Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Geçtiğimiz mayıs ayında ilk kez kızım Şebnem Berin ve kuzenim Ayşe Duru Kaçmaz ile CEV Şampiyonlar Ligi Final maçını izledik. Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı İtalya'nın Imoco Volley ekibini yenerek bu organizasyonda 5. kez şampiyonluğa ulaştı.

        Maç sonrası 8 ve 9 yaşında iki voleybol tutkunu doğdu. Voleybol maçlarını izleyen, voleybola kaydolan ve filenin yıldızlarını ezbere tanıyan voleybol oyuncusu kızım ve kuzenimle Voleybol Milletler Ligi maçlarını izlemeye gittik.

        A Milli Kadın Voleybol takımımız, Milletler Ligi çeyrek final mücadelesinde Tayland’ı 3-1 mağlup etti.

        Ankara Arena Stadı’nda oynan maça olan ilgi Türkiye’de Filenin Sultanları'nın başarısını ortaya koydu.

        Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, stadın 12 bin kişi kapasiteli olduğunu, ancak stada 14 bin 100 kişinin alındığını söyledi.

        Maça olan ilginin fazlalığı nedeniyle çok sayıda sandalye eklettiklerini ve izlemek isteyenleri geri göndermemek için ayakta izleyici aldıklarını söyledi.

        Üstündağ, eskiden voleybol maçlarına izleyici çekebilmek için 15 bin bedava bilet dağıttıkları halde, maçları izlemeye en fazla 5 bin kişinin geldiğini belirterek, “Şimdi biletler paralı olduğu halde satışa çıkar çıkmaz tükeniyor, Üstelik maçlar ücretsiz bir şekilde TRT'den izlenebildiği halde bilet satışları azalmıyor” dedi.

        REKLAM

        Türkiye-Tayland maçı tüm Türkiye'de kurulan dev ekranlarda sokaklarda geniş kalabalıklar tarafından tezahüratlar eşliğinde izlenirken, reytinglerde de ilk sıraya yükselmeyi başardı. Futbol dışında ilk kez bir spor dalına bu denli ilgi gösteriliyor. Voleybolun Türkiye’de sevilmesine neden olan çalışmalara imza atan Mehmet Akif Üstündağ ile voleybolun nasıl bu kadar sevildiğine dair sohbet etme şansım oldu…

        - Voleybolun bu kadar ilgi görmesinin nedeni ne?

        - 6 yıldır Voleybol Federasyonu Başkanı, 10 yıl da başkanvekili olarak görev yaptım. Türkiye'de ve dünyada ilk kez voleybol lisesini biz açtık. Ankara'da bulunan liseye her yıl 90 öğrenci alıyoruz. Yapılan yetenek sınavında başarılı olan öğrencileri lisede sadece voleybol ve yabancı dil eğitimi vererek eğitiyoruz. Yaklaşık 700 öğrenci başvuruyor. Kriterlere uyanları kaydediyoruz liseye. Bugüne kadar milletvekillerinin, bakanların veya başka birinin referans olduğu tek bir öğrenciyi almadık. Referansın geçerli olmadığı, torpilin işlemediği bir iş yapıyoruz. Voleybol lisemiz 15 gün önce ilk kez Brezilya’da yapılan yarışlarda dünya şampiyonu oldu. Voleybol lisesine son 4 yılda yoğun bir talep var. Lisede okuyan 210 öğrenci yatılı yurtta kalıyor. Öğrencilere karşılıksız burs veriyoruz. Okuldan mezun olanlar takımlara giriyor.

        - Voleybol deyince artık aklımıza “Filenin Sultanları” geliyor. Filenin Sultanlarının bu kadar sevilmesinin de katkısı olmadı mı taraftarların artmasına?

        - Voleybol maçlarında kızlarımızın bir adım öne çıkması bizi çok sevindiriyor. İlgi çoğalarak artıyor. Şimdi Federasyon olarak “Fabrika Voleybol Projesi” hazırladık. 6-12 yaş aralığındaki çocuklara voleybol okulu açacağız. Cüzi bir ücretle eğiteceğiz. Doğu ve Güneydoğu illerinde yaşayan çocuklardan ücret alınmayacak. Şu ana kadar 36 ilde açtık. 81 ile yayacağız. Hakkari’de 200 öğrenci var. Voleybol oynayan çocuk dağa gitmez. Bu okullarda eğitim gören çocukları daha sonra takımlara yönlendiriyoruz. Efeler Ligi’nde Cizre ve Kızıltepe takımları var. Cizre takımı Balkan şampiyonasına katılacak. Başarılı olurlarsa Avrupa takımları Cizre’ye gelecek.

        REKLAM

        - Maçları izlemeye ailecek gelenlerin oranı çok fazla. Kadınların ve çocukların bu kadar ilgi göstermesinin nedeni ne?

        - Aileler çok ilgili. Temiz ve nezih bir spor. Kavga ve gürültü olmadan, şiddet olmadan dostane geçen maçlar nedeniyle aileler maçlara yoğun ilgi gösteriyor. Şimdi ortaokul da kurmak istiyoruz. Maçlarda görev alması için gönüllü ilanı veriyoruz. 100 kişi için 2 bin kişi başvuruyor.

        VOLEYBOLDA DÜNYA 4'ÜNCÜSÜ, FUTBOLDA DÜNYA 41'İNCİSİYİZ

        - Dünyada voleybolda hangi sıradayız?

        - Dünyada kadın voleybolcular sıralamasında 4. Sıradayız. Türkiye futbolda dünya sıralamasında 41’nci sıradayız. Erkek voleybolcularımız ilk kez dünya şampiyonasına katılacak. Voleybol organizasyonunu da en iyi yapan ülkeyiz.

        - Voleybolcularımız iyi kazanıyor mu?

        - Çok iyi kazanıyorlar. İyi sporcu olup iyi kazanmak istiyor voleybolcularımız. 1 milyon euro kazanan da var. Kaptanımız Eda 3 milyon lira aldı. Zehra 3 milyon alıyor. İleride futbolcular kadar olamasa da daha da iyi kazanacaklar. 21 oyuncumuzu yurtdışına transfer ettik. Futbolda bu kadar yurtdışı transferi yok. Biz artık yurtdışına oyuncu transfer edecek noktaya geldik.

        'FUTBOL FEDERASYONLUĞU BAŞKANLIĞINI REDDEDEN TEK KİŞİYİM'

        - Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı için adınız sıklıkla gündeme geldi. Neden olmadınız?

        - Türkiye’de Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığını kabul etmeyen tek kişi benim. Bu kadar iyi bir noktaya getirdiğim Voleybol Federasyonu’nu bırakmak istemedim.

        - İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Belgrad’da Milli Takım oyuncularını görmesine izin vermediğiniz iddia edildi. Neden izin vermediniz?

        - Bu iddia külliyen yalan. Pandeminin en sıkı koşullarda uygulandığı bir dönemde oynanan maçta maskesiz kimseyi almadık. Ben bile oyuncuların odasına gitmedim. Maskeyle bile kimseyi oyunculara yaklaştırmadık. Yaşanmayan bir olayla ilgili yanlış bir algı yarattı bazı gazeteciler. Ben voleybolu siyaset üstü bir hale getirdim. Hiçbir siyasetçiye yakın veya uzak durmuyoruz. Herkes voleyboldan keyif alıyor. Voleybolun bu noktaya gelmesi benim için büyük bir başarı.

        - Filenin Sultanlarını nasıl belirlediniz?

        - Takımlarda oynayan voleybolcular eskiden Milli Takım'da oynamamak için bahaneler üretiyorlardı, rapor alıyorlardı veya sakatlıklarını bahane ediyorlardı. Şimdi ise Milli Takım'da yer almak için yarışıyorlar. Milli Takım’a giremeyen gözyaşı döküyor. Takımında başarılı olanları da titizlikle seçiyoruz Milli Takım'a.

        Diğer Yazılar