Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Güneydoğu’nun incisi Mardin’de Artuklu Üniversitesi öğrencilerinin organize ettiği “İnovatif Gelişim Zirvesi 19” programına, üniversitede okuyan gençlerin ilham alacağı davetliler katıldı.

        Konuşmacılar arasında, her gün Kadıköy’den Yenibosna’ya iş için gidip gelirken aklına gelen bir projeyi hayata geçiren Kerem Deveci de vardı. Deveci, ENLİL adını verdiği projesiyle metrobüslerin geçişi esnasında oluşturduğu rüzgarı yakalayarak 20 bin eve elektrik enerjisi üretebilecek.

        Bu projeye Avrupa’dan, Çin’den ve ABD’den çok sayıda yatırımcı destek vermek için bekliyor. Deveci, konuşmasında gençlere bir projeyi hayata geçirmek istedikleri zaman başlarına gelebilecekleri tüm çıplaklığıyla anlattı.

        Nasıl mı?

        “Size fırsat verildiğinde neler yaparsınız? Kimse size fırsat vermeyecek. Hatta en yakınlarınız bile sizi aşağı çekmeye çalışacak. Türkiye, nereye gideceğini bilmeyen gençlerle dolu. Kendi hayallerinizin peşinden koşun. Sadece fikir sizi hiçbir yere getirmez. Başarısız olma korkusuyla yetiştiriliyoruz. Toplumun size ördüğü duvarlarda yaşayacağım diye potansiyelinizi öldürmeyin. Bırakın sizinle dalga geçsinler. Bırakın sizi ciddiye almasınlar. Fikirlerinizden vazgeçmeyin. En büyük öğüdü Mustafa Kemal Atatürk bize verdi. ‘Fikriniz hür, vicdanınız hür, irfanınız hür olsun’ gerisi zaten sonradan gelir”

        Deveci, metrobüs seyahatiyle büyük bir projeye imza attı. Yenilenebilir enerji üretimine en iyi örneklerden birini şimdi dünya devleriyle üretme yolunda hızla ilerliyor.

        Civar illerde okuyan öğrencilerin de katıldığı zirveye en büyük destek Mardin Valisi Mustafa Yaman, Mardinli işadamı Mehmet Samsa ve Artuklu Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı’ndan geldi.

        Gençlerin ufuklarını açacak ve yol gösterecek bir zirvenin gerçekleşmesine katkı sağlayan Artuklu Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı, nam-ı değer “Abo Başkan” ile sohbet etme imkanı bulduk.

        “MARDİN’DEN YENİDEN BİR AZİZ SANCAR ÇIKMASI İÇİN CANIMI VERİRİM”

        Abo Başkan, gençlerin ve yöre halkının sevgiyle kucakladığı bir isim. Bölge de terörün bitmesi için gençlere yatırım yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

        Zirveye neden destek verdiniz?

        Çocuklar geleciğimiz. Ben ev sahibiyim. Mardin’in ev sahibiyim. Mardin’den yeniden bir Aziz Sancar çıkması için canımı vermeye hazırım. Terörle değil güzelliklerle anılmak istiyoruz.

        “DEVLETİN İŞİ ÇÖP TOPLAMAK DEĞİL”

        Kayyum neden zorunlu?

        HDP rahat mı durdu? Mevcut yönetimdekiler rahat dursaydı kayyum atanmazdı. Devletin işi çöp toplamak değil. Ama şu anda devlet çöp topluyor Mardin’de. Kızıltepe Belediye Başkanı seçilir seçilmez Türk bayrağını indirdi. Devlet ne yapsın bu durumda?

        “AHMET TÜRK, DÜZGÜN BİR KÜRT”

        Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç’ın, Mardin eski Belediye başkanı Ahmet Türk ile ilgili oldukça tartışılan cümleler kullandı. Siz, Ahmet Türk ile ilgili ne söylemek istersiniz?

        Ahmet Türk ile etrafındakileri ayırmak lazım. Ahmet Türk, düzgün bir Kürt. Asil bir Kürt. Ahmet Türk, bu davada en çok zarar gören kişi. Kayyum, Ahmet Türk’ün şahsından dolayı değil, partisinin yanlışlarından dolayı atandı. Keşke bütün Kürtler Ahmet Türk gibi olsa. O zaman kavga olmazdı.

        KÜRT SORUNUNU ÇÖZECEK 4 İSİM VAR

        Size göre Kürt sorunu nasıl çözülür?

        Ahmet Türk, Orhan Miroğlu, Sırrı Sakık ve Savcı Sayan. Bu dört isimle bir araya gelinerek Kürt sorunu çözülür. Selahattin Demirtaş, çözüm sürecindeki tavrını sürdürseydi barış süreci sonuçlanmış olurdu. Yeniden barış süreci saydığım 4 kişinin dahil olacağı bir görüşmeyle olumlu sonuçlanır.

        “KÜLTÜR BAKANLIĞI, TARİHİ BİNALARI RESTORE ETMEK İÇİN KENDİSİNE HİBE EDİLMESİNİ İSTİYOR”

        Yerel yönetim yasa taslağında belediye başkanlarının yakınlarını işe almasını engelleyen bir madde eklendi. Bu maddeyi nasıl buluyorsunuz?

        Bu madde yasalaşırsa beni çok rahatlatacak. Yakınlarımın iş talebinden kurtulacağım. Belediye paylarının artırılması da en büyük beklentimiz. Bunun da yasalaştırılması gerekir.

        867 adet tescilli bina var Mardin’de. Hiçbiri restore edilmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı restore edilmesi için “Vatandaş bize tescilli binasını hibe ederse restore ederiz” diyor. Vatandaş neden versin? Kültür Bakanlığı, her başvurumuzda bize bu yanıtı veriyor.

        Yaşım 60’ın üstünde. İlimden ayrılmadım. Burada, cenazelerde mırra dağıtılır. Kahveciler beni çok sayıda mırra alındığı zaman. Ölenlerin yakınlarına taziye ziyaretine, kahvecilerden gelen bilgilerle giderim.

        Bizim geleceğimiz turizm ve tarım. UNESCO temsilcileri Mardin’e geldi. Onlara, “Eserlerimizi tescilleyin. Yoksa, siz gelip tescilleyene kadar tarih bitecek” dedim

        Benim annem Arap, babam Kürt, süt annem Süryani… Türklüğümle övünüyorum. Tel örgü arkasındaki herkese PKK’lı, camiye girmeyen herkese “Gayrimüslim” gözüyle bakılıyor. Mardin tam bir Avrupa Birliği. Dini, dili farklı pek çok kişi burada kardeşçe yaşıyor.

        “APARTMANIN 4. KATINA TANDIR KURUP AT BESLEYEN VAR”

        “Bizim bize yaptığımızı, düşmanlarımız bize yapmıyor. Benim en büyük sıkıntım Büyükşehir olmamız. Biz, Büyükşehir olmaya hazır değildik. Apartmanın 4. katına tandır yapan biri Büyükşehir de yaşayamaz. Apartmanın 4. katında at besleyen var. Köyden gelmiş, adını koyacağı yeri yok. Köyden mecburen göç edenler köyü göç ettiği yerde yaşamaya devam ediyor.

        “TOK ADAM DAĞA ÇIKMAZ”

        “Tok adam dağa çıkmaz. Devlet istihdam ederse, iş imkanı sağlarsa kimse dağa çıkmaz. Ben Öcalan’dan daha fazla kürdüm.”

        Diğer Yazılar