Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Risk iştahını kuvvetlendiren 4 ayak
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Geçen hafta sonu konuşan Fed Başkanı Powell’ın “Faiz indirmeyi düşünmek ve zamanlaması konusunda tahminde bulunmak için erken” olduğu uyarısını dinleyen olmadı bile.

        Buna karşılık Fed yönetim kurulu üyesi Christopher Waller’in güvercin konuşması hafta boyunca çok daha etkili oldu. Waller “Enflasyondaki düşüş devam ederse birkaç ay daha... üç ay, dört ay, beş ay... sırf enflasyon düşük olduğu için politika faizini düşürmeye başlayabiliriz. Bunun ekonomiyi kurtarmaya çalışmakla hiçbir ilgisi yok. Bu, her politika kuralıyla tutarlı" dedi. Waller’in bu açıklaması hem piyasaların duymak istediğini söylediği hem de şahin duruşuyla tanındığı için fazlaca etkili oldu.

        FAİZ, DOLAR İNİYOR; ALTIN, BORSA ÇIKIYOR

        ➔Çünkü korku iyice azalıp risk iştahı iyice artınca piyasaların gözü başka bir şeyi görmek istemiyor.

        Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek. Dolar ve ABD faizleri geriliyor. Para dünyaya yayılıyor.

        ➔Doların büyük paralar karşısındaki değerini yansıtan DXY Endeksi 26 Ekim’de 106.780’i bulmuşken dün 103.499’a kadar indi. 40 günü bulan sürede doların değer kaybı yüzde 3.1.

        ➔Tahvil faizleri geriliyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi ekimin son hatasında yüzde 5.021’den dün yüzde 4.160’a kadar düştü. Düşüş oranı yüzde 17. Faizler düşmesi için tahvillerin değerinin artması gerekir ki, küresel tahvillerin değeri 2 trilyon dolar kadar yükseldi ve 62 trilyon dolara vardı.

        ➔Dünya borsaları da MSCI Endeksi ile 26 Ekim sonrası yükseliyor. Borsalar ortalama yüzde 10 değer kazandı.

        ➔Son bir hafta 10 gündür kripto varlıklar ve altın da iyice ivmelendi.

        ➔Altının onsu Gazze çatışmalarının başlaması öncesi 6 Ekim’de 1832 dolardan 4 Aralık’ta 2.136 dolara kadar yükseldi. Altının tüm zamanların rekorunu kırmasında Gazze çatışmalarının başlamasıyla birlikte jeopolitik risklerin yükselmesinin de rolü var.

        KORKU DİPTE, RİSK İŞTAHI TEPEDE

        ➔En riskli yatırım aracı olarak kripto varlıklar yeniden ön plana çıktı. Galaxy Endeksi ile kripto varlıklar aralık ayının 5 gününde yüzde 11.2, 11 Eylülden beri yüzde 72 ve yıl başına göre yüzde 115 prim yaptı.

        ➔Buna paralel kripto piyasasının toplam piyasa değeri yıl başında 798.3 milyar dolardan 1 trilyon 590 milyar dolara yükseldi. Buradaki artış da yüzde 99 düzeyinde.

        ➔Bu piyasanın en büyüğü olarak Bitcoin’in primi genelden daha yüksek. Bunda da son dönemde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’in spot Bitcoin ETF'lerine izin vereceğinin beklenmesi etkili oluyor.

        ➔2023’e 16.564 dolardan başlayan Bitcoin dün 44.000 dolara kadar yükseldi. Bitcoin’in aralıktaki primi yüzde 16.6, yıl başına göre de yüzde 165.6 oldu.

        ➔Kripto piyasası tam para bollaşacak, paranın fiyatı da düşecek ve bu en kısa zamanda olacak beklentisi ile hareket ediyor.

        ➔Bütün bunlara ek olarak korku endeksi olarak bilinen VIX’in 27 Ekimde 21.27 olan değeri 12.46’ya kadar düştü ve dünkü 13.05’e düzeyine göre yüzde 41 azaldı. Uzun vadeli ortalamanın 19.60 düzeyinde olduğu dikkate alınınca piyasalarda korku morku kalmamış demektir.

        DÜNYA SAVAŞI, ENFLASYON, RESESYON YOK, FAİZ İNDİRİMİ VAR

        ➔Küresel risk iştahını kuvvetlendiren ana etkenlerin başında dünyada enflasyonun düşmesi geliyor. TÜFE ABD’de yüzde 3, AB’de yüzde 2.4 düzeyine indi.

        ➔Düşen enflasyona paralel merkez bankaları faiz artırımlarına son verdi. Faiz artırımı artık literatürde yok. Sıra faizleri düşürmeye geldi. Faiz düşüşlerinin gündeme gelecek ilk eşiklerden biri olması bütün piyasaları heyecanlandırıyor ve risk iştahını kabartıyor.

        Fed’in mayısta ilk faiz indirimine gideceğine yüzde 80 ihtimal veriliyor, martta olma ihtimali ise düşük. AB Merkez Bankası’ndan ise ilk faiz indirimi nisanda bekleniyor. Ekonomilerinin bazısının resesyona girmesinden bazısının da resesyonun eşiğinden olmasından dolayı şirketler kar etmede zorlanıyor. Faiz maliyetini erken düşürmek şirketlere de destek.

        ➔ABD’de yükselen faiz oranlarına rağmen ekonomi resesyona girmedi ve yumuşak iniş senaryosu güçlendi. Avrupa’da da korkulduğu kadar sert ve yaygın bir resesyon yok. Üstelik enflasyonda erken bir başarı sağlandı. Bu gelişmeler şirket karlarının önümüzdeki dönemde azalacağı ama bunun o kadar da yıkıcı olmayacağını düşündürüyor.

        ➔Jeopolitik riskler ve yüksek küresel tansiyon düşüyor olması da risk iştahının güçlü bir ayağını oluşturuyor. Pandemi geride kaldı. Bir dünya savaşına yol açmasından korkulan Rusya-Ukrayna savaşında sona yaklaşıldığı tahmin ediliyor. Ortadoğu’da da bir bölgesel savaş riski azalmış durumda.

        Dünya savaşı yok, resesyon yok, enflasyon yok, faiz indirimi var. Bütün bunların eşliğinde küresel atmosferde kara bulutlar dağılıyor gibi. Piyasalar da rahatlığı önceden gördü ve fiyatlıyor.

        Bu nedenle de küresel yatırımcıların en riskli yatırım araçlarına, daha regülasyonu yapılmamış ve yapılma eşiğinde olan kripto varlıklara dahi para koyacak kadar korkuları azaldı, risk iştahı arttı.