Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sosyal medya hesaplarının hayatımıza girmesinin ardından pek çok davada delil olarak kullanılmaya başlandı.Sosyal medya hesaplarında kullandığım görüntü ve fotoğraflar; cinayet davalarından tutun da, boşanma davalarına kadar; tazminat davalarından tutun da, iş davalarına kadar pek çok davanın delilleri arasında yer almaya başladı.

        Peki, sosyal medya hesaplarından paylaştığımız fotoğraflar veya beğendiğimiz yazılar işten atılmamıza neden olabilir mi?

        Yargıtay, önüne gelen bir dosyada sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların işten atılmaya neden olup olmayacağını tartıştı.Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, devlete ait bir bankada görevli personelin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla çalıştığı kurumu küçük düşürmesi iddiasıyla yapılan iş akdi feshinin hukuka uygunluğunu değerlendirdi.

        REKLAM

        Yargıtay, işe iade davasında yerel mahkemenin ve istinaf mahkemesinin verdiği ret kararını bozdu. Gerekçe olarak da, işten atılan kişinin işten atılmadan önce savunmasının alınmamış olmasını gösterdi.

        YARGITAY: PAYLAŞIM İŞTEN ATILMA NEDENİ OLABİLİR

        Yargıtay, verdiği kararda sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların işten atılmaya neden olabileceğini vurgularken, bu konuda işvereni savunma almadan iş akdini feshetmesi konusunda hatalı buldu.

        Yargıtay kararında; sosyal medya paylaşımlarında işverenin politikasına, etik değerlerine ve işçi ile işveren arasındaki güven ilişkisinin zedelenmesine neden olacak ibarelerin yer almasının iş akdinin feshine gerekçe gösterilebileceği vurgulandı.

        19 yıl boyunca çalıştığı bankadan, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşım nedeniyle iş akdi feshedilen çalışanın açtığı feshin geçersizliği ve işe iade davası ilk derece mahkemesi tarafından kabul edildi.

        İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Bölge Adliyesi Mahkemesi verdiği bozma karında şu görüşleri dile getirdi: “Davacının sosyal medyada yaptığı beğenilerinin içeriği dikkate alındığında işçi ile işveren arasındaki güven ilişkisinin zedelendiği, iş ilişkisinin devamının işverenden beklenemeyeceği, sosyal medya ortamında davacı tarafından yapılan beğenilerin işverenin bir kamu kurumu olması da dikkate alındığında doğruluk ve bağlılık ile örtüşmediği, bu hali ile yapılan feshin geçerli nedene dayandığının kabulü ile davacının davasının reddine karar verilmesi gerekir gerekçesiyle davalı vekilinin istinaf talebinin kabulü ile ilk derece mahkemesinin kararı kaldırılarak davanın reddine karar verilmiştir.”

        REKLAM

        İŞÇİNİN SAVUNMASI ALINMADIĞI İÇİN BOZDU

        Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği kararın gerekçesinin yerinde olduğuna, ancak işçinin savunmasının alınmadan işten atılmasının doğru olmadığına karar vererek bozma hükmü kurdu.

        Daire kararında da şu görüşler dile getirildi: “Davacının iş sözleşmesi sosyal medya üzerinde yaptığı paylaşımların/beğenilerin bankanın saygınlığını ve imajını zedelediği itibar kaybına neden olduğu bu fiilinin insan kaynakları yönetmeliğinin iyi niyet ve dürüstlük kurallarına riayet etmek banka değerlerine uygun hareket etmek ve etik ilkeler sözleşmesinin giriş bölümünde ifade edilen çalışanların tüm iş ilişkilerinde haysiyetli şerefli dürüst davranmalıdır maddelerine aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca feshedilmiştir. Ancak fesih öncesi davacının savunmasının alındığına ilişkin bir delil bulunmamaktadır. 4857 sayılı Yasa'nın 19/2. maddesine göre davranışlarına dayalı geçerli fesihlerde işçinin savunmasının alınması şarttır. Savunma alınmadan yapılan fesih salt bu nedenle geçersizdir. Buna göre feshin geçersizliğine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.”

        Davacı banka çalışanının işe iadesine karar veren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bu kararıyla sosyal medya paylaşımları nedeniyle çalışanların işten atılmasının yasaya aykırı olmadığını ve işten atma öncesinde savunmanın alınmasının ön şart olduğunu vurgulamış oldu.

        Diğer Yazılar