Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Medya Diziler 20 Dakika hukuktan sınıfta kaldı

        HİLAL ÖZTÜRK / HT MAGAZİN

        Yeni yılın iddialı dizilerinden 20 Dakika, ilk bölümüyle hukuktan sınıfta kaldı. Dizideki yargılama sahnelerini eleştiren hâkimve savcılar, “Hastanedeki yaralı, ölmemiş adam için maktul denmez. Polis tutukluluğun devamını hâkimden isteyemez. İlk celsede karar verilmez” diyerek senaryodaki hataları eleştirdi.

        2013’ÜN merakla beklenen yapımlarının başında gelen, başrollerini Tuba Büyüküstün ve İlker Aksum’un paylaştığı 20 Dakika, ilk bölümüyle hukuktan sınıfta kaldı. Diziyi izleyen hâkim ve savcılar, yargılamayla ilgili sahnelerin Türk hukuk sistemiyle alakası olmadığı yorumunu yaptılar.

        Dizinin jeneriğine, “Bu dizideki hukuk sisteminin gerçekle ilgisi yoktur” yazılması önerisinde bulunan hâkim ve savcılar, senaryodaki hataları tek tek sıraladı: “Hastanedeki yaralı, yani ölmemiş adam için maktul denmez. Polis tutukluluğun devamını isteyemez. İlk celsede karar verilmez. Öldürmeye teşebbüs suçundan 20 yıl hapis verip ‘Adam ölürse müebbet hapis cezasına dönüşmesine...’ diye bir karar olmaz. Avukat kararı temyiz etmeyeceğim diyemez.”

        'HUKUK SİSTEMİ YERLE YEKSAN'

        Karşıyaka Hâkimi Süleyman Ortaabalı, adalet.org sitesinde diziyle ilgili olarak, “20 Dakika’da hukuki gerçekler yerle yeksan. Kadını komiser tutukluyor ve nezarete atıyor. Komiser, kadın nezaretteyken nöbetçi hâkimden tutukluluğun devamı ve kapalı cezaevine nakli yönünde karar alıyor. Kadın, kadının kocası ve kadının avukatı cezaevinde bir araya geliyorlar. Kadının avukatı, hastanede yatan yaralıdan bir iki kez maktul diye söz ediyor. 10 gün sonra yargılama başlıyor. Karar ilk celsede çıkıyor. Kadın adam öldürmeye teşebbüs suçundan ilgili yasa maddeleri gereğince 20 yıl hapis cezasıyla cezalandırılıyor. Kararın bir de eki var. Adam öldüğü takdirde ceza müebbet hapse dönüşecektir deniliyor.

        Dizi sanırım Türkiye’de geçiyor. Ama hukuk sistemi Türkiye’nin hukuk sistemine pek uymuyor. Dizi jeneriğinde şu cümleye yer verilmesi kanımca yararlı olur: Dizideki hukuk sisteminin gerçekle ilgisi yoktur” eleştirisinde bulundu. Susurluk Savcısı Engin Şimşek’in, “Avukat lütfederek sözü iddia makamına verdi.

        Duruşmada savcının eline cep telefonu görüntüsü tutuşturdular, bir anda görüşler değişti. Kararda da teşebbüsün ‘vahşi oluşu’ denmişti” sözleriyle hukuki açıdan eleştirdiği diziyle ilgili olarak Silifke Hâkimi Ahmet Erkan Deveci ise, “Mağdurun durumu belli olmadan ve kati adli rapor vermeden hapis cezası vermek ve sonra bir de otopsi işi çıkarsa cezanın artması!!!” yorumunu yaptı.

        Salı akşamı reytinglerde AB grubu izleyici kategorisinde 1’inci olan 20 Dakika’da yoğun bakımdaki yaralı karakterden maktul diye bahsedilmesi hâkimler ve savcıların tepkisini çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ