Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı sempatik, başarılı ve samimi bulmayan yok denecek kadar azdır.

        Pandemi süreciyle birlikte yakından tanıdığımız Sağlık Bakanı Koca’nın her konuşmasında destek verdiği, alkışladığı ve gurur duyduğunu dile getirdiği sağlık çalışanları son günlerde oldukça dertli.

        Her gün Covid-19 virüsü taşıyan hasta sayılarının arttığı dillendirilirken, hekimlere yaz döneminde bile tatil yaptırılmazken maaşlarının düşürülmesi kabul edilemez.

        Özellikle Korona hastalarının yattığı ve tedavi edildiği hastanelerde görev yapan hekimler ve sağlık çalışanları istifanın eşiğinde.

        İstifa etmeyi düşünmeyenler de tayin yaptırıp başka hastanelere gitme eğiliminde.

        Neden mi?

        İlk günlerde akşam 21.00'de balkonlarımıza çıkıp alkışladığımız sağlık çalışanlarımızı biz unuttuk, Sağlık Bakanlığı da unuttu.

        Sağlık Bakanı Koca, pandemi hastası ile ilgilenen bütün hekim ve sağlık personelinin tavandan performans ödeyeceğini açıklamıştı. Ancak, durum pek de açıklandığı gibi değil.

        Mail atarak çektikleri sıkıntıları anlatan hekimler, hem ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını hem de çalışmıyor gibi gösterilip maaşlarının düşürüldüğünü söylediler.

        Koronavirüsü kapan hastaların tedavi edildiği hastanelerde görev yapan hekimler, hastane bu hastalardan gelir elde etmediği için kendilerine performans ücreti yatırılmadığını ve bu yüzden büyük sıkıntı yaşadıklarına aktardılar.

        REKLAM

        Korona hastanesinde görevli ve doçent kadrosunda çalışan bir ortopedi uzmanı, eline çıplak maaş olarak 5 bin 600 lira geçtiğini ve diğer meslektaşlarının da aynı durumda olduğunu dillendirdi.

        Yani, korona hastalarının tedavi edildiği devlete bağlı hastaneler ve tıp fakültelerinde performans sistemi devre dışı kaldı. Şu an bir uzman hekim lise mezunu bazı kişilerden bile daha az kazanıyor.

        Yaklaşık üç aydır performans alamayan hekimler, özel hastanelerden gelen teklifleri kabul etmeye başladı. Bazı hekimlerde korona hastalarına ayrılan hastaneler dışındaki hastanelere tayin isteme yoluna başvurmaya başladı.

        Bu gidişle, pandemi sürecinde görev yapacak hekim kalmayacak.

        Acillerde özellikli birim farkı dahi yatırılmadığından dert yanan hekimler, “Covid'li hastalara yüksek performansla bakarken performans almıyoruz” diye dert yandı.

        Ne zaman performans hizmeti kalkarsa ve hastalara verilen hizmetin kalitesi ile hekim değerlendirilirse o zaman hem hasta hem de hekim mutlu olur.

        Bunun için 1. basamak sağlık sistemi ve acil servislerin esas olarak ne için var olduğunu da vatandaşa doğru anlatmak gerekir.

        Anlamadığım ve kabul edilemez saydığım bir diğer gerçek de sağlık sektöründeki yardımcı personele ek ödenek çıkartılmamış olması…

        Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Pandemi süreciyle birlikte okullar kapanınca hemen açıklama yapıp öğretmenleri rahatlattı. Selçuk, okullar kapalı olduğu halde ve öğretmenler çalışmadığı halde ek ders ücretlerinin yatırılacağını açıkladı. Ve öğretmenler bu süre içerisinde ek ders ücretini aldı.

        Durum böyleyken, hekimlerin en ağır sorumluluğu üstlendiği bir süreçte gelirlerinin düşürülmesi adil bir davranış olarak görülmüyor.

        Kamuda performans sistemi ile gelen kalitesiz tedavilerin önüne geçmek adına sağlık bakanlığının bir şeyler yapması gerekiyor. Hem halk hem de hekim bu sistemden mağdur.

        Türk hekimleri iyi çalışma koşullarını ve ekonomik kazançları hak ediyorlar.

        Askerlik yoklaması sağlık muayene işlemleri pandemi hastanelerinde

        Yeni silah altına alınacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde askerlik görevini icra edecek askerlerin korona hastanelerinde muayenelerini yaptırması normal mi?

        Kışlalar gibi koğuş sisteminin olduğu yerlere gidecek olanlara daha özenli davranmak gerekmiyor mu?

        Koronavirüsün karargah ve birliklere taşınmasından endişe edenlerin, askerlik görevini icra etmek üzere silah altına alınacak yükümlülerin sağlık muayeneleri coronalı hastaların adım atmadığı hastanelerde yapılmalı.

        Eğer bu önlemi almazsak, karargah ve birliklerde salgına davetiye çıkarmış olacağız.

        Diğer Yazılar