Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bilindiği gibi işe başlarken, istenen evrakların başında “sağlık raporu” geliyor.

        Bu raporu herhangi bir aile hekimliğinden veya özel hastaneden alabiliyorsunuz.

        Raporun, ne için istendiğini soran doktora, “işe başlamak için” yanıtını verdiğiniz an, hekim “herhangi bir sağlık sorunun var mı?” sorusunu yöneltiyor.

        Sorunun olmadığını söylemeniz yeterli.

        Anında raporunuz hazır.

        REKLAM

        Prosedür gereği yapılan bu işlemden hem raporu alan, hem de raporu veren hekim rahatsız. Avrupa ülkelerinde, ‘beyan’ yeterli olabiliyor. Kişilerin sağlık durumları sisteme kayıtlı olduğu için, kişi sağlık durumuyla ilgili bilgileri sadece bildiriyor. Eğer söylediğinin aksi bir durum varsa da, oldukça yüklü para cezalarına mahkum edilebiliyor.

        İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Kutbettin Demir, milyonlarca kişiden her gün sağlık raporu istenmesinin toplamda çok ciddi zaman kaybına açtığını belirterek, "İlgili bakanlıklar ve belediyeler bu konuya el atsınlar ve bu yanlış uygulamayı kaldırsınlar" dedi.

        Nedeni de yaklaşık 400 kalem için sağlık raporu istenmesi…

        Ne mi bunlar?

        - Televizyondaki yarışma programına katılabilir raporu.

        - Satranç oynamaya uygundur.

        - Yüzme dersi alabilir.

        - Tenis oynayabilir.

        Kutbettin Demir, yaklaşık 400 çeşit raporun aile hekimlerinden istendiğini ve bunun kaldırılması için mevzuat değişikliği yapılmasını istedi.

        Çok haklı.

        Hem raporu alan için hem de raporu veren için zaman kaybına neden olan bu uygulamanın bir an evvel sonlandırılması gerekiyor.

        ***

        Bireysel emeklilik fonunda biriken paralarınız haczedilebilir

        Emekli maaşlarının haczedilemeyeceğine karar veren Yargıtay, bireysel emeklilik için yaptığınız birikiminizin haczedilebileceğine karar verdi.

        Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2016/32050 esas ve 2018/4713 karar numaralı emsal kararına göre bireysel emeklilik fonunda biriken paranızın bir bölümünün haczedilebileceğine hükmedildi.

        İşte, kararın gerekçesi:

        “Mahkemece, 4632 sayılı Kanun'un 17/2. maddesi gereği borçlunun, ... Emeklilik A.Ş. ile... ve ... A.Ş. nezdinde bulunan sigorta birikim tutarlarının kısmen haczi mümkün olduğu değerlendirmesiyle; öncelikle şikâyetçi borçlunun sisteme giriş tarihi esas alınıp, yine anılan sistemde kaç ay kaldığı ve haciz tarihi itibariyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen brüt asgari ücret tutarının tespit edilmek suretiyle, belirlenen veriler üzerinde yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri tatbik edilmesiyle oluşacak bilirkişi incelemesi sonucuna göre, borçlunun alacağının haczedilebilir kısmının net olarak belirlenmesi ve bu duruma uygun hüküm oluşturulması gerekirken, sadece Takas ve ...A.Ş tarafından gönderilen yazı cevaplar doğrultusunda, eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.”

        Kararın gerekçesinde yazıldığı gibi, hakkında icra takibi bulunan birinin bireysel emeklilik fonunda biriken paraları, fona para yatırdığı tarihe bakılıp haczedilebilecek.

        Diğer Yazılar