Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Seda Zeynep Köse Bansko'da

Giriş: 27.01.2016 - 19:02 | Güncelleme:

Seda Zeynep Köse, Bulgaristan'ın ve Avrupa'nın gözde kayak merkezlerinden Bansko'ya gitti, Pirin dağlarındaki görkemli pistlere çıktı, Bulgar lezzetlerini tattı, Bansko'yu sizler için gezdi.

KARLARIN KRALLIĞI BANSKO

szk@haberturk.com

Habertürk & Tatilstil.com işbirliğinde gerçekleşen seyahatlerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Yeni durağımız, kış mevsimini en güzel değerlendirebileceğiniz destinasyonlardan biri olan Bansko oldu. Bansko, Bulgaristan'da, Pirin dağlarının eteklerinde bulunan, rakımı yaklaşık 927 metre olan bir kayak merkezi.

Bansko, spor tutkunlarının gözde kayak merkezlerinden biri...

 



İstanbul'da başlayan yolculuğumuz yaklaşık 9 saat sürüyor. Gümrük geçişlerinde, trafik yoğun olmasına rağmen, şans yüzümüze güldüğünden çok vakit kaybetmiyoruz. Araçta servis edilen kahvaltının ardından, Plovdiv üzerinden, sabahın ilk ışıkları ile birlikte Bansko'ya giriyoruz.
Bansko, tahmin ettiğimiz üzere son derece soğuk.

Rehberimiz, otel girişlerinden önce, kayak ekipmanlarını kiralayabileceğimiz, alışveriş noktasına götürüyor bizi. Burada, kar botundan, kayağa, kasktan, gözlüğe varana dek, ihtiyaç duyduğunuz herşeyi kiralayabiliyorsunuz. Kiraladığınız malzemeleri hemen almak zorunda değilsiniz, ödeme sonrası size verilen ticket'larla gittiğinizde alabilirsiniz.

Alışveriş sonrasında, gondolaların bulunduğu alanı da görüyoruz, zaten alışveriş yaptığımız noktanın hemen yanında. Sonrasında, otellerimize dağılıyoruz. Biraz dinlendikten sonra, Bansko'yu gezmek üzere merkeze iniyorum. Kayak yapmak isteyen konuklar ise, soluğu kayak merkezinde alıyorlar.



Bansko sokaklarında dolaşırken, Bansko'nun en eski evini görüyoruz. Burası oldukça otantik bir ev. Şu anda, bir çift tarafından, restaurant ve otel olarak işletiliyor. Tarihi boyunca, pek çok ünlü isme ev sahipliği yapmış olan evin, en dikkat çeken konuklarından biri de  Sylvester Stallone olmuş.   



Bansko, Sofya'ya 160 km. uzaklıkta ve Pirin Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Sadece kış ve kış sporları için değil, yaz ayları için de oldukça çekici bir nokta. Baharla birlikte, kar kaplı alanlar yerini yemyeşil bir örtüye bırakıyor. İnanılmaz bir doğa harikası karşılıyor sizi. Hiking, trekking gibi doğa sporu tutkunları için cazip bir alternatif olacaktır diye düşünüyorum.



Bansko'nun bir özelliği de, tarihte pek çok önemli olaya tanıklık etmiş olması. Bunun nedeni, önemli din adamları,  devlet adamları ve sanatçılarının yaşamış olduğu bir yer olması. Bu önemli şahsiyetlerden bahsedeceğim, ancak, öncesinde Bansko'da görmeniz gereken, tarih durakları ile başlamak isterim. Bunlardan biri Kutsal Trinity Kilisesi. Oldukça ilginç bir hikayeye sahip kilise, Milli Revival döneminde, Lazar German isminde bir hayırsever tarafından yaptırılmış. Diğer bir tarihi nokta ise, ünlü yazar ve din adamı Neofit Rilski'nin evi.

 



Bansko, Bulgar Milli Revival merkezlerinden biri haline gelmiş bir destinasyon. Slav & Bulgar tarihinin önemli isimlerinden Paisiy Hildenarsk, keşiş, öğretmen ve sanatçı Toma Vishanov Hadzhiikonomov-Molera, ulusal geleneklerin gelişmesine büyük katkıda bulunmuş olan Marko Teodorovich Veznyov, sanat okulu kurucusu Galaktion Hilendarets, rahip ve devrimci Georgi Kremenliyata, Bulgaristan şair ve dahilerinden biri  Nikola Yonkov Vaptsarov bu önemli isimlerden bazıları. Nikola Vaptsarov'un müzeside görebileceğiniz noktalar arasında yer alıyor.



Muhteşem Bansko turu ile geçen günün ertesinde, artık dağa çıkmak vaktidir diyerek, bembeyaz görüntüsü ile adeta kendine davet eden kayak merkezine doğru yola çıkıyorum. Bansko, 71 km. uzunluğunda, 5 tanesi kolay derece, 11 tanesi orta derece ve 1 tanesi de zor derece olmak üzere 17 adet piste sahip. Snowboard tutkunları "funpark"ta şahane vakit geçirebilirler.



Bansko, kış sporu tutkunlarının gözde noktası. Kayak merkezine "ski pass" adı verilen kartlarla, gondolaların bulunduğu merkezin ön tarafında bulunan minibüslerle veya taksiyle çıkabilirsiniz. Minibüsler kişi başı 10 BGN (5 Euro), taksiler ise yaklaşık 30 BGN (15 Euro) karşılığında sizi dağa çıkarıyorlar. Ski Pass ücretleri günlük 58 BGN yani 30 Euro. 8 -12 yaş için 40 BGN (20 Euro) , 7 yaşından  için küçük çocuklar için 1 BGN (0.5 Euro) alınıyor. Dilerseniz, birkaç günlük ski pass alabilirsiniz. Ski pass'leri tek kullanımlık ve sınırsız olarak iki şekilde satın alabiliyorsunuz.



Bansko'ya Türk kayak severlerin yanı sıra, İngilizler ve Almanlar çokça rağbet gösteriyorlar. Sömetr dönemlerinde, yoğunluk daha çok artıyor. Bansko'da her yıl düzenlenen Bansko Horizon Festivali, bu sene 12 Mart - 17 Mart tarihleri arasında düzenlenecek. Bunun yanında, Bansko Bulgarian Jazz Festivali'de bölgenin ilgi çekici etkinlikleri arasında yer alıyor.



Kayak merkezinin ardından otele dönüyor ve biraz dinlendikten sonra, geleneksel Bulgar gecesine katılmak üzere merkeze iniyoruz. Yöresel Bulgar motifleri ile dekore edilmiş olan, Bulgar mutfağının zengin çeşitlerini tadarak, aynı zamanda kulaklarımızın pasını silecek Bulgar ezgilerini dinleyeceğimiz restaurant, Obecanova Mehana hemen Paisiy Hildenarsk heykelinin olduğu meydanda. Bulgar lezzetlerinden, Shopska ve Snejanka salatayı, kuzu tandır, kuzu kapama ve karışık et tabağını mutlaka tavsiye ediyorum. Yalnız uyarayım; posiyonlar bayağı devasa geliyor, midenizi ona göre hazırlayın.



Bansko gece hayatı oldukça renkli. Bir çok pub, bar ve club bulunuyor. Zaman zaman ünlü isimler de geliyor Bansko'ya. Denk gelirseniz, Türk veya yabancı sanatçıların sahne performasnlarını izleme imkanınız da var.

Kayak pistleri, muhteşem doğası, geceleri, otantik evleri, tarihi sokakları ile hayran kaldığımız Bansko'ya, sabah kahvaltısının ardından veda ediyoruz. Habertürk & Tatilstil.com ile gerçekleşen gezilerimizin bir sonraki durağında görüşmek üzere, takipte kalın.

Tatilstil.com'u ziyaret etmek için tıklayın


BANSKO NOTLARI

* Bansko henüz "Euro" ya geçmediğinden hala para birimi BGN (leva). Euro ile ödeme yapabileceğiniz yerler var ama siz yanınızda yine de bir miktar leva bulundurun. 10 BGN 16 TL.' ye denk geliyor.

* Her otelin shuttle servisleri bulunuyor. Bu yüzden taksi ya da başka bir araca ihtiyaç duymuyorsunuz. İlla ki taksiye ihtiyaç duyarsanız, pahalı değil, kullanabilirsiniz.

* Bansko'da kayak kıyafeti dışında her türlü kayak ekipmanı ve malzemesi kiralanabiliyor. Ücretler makul. Kayak kıyafeti satın alabilirsiniz, ancak, kiralama imkanınız yok.

* Bansko dönüşü kuru et ve kavurma almayı unutmayın, çok lezzetli.

* Sadece kayak merkezi için değil şehirde gezerken de rahat etmek adına, yanınıza, altı olabildiğince kaymayan ayakkabılar alın. Yerlerde ciddi anlamda buzlanma oluyor, tedbirli olun derim.

* Bansko turu içerisinde, yeterli katılım sağlandığı takdirde Sofya ve Rilski Manastırı, Kaplıca ve Balık Avı turlarına katılma şansınız olabilir. Bu birbirinden keyifli ekstra turlarda da, eğleneceğinizden eminim.



Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN?
Diğer Yazılar
YENİ MEDYA

SEDA ZEYNEP KÖSE 'AŞIKLAR ŞEHRİ' PARİS'TE

Seda Zeynep Köse, Paris gezisinde, Fransa'nın başkenti Paris'e gitti, Eyfel kulesi, Louvre müzesi, Paris Montmartre tepesini sizler için ziyaret etti.

Fransa'nın Başkenti Paris'te gezilecek yerler
YENİ MEDYA

BOZCAADA'DA BİR HAFTASONU KAÇAMAĞI

Haberturk.com seyahat yazarı Seda Zeynep Köse, Ege'nin cennet köşesi Bozcaada'ya haftasonu kaçamağı yaptı. Adanın bilinmeyenlerini, lezzetlerini, tarihi dokusunu ve en keyifli yanlarını sizler için keşfetti

Bozcaada'da gidilecek yerler, Bozcaada'ya nasıl gidilir? Bozcaada plajları ve feribot saatleri
YENİ MEDYA

ANTALYA'DA TURİZM KAN AĞLIYOR

Turizm açısından zor bir dönem geçiren Antalya'da son durum ne?

Alanya Antalya'da turizmin son durumu | Alanya, Antalya, Side gezilecek yerler
YENİ MEDYA

UKRAYNA'NIN SAKLI CENNETİ LVİV

Seda Zeynep Köse, Ukrayna'nın şehirlerinden, en sevileni, spa turizmi ile önem taşıyan, gece hayatı ile ünlü Lviv'i sizler için keşfetti.

Lviv gece hayatı kadar yaşam biçimiyle de büyülüyor