Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Seyahat ederken valizinizin gelmemesi ve tatilinizi yapmadan dönmek zorunda kalmanız halinde tazminat alma hakkınız var!

        Ancak, ailenizle birlikte tatile giderken uçak kabininin dar olması nedeniyle ayağınızı bükemediğiniz için uçağa alınmayıp başka havayolu şirketine yönlendirildiğinizde tazminat alma hakkınız yok.

        Valizi gönderemeyen havayolu şirketi tazminata mahkum edilirken, havaalanında ayağını bükemediği için uçağa alınmayan “engelliye” tazminat ödenmiyor.

        İki kararı da Yargıtay Hukuk Genel Kurulu verdi.

        İlk Karar; İstanbul’dan turla Mısır’a yapacağı seyahate katılmak için davalı havayolu şirketinden aldığı biletle Ankara’dan İstanbul’a hareket etti. Atatürk Havalimanı’na indiğinde valizlerini bulamadı. İstanbul’a gelmesi gereken valizlerin Moskova’ya gönderildiğini öğrendi.

        Yetkililer, yolcunun Mısır’a gitmesini ve arkasından valizlerinin gönderileceğini söyledi.

        Mısır’a vardığında valizleri gelmedi.

        Valizlerinin, Mısır tatili sonrası İstanbul’da kendisine teslim edileceği bildirildi.

        Tatilde valizlerini bulmak için çok sayıda uluslararası konuşma yapan, valizi gelmediği için kendine yeni kıyafetler almak zorunda kalan ve tatilini stres altında yapan davacı da Türkiye’ye dönünce, valizlerini kendisine ulaştırmayan havayolu firması hakkında; bin lira maddi ve 10 bin lira da manevi olmak üzere 11 bin liralık tazminat davası açtı.

        REKLAM

        Havayolu şirketi, davacıya valizlerinin geç teslim edilmesi nedeniyle 500 TL ödeme yapma tekliflerinin reddedildiğini, telefon faturalarının talep edilemeyeceğini ve manevi tazminatın şartlarının oluşmadığını iddia etti.

        Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi, davalı şirketin davacının yaptığı telefon gideri ile zorunlu olarak alınan giysi bedelini ödemek zorunda olduğunu ve davacının dinlenme ve gezi amacıyla gittiği Mısır’da ilk günden itibaren üzerindeki giysiyle kalmak zorunda kalmasının moral çöküntüsüne ve stres içinde tatil yapmasına neden olduğunu belirterek 2500 TL tazminata hükmetti.

        Yargıtay, manevi tazminat verilmesinin uygun olmayacağına hükmederek davayı bozdu. Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul, mahkemenin verdiği kararın yerinde olduğuna hükmederek davacıya 2 bin 500 TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

        Emsal sayılan bu kararın ardından valizleri kendilerine ulaşmayan yolcuların ilgili havayolu şirketlerine karşı maddi ve manevi tazminat davası açma yolu açıldı.

        Bu kararın üzerinden henüz bir yıl geçmişken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ilginç bir karara imza attı.

        Özel bir havayolu şirketinden İstanbul/Antalya arası seyahat etmek için iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Dinçer D. Ve eşi Elvan D. Ve çocukları ile birlikte havaalanına geldi. Prof. Dr. Dinçer D. 2011 yılında geçirdiği bir kaza nedeniyle sağ bacağından rahatsız olduğunu, bacağını bükemediğini belirtince uçağa alınmadı. Uçağın koltuk aralığının kısa olması neden gösterilerek çocukları ev eşinin yanında bileti olduğu halde uçağa alınmayan Dinçer D. başka bir firmaya ait uçakla seyahat etmek zorunda kaldı.

        Bu haliyle pek çok havayolu şirketini kullandığını belirten Dinçer D. eşi, çocukları ve arkadaşlarının bulunduğu bir ortamda ayağındaki sorun nedeniyle ilgili şirket tarafından aşağılandığını ve küçük düşürüldüğünü belirterek 50 bin liralık tazminat davası açtı. Davacının eşi Elvan D. de 30 bin liralık manevi tazminat talep etti.

        REKLAM

        Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi; davacının hareket kabiliyetinin kısıtlı olmadığını, bacağını bükememesine rağmen ihtiyaç duymadan seyahat edebildiğini ve Prof. Dr. Dinçer D. ye yapılan muamelenin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırı olduğunu, davacıya yapılan muamelenin onur ve kişilik haklarını zedelediğini belirterek davayı kabul etti. Mahkeme, Prof. Dr. Dinçer D. ye 40 bin, eşine de 10 bin lira olmak üzere toplam 50 bin liralık manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

        Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, davayı davacının eşine ödenen manevi tazminat yönünden bozdu. Daire; davacının eşine manevi tazminat ödenmemesi gerektiğini ve davacıya ödenen tazminatın da makul bir seviyeye çekilmesi gerekçesiyle davayı bozdu.

        Mahkeme, verilen karara direndi.

        Dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine geldi. Genel Kurul, yerel mahkemenin kararını oyçokluğuyla bozdu.

        Maddi ve manevi tazminat davalarında maddeye gösterilen hassasiyet, insan sağlığına ve vücut bütünlüğüne de gösterilmeliydi.

        Diğer Yazılar