Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eski Türkiye’de yaşanan ve yargıya intikal eden bir dosyadan söz etmek istiyorum…

        Olayın yaşandığı tarih 10 Mart 2013…

        Ankara’da yaşayan Mustafa K. ve Onur T. terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in gazetesi olarak kabul edilen Zaman gazetesini, abonelerine dağıtan kişi ile tartışınca soluğu hakim karşısında aldı.

        Oturdukları sitede yaşayan Zaman gazetesi abonelerine gazete dağıtmakla görevli kişi, gazeteyi gelişigüzel fırlattı. Mustafa K. ve Onur T. de buna tepki göstererek, “Kafamıza gelecekti. Dikkatli ol” diye uyararak gazeteyi yere attı.

        Bunun üzerine gazete dağıtıcısı suç duyurusunda bulundu. Olay yerine gelen emniyet yetkilileri tutanak tuttu. Hazırlanan tutanakta Zaman gazetesinin abonelerine gitmesinin engellendiği, gazetenin yırtıldığı ve yakılmaya çalışıldığı iddia edildi.

        Ve tutanakla birlikte Mustafa K. ve Onur T. hakkında çok hızlı bir şekilde “hukuka aykırı olarak kişilerin haberleşmesini engellemek” ve “mala zarar vermek” suçlarını işledikleri iddiasıyla 5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

        Yaptıkları tek eylem, Zaman gazetesinin kafalarına fırlatılmasına tepki göstermek ve kafalarına atılan gazeteyi yere atmaktı.

        Hakim karşısına çıktılar.

        Ankara 16. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Dündar Örsdemir, Mustafa K. ve Onur T. hakkında 5 yıla kadar hapis istemli açılan davada mahkumiyet kararı verdi. Zaman gazetesinin yere atılması eylemi nedeniyle iki genç “Hukuka aykırı bir şekilde kişilerin haberleşmesini engellemek” suçundan 1 ay hapis ve bin lira adli para cezasına mahkum oldu. Hiçbir sabıka kaydı bulunmadığı halde gençler hakkında verilen ceza ertelenmedi.

        2013 yılında verilen mahkumiyet kararı temyiz edildi.

        Türkiye’de çok şey değişmişti. 15 Temmuz darbe girişimi yaşanmış ve Zaman gazetesi örgüt yayın organı kabul edildiği için kapatılmıştı.

        Haliyle, Mustafa K. ve Onur T. hakkında kurulan mahkumiyet hükmünün de bozulması istendi. Temyiz dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “bozma” istemiyle daireye gönderildi.

        Şimdi Daire, bir ay hapis cezasına mahkum edilen sanıklar hakkında verilen hükmü değerlendirecek.

        15 Temmuz yaşanmasaydı ne olacaktı?

        Mustafa K. ve Onur T. Zaman gazetesi dağıtıcısının attığı iftira nedeniyle mahkum olmayacak mıydı?

        Hukukun evrensel ilkeleri değişmiyor. Ancak, hukuku uygulayanlar değişiyor. Mustafa K. ve Onur T. hakkında mahkumiyet kararı veren hakim Dündar Örsdemir şu anda firari sanık olarak aranıyor.

        5 yıl önce hukuki sebeplerle değil, siyasi gerekçelerle insanları yargılayıp mahkum eden hakimler ya cezaevlerinde, ya da firari sanık olarak aranıyorlar.

        Vicdani kanaatlerine göre karar vermeleri gereken hakimlerin, siyasi konjönktüre karar vermesinin sonu bu.

        İleride sanık sıfatıyla hakim karşısına çıkmak istemeyen hakimlerin ibret alması gereken olaylardan biri.

        Diğer Yazılar