Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Bebekle mutlu uçuşun sırları

        Sema EREREN / HT PAZAR

        Kıtalararası uçuyorsunuz. Şans bu ya, yanınıza çocuklu bir yolcu gelip oturuyor, başlıyor ağlamaya. Anne çaresiz, hostes ne yapacağını bilemiyor... Peki ne yapmalı? “Durdurun uçağı inecek var” mı diyesiniz geldi? Durun, durum o kadar vahim değil. Tabii bazı önlemler alırsanız...

        Los Angeles’tan İstanbul’a ekonomi sınıfında uçacağım. Zaten uçmanın kendisi stresli bir olay, 13 saat boyunca havada mümkün olduğunca uyuyabilmenin hesabını yapıyorum. Uçağa uykusuz binmek, biraz içki... Bir de umut; “Umarım yanım boş olur”... Size anlatacaklarımı abarttığımı düşünebilirsiniz: Koridor tarafında C koltuğundayım, sıramı da söyleyeyim: 46. Solumda bir anne ve 1 yaşındaki bebeği, tam önümde 4-5 yaşlarında bir kız çocuğu, sağ arkamda çığlıklarından yaşını çıkaramadığım bir bebek, sağ ön çaprazımda ayaklanmış kıvır kıvır saçlı bir erkek çocuğu (evet, o biraz usluydu) ve orta sıranın en önünde beşikte sallanan, henüz 6-7 aylık bir bebek. Uçak kalkışa hazırlanırken tek bir şey istiyordum; ne olur uyusunlar! Uyumadılar. “Uçak uçak değil; sanki çocuk parkı” falan derken fark ettim ki bir kısmımız “Sustur o çocuğu” der gibi dönüp dönüp çaresiz annelere bakıyor. İnişten sonra sordum soruşturdum; bu duruma çocuk sahibi olanlar çok daha anlayışlı yaklaşıyor, fakat bu hikâyeyi anlattığım “diğerleri”nin ağzı epey yanmış, “En azından çocuklara ayrı bir bölüm yapsalar ya” diyorlar. “Uçağa binmelerini yasaklasalar da kurtulsak” diyen dahi var. Ama onlara burada yer yok! İyi haber şu ki, harekete geçen havayolu şirketleri yok değil. Mesela Malezyalı düşük maliyetli havayolu AirAsiaX geniş gövdeli uçaklarında sadece 10 yaşından büyük yolcuların girebildiği sessiz bölüm oluşturdu. Ancak bu koltuklar diğerlerine kıyasla elbette daha pahalı.

        ‘TATİLE GİDECEĞİNİZİ SÖYLEYİN’

        Peki şanssız anneler neler yapabilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, “Güncel Anne” blogu yazarı Dr. Elif Çakır, “Çocuğunuz anlayabilecek yaştaysa 1-2 hafta önce uçağa bineceğinizi, tatile gideceğinizi söyleyin” diyor. Hatta annebabalara, çocuklarıyla uçak yolculuğuyla ilgili sanal oyunlar oynamalarını tavsiye ediyor. “Annelerin yardımına koşan” havayolları ise uzun yolculuklarda çocuk yemeklerini özenle sunuyor; hediyeler veriyor. Uçuşlarda çocukları en çok zorlayan, kalkış ve iniş sırasında kabin içi basıncındaki değişim. Kulaklarındaki dolgunluk hissi ve ağrı nedeniyle ağlıyorlar. Özel Avcılar Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Palabıyık, “Bunu engellemek için yolculuk öncesinde bebeğin doktoruna danışılarak, genellikle soğuk algınlığı için kullanılan bir ağrı kesici şurubun verilmesi uygun olur” diyor. Kulağı rahatlatacak başka bir önlem de yutkunmayı sağlamak. Bebekler emerek yutkundukları için kalkış sırasında emzirilmeleri, kulak ağrısı duymalarını engelleyebilir. Daha büyük çocuklara da sevdikleri içeceklerin içirilmesi ya da sakız çiğnetilmesi aynı etkiyi yapıyor. Ama çocuklarla “huzurlu” uçuş çok daha fazlasını gerektiriyor...

        ■ Eğer kıtalar arası uçuyorsanız ve 2 yaş altı bebeğiniz varsa uçuş öncesi hava yolu firmasına bunu söylemeniz, “bassinet” denen bebek sepetlerinden ayarlamanız iyi olur.

        ■ Bavulu çocuğunuzla birlikte hazırlayın ve onun kendi eşyalarını hazırlamasına olanak sağlayın. Yolculuk hazırlığını paylaşın.

        ■ Eğlence, kılık-kıyafet ve yeme-içme için 3 poşet hazırlayın ve bunları 3 bölmesi bulunan bir bebek bakım çantasının her bir bölmesine bir tane poşet gelecek şekilde yerleştirin. Böylece çocuğunuzun üstü-başı battığında ya da acıkıp susadığında karmaşa yaşamadan istediğinizi kolayca bulabilirsiniz.

        HAVALİMANINDA BUNLARA DİKKAT!

        ■ Check-in sırasında bebeğiniz olduğunu söyleyin ve yanınızdaki koltuğu boş bırakmalarını rica edin.

        ■ Havayolu şirketleri pusetle uçak kapısına kadar gitmenize izin veriyor. Böylece bebeğinizi ve el bagajınızı uçağa binene dek pusetle taşıyabiliyorsunuz. Pusete de etiket almayı unutmayın.

        ■ Eğer çocuğunuz huzursuzluk çıkarmaya havalimanında başlamışsa size ortamı eğlenceli kılmaktan başka seçenek kalmıyor. Havaalanları çocuklar için eğlenceli mekânlar. İniş-kalkışlar, valizlerin taşınması birer oyuna dönüşebilir. Valizleri verdikten sonra tüm rampalarda koşabilir, inişlerde “Bavulumuzu ilk kim görecek” oyunu oynayabilirsiniz. (Tabii çok çaresizseniz.)

        UÇUŞ SIRASINDA

        ■ İlk kez göreceği oyuncak ve kitapları sırasıyla çıkarabilirsiniz.

        ■ Tulum yerine terletmeyen penye eşofman giydirin. Böylece alt değiştirme sırasında rahat edersiniz.

        ■ Mümkünse ön sıralardan yer alın. Bazı havayolu şirketleri çocuklu yolculara otomatik olarak ön koltukları ayırıyor. Böylece uçağa son binip, ilk inerek kabinde kalma süresini kısaltabilirsiniz.

        ■ Uzun süreli uçuşlarda önünde duvar olan koltuklar seçilmeli. Birçok uçakta bu duvarlara monte edilen beşikler bulunuyor. Bu koltuklar bilet alırken ve check-in sırasında görevlilerden talep edilebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ