Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Sözleşmeli er, profesyonel er

        Yusuf DALAMAN / ISPARTA (AHT)

        Terörle mücadele ve sınır güvenliğini profesyonel birliklere devretmek amacı ile Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesine alınan sözleşmeli erlerin Isparta'daki eğitimleri tamamlandı. İki hafta içinde sınırdaki birliklere gönderilecek olen profesyonel askerler, medya önünde başarılı bir tatbikat gerçekleştirip 'Göreve hazırız' mesajı verdi.

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sınır güvenliğini profesyonel birliklere devretmek amacı ile bünyesine aldığı sözleşmeli erler göreve hazır. Erlerin Isparta İçgüvenlik Eğitim Ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'ndaki eğitim çalışmaları tanıtıldı. Isparta'daki sayıları 520'yi bulan sözleşmeli erlerin dağ iniş-çıkış, arazideki becerisi ve pusuya karşı hareket eğitimleri nefesleri kesti. İki hafta içinde sınıra gönderilecek olan sözleşmeli erler 'Göreve hazırız' mesajı verdi.

        10 HAFTALIK EĞİTİM

        Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'nda komando eğitimi alan 520 sözleşmeli er, 10 haftalık temel eğitimin 9 haftasını tamamladı. İki hafta içinde sınırdaki birliklere gönderilecek olan profesyonel askerler, bugün basına tanıtıldı. Isparta'da yapılan tatbikatta medya karşısına çıkarılan askerler, kol halinde dağda operasyona çıkıp, karşılaştıkları temsili terörist grubu etkisiz hale getirdi. Profesyonel askerler, kondisyonlarıyla göz doldurdu.

        HER TÜRLÜ ARAZİDE GÖREV YAPACAKLAR

        Başvuruları kabul edilen erler Isparta'daki birlikte kayıt kabul merkezine alınıyor. Rehberlik uzmanları tarafından tarama testinden geçirilip sağlık kontrolleri yapılıyor. Erler daha sonra günlük eğitimlere tabi tutuluyor. Erlere spor eğitiminde şınav, mekik, barfiks, halatla tırmanma gösteriliyor. Güç parkurunda erlerin teröristlerle mücadelede karşılaşacakları engelleri nasıl aşacakları öğretiliyor. Sözleşmeli erlerin gördüğü en önemli eğitim ayaklarından biri el yapımı patlayıcılara karşı mücadele. Terör örgütünün en çok kullandığı yöntemlerin başında gelen araziye döşenen mayınlara karşı askerlere detektörle mayın arama, mayınlı arazide ilerleme teknikleri anlatılıyor. Cep telefonuyla uzaktan el yapımı patlayıcıların harekete geçirilebilmesi ve plastik ve kablolarla gizlenen patlayıcılara karşı dikkatli olunması gerektiği de öğretiliyor. Terörle mücadelenin yapıldığı bölgenin coğrafi koşullarına uygun arazilere sahip Isparta'da askerlere dağcılık eğitimi de veriliyor. Askerler bellerine bağlı halatlarla dik yamaçlardan kolaylıkla inebiliyor. Geçilmesi çok zor olan iki tepe arasından halatla geçerek ilerlemeleri sağlanıyor. Sarp arazide 3-4 gün kesintisiz operasyon yapabilen profesyonel birlikler, asgari 30-40 kilometre yürüyebiliyor. Komando eğitimi alan erler, mayın aramadan, güç parkuruna kadar pek çok istasyonda eğitiliyor ve kondisyonları yüksek seviyede tutuluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ