Adalet Bakanlığı, bu soruya verilen yanıtlar sonrasında cezaevlerinde anneleriyle kalan çocuklarla ilgili başlattığı çalışmayı rafa kaldırdı.

        Mevcut uygulamada 0-6 yaş grubundaki çocuklar cezaevlerinde annelerinin yanında kalabiliyor. Bakanlık, çocukların cezaevi koşullarından olumsuz etkilenmemesi için bu yaş sınırını 0-3 yaşa indirmeyi planlıyordu.

        Bu konuda geniş çaplı bir inceleme yaptıran Bakanlık, cezaevinde çocuklarıyla kalan annelerin de görüşünü aldı. Anneler, çocuklarının yanlarından ayrılarak çocuk esirgeme kurumlarına gönderilmesine karşı olduklarını açıkladı.

        REKLAM

        Cezaevlerinde kalan anneler, her ne kadar zor şartlarda çocuklarını büyütseler de, çocuklarının yanlarından ayrılmasına onay vermeyeceklerini söylediler ve bunun yerine şartların iyileştirilmesini istediler.

        Üniversitelerden, pedagoglardan alınan görüşler ise tam tersi. Uzmanlar, çocukların cezaevi koşullarından olumsuz etkilenmemesi için yaş sınırının 3'e indirilmesi gerektiğini bildirdi.

        Bakanlık yetkilileri, pedagog ve uzmanların görüşünün yanı sıra annelerden de görüş alınca çalışmayı sonlandırdı.

        Halen cezaevlerinde anneleriyle birlikte kalan çocuk sayısı 743. Çocukların 543’ü 0-3 yaş grubunda, 200’ü de 4-6 yaş gurubunda yer alıyor.

        Projenin rafa kalkmasıyla birlikte 0-6 yaş arasındaki çocuklar, anneleriyle beraber cezaevlerinde kalmaya devam edecek.

        Adalet Bakanlığı, anneleriyle birlikte cezaevlerinde kalan çocuklara anaokulu, kreş ve oyun odası hizmeti sunuyor. Üstelik, cezaevlerinin yanında kurulan anaokulu ve kreşlere cezaevi personelinin çocuklarının yanı sıra hakim ve Cumhuriyet savcılarının çocukları da devam ediyor.

        REKLAM

        Maille ve telefonla bana ulaşanlar, cezaevlerinde anneleriyle kalan çocuklara yardım etmek istediklerini ve bunu nasıl gerçekleştireceklerini soruyor.

        Bakanlık yetkilileri bu konuda oldukça kapalı. Resmi kamu kurumları dışında hiç kimseden veya hiçbir kurumdan gelen yardım taleplerini kabul etmediklerini açıkladılar. Buna gerekçe olarak da, yardım edecek kişinin FETÖ-PYD veya PKK gibi terör örgütleriyle bağlantısının çıkma ihtimalini gösterdiler.

        Sadece kamu kurumlarından gelen yardımları ve etkinlik taleplerini kabul ettiklerini belirten yetkililer, cezaevlerinde kalan çocukların iaşe bedelinin anneye verilenden fazla olduğunu da hatırlattılar.

        Bu da gösteriyor ki, anneler her türlü ihtiyaçları karşılanınca çocuklarının yanlarında kalmasını tercih ediyorlar.

        CEZAEVLERİNDE KAÇ ÖĞRENCİ VAR?

        Geçtiğimiz aylarda cezaevlerinde 70 bin öğrencinin tutuklu ve hükümlü olarak yattığına yönelik bir haber yapıldı.

        Yaklaşık 256 bin kişinin kaldığı cezaevlerinde 70 bin kişinin öğrencilerden oluşması oldukça dikkat çekiciydi.

        REKLAM

        Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise bu rakamın gerçeği yansıtmadığını söyledi.

        Şöyle ki, örgün öğretime devam ederken cezaevlerine giren kişi sayısı bin 848.

        Bu rakamın büyük bölümü de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında askeri okullarda ve polis okullarında öğretim gören FETÖ-PYD üyesi gençlerden oluşuyormuş.

        Yani, öğrenciyken cezaevlerine girenlerin büyük bir bölümünün yargılaması devam ediyor ve suçlandıkları konu da örgüt üyeliği.

        Ceza ve Tevkivfeleri Genel Müdürlüğü yetkilileri; tutuklu ve hükümlülerin eğitimlerini cezaevlerinde sürdürmelerini sağlamak için çaba sarf ettiklerini belirterek şu görüşleri dile getirdiler: “2017 yılında kurumlarımızda gerçekleştirilen eğitim-öğretim faaliyetlerine toplam 37 bin 266 hükümlü ve tutuklu katıldı. Yani lise terk olanları açık liseye, ilkokul terk olanları ilkokula yazdırdık. Aynı şekilde lise mezunlarının da açık öğretim fakültelerine kayıt yaptırmalarının önünü açtık. Okuma yazma bilmeyen 5 bin 248 kişiyi de okuma-yazma kurslarına yazdırdık. Örgün eğitime devam eden (lisans, yüksek lisans, lise)2 bin 570 öğrencimiz var. Haliyle cezaevlerinde bizim desteğimiz ve teşfiğimizle öğrenci olanların sayısı artıyor”

        Cezaevlerine girenlerin rehabilite edilmesi için okumaya yönlendiren Bakanlık yetkilileri, mahkumların tüm eğitim masraflarını da karşıladıklarının altını çizdi.

        Diğer Yazılar