Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Son dakika: Kılıçdaroğlu: Çadır üretenlere sesleniyorum; satın alıp deprem bölgelerine göndereceğiz - Öne Çıkan Haberler

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır'da, "Yaşanan felaketi bir şekliyle telafi etmek zorundayız. Ölenleri geri getiremeyiz ama en azından hayatta kalanların daha sağlıklı, daha güzel bir ortamda hayatlarını sürdürmeleri için çaba harcamak zorundayız" dedi.

        AA'nın haberine göre Kılıçdaroğlu, merkez Yenişehir ilçesindeki Galeria Sitesi'nde enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Karan (45) ve eşi Deniz (36) ile kızları Azra Roza (9) ve Lisa Akcan'ın (3) merkez Bağlar ilçesindeki Bahattin Demircan Barman Taziye evinde ziyaret ettiği yakınlarına başsağlığı diledi.

        Demirok ve Kaplan Düğün salonlarında oluşturulan geçici barınma merkezlerini de ziyaret eden Kılıçdaroğlu, bu merkezlerde konaklayan depremzedelerle görüştü.

        Kılıçdaroğlu, merkez Yenişehir ilçesindeki Ofis Semti Kooperatifler Mahallesi Kurt İsmail Paşa 2. Sokak'ta yıkılan binada ekiplerin yürüttüğü arama kurtarma çalışmalarını izledi. Enkaz başında bekleyen vatandaşları dinleyen Kılıçdaroğlu, burada, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile de görüştü.

        Kılıçdaroğlu, ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasına geçti, burada barınan depremzedelerle görüştü.

        Basın mensuplarına açıklama yapan Kılıçdaroğlu, kentte faaliyet yürüten 84 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla oluşturulan Kent Konseyi'nin depremden etkilenen kentte depremzedeler için de çalışma yürütmesine değinerek, sivil toplum örgütlerinin bir arada olmasının, ortak hareket etmesinin, yaşanan felaketin daha sağlıklı koordine edilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

        Büyük bir felaketin yaşandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bugün Türkiye'nin karşılaştığı temel sorun, büyük bir felaket yaşadığımızı ben de biliyorum, hepimiz biliyoruz ama ortada sağlıklı işleyen bir koordinasyon olmadığı için maalesef ciddi sorunlarla karşı karşıyayız." dedi.

        Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, bu ülkenin kendi yaralarını sarabilecek kapasiteye sahip olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

        "Burada ciddi aksaklıkların olduğunu görüyoruz. O aksaklıkların giderilmesi için biz değil, halk konuşuyor. Televizyonlar halkın taleplerini bir şekliyle yansıtıyor. Bizim gezmemizin temel nedeni elbette halkın derdini dinlemek ama daha önemli olan halkın kendi derdini medya aracılığıyla siyasal iktidara duyurması, Türkiye'ye duyurmuş olması. Bizim de en büyük beklentimiz bu taleplerin ülkeyi yönetenler tarafından duyulmuş olması."

        "YAŞANAN FELAKETİ TELAFİ ETMEK ZORUNDAYIZ"

        Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

        "Yaşanan felaketi bir şekliyle telafi etmek zorundayız. Ölenleri geri getiremeyiz ama en azından hayatta kalanların daha sağlıklı, daha güzel bir ortamda hayatlarını sürdürmeleri için çaba harcamak zorundayız. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun. Türkiye büyük bir felaketle karşı karşıya, bunu da farkındayız. Ama çözülemeyecek hiçbir sorun yok. Sağlıklı, tutarlı, emin adımlarla yola çıktığımızda bütün sorunları aşabiliriz."

        Temasları kapsamında merkez Bağlar ilçesi Tesisler Kavşağı'ndaki Serin-2 Apartmanı'nda, enkaz altında kalanların kurtarılması amacıyla yürütülen çalışmaları da inceleyen Kılıçdaroğlu, vatandaşlarla görüştü.

        Burada konuşan Kılıçdaroğlu, acının derin olduğunu, yaraların sarılmasının, birlik ve beraberlik içinde yapılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

        "Asıl sorumlu olan, sorunu çözecek olan iktidardır. Alanda gördüğümüz şu ana kadar ciddi bir koordinasyonun eksikliğinin varlığı ve bu koordinasyonun şu ana kadar giderilememiş olması. Olayı çözemedikleri, olayı çözme noktasında güçlü bir irade ortaya koyamadıkları için yaşanan sorunlar derinleşiyor. Şimdi bir şeyi beceremeyince ortaya başka bir hedef koyuyorlar. 'Asrın felaketi' demek, şu demek. 'Asrın felaketiyle karşı karşıya kaldık. Asrın felaketi karşısında çaresiz kaldık, sorunu çözemiyoruz.' diye. Ya elin oğlu çözüyor da biz niye çözemiyoruz? Bir algı operasyonu ile olayı çok fazla büyütüp, arkasından sıyrılmak, sorumluluktan kurtulmak istiyorlar. İktidarı yönetenler sorumluluklarının farkına varmak zorundadırlar. Türkiye bir deprem gerçeğiyle karşı karşıya."

        Kemal Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de eşlik etti.

        DHA'nın haberine göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde incelemede bulundu. Kılıçdaroğlu, "Çadır konusunda açık çağrı yapıyorum. Deprem bölgelerine çadır gönderilmesi lazım. İnsanlar soğuktan büyük acı çekiyor, mustaripler. Bize çadır gönderin diyorlar. Çadır üreten bütün firmalara sesleniyorum. Elinizde çadır stokunuz varsa bizim büyükşehir belediye başkanlarına ulaşın. Biz bunları satın alıp deprem bölgelerine göndereceğiz" dedi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkan yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde yıkılan binaların enkazında süren çalışmaları inceledi. Özalper Mahallesi'ndeki Hayat Sitesi´nin enkazında ekiplerin çalışmasını izleyen Kılıçdaroğlu, deprem bölgesine çadır gönderilmesi konusunda çağrıda bulundu.

        REKLAM

        Malatya'da kendilerine aktarılan en önemli sorunun çadır olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Malatya'da bir acı ortamdayız. Büyük sıkıntılar var. Şu ana kadar bize aktarılan temel sorun çadır. Gazeteci arkadaşlarda farkındalar hava çok soğuk. İnsanlar belli yerlerde duruyorlar. Az önce gittiğimiz salonu vatandaşlara açıyorlar ama dışarda kalan, geceyi arabada geçiren çok sayıda Malatyalı var. Malatyalıların büyük bir kısmının Malatya'dan ayrıldığı ifade edildi. Çadır konusunda açık çağrı yapıyorum. Bütün deprem bölgelerine çadır gönderilmesi lazım. İnsanlar soğuktan büyük acı çekiyor, mustaripler. Bize çadır gönderin diyorlar. Çadır üreten bütün firmalara sesleniyorum. Elinizde çadır var, stokunuz varsa bizim büyükşehir belediye başkanlarımıza ulaşın. Biz bunları satıp alacağız ve deprem bölgelerine göndereceğiz" diye konuştu.

        DEFALARCA ÇAĞRI YAPTIM

        "Şu ana kadar çadır sorunu giderilemiyorsa demek ki sorunumuz var. Nasıl oluyor da bu kadar hazırlıksız davranabilirler?" diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasında şunları söyledi:

        "Bu soğukta insanları soğuğa mahkum etmek akıl alacak değil. Zaten depremin acısını yaşıyorlar, bir de böyle bir sorunla karşı karşıya kalmaları gerçekten üzüntü verici. Şunu da ifade etmek isterim Türkiye, büyük, güçlü bir ülke. Sorunlarını çözebilecek kapasitede olan bir ülke. Her türlü imkanı var ama maalesef koordinasyonsuzluk pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Bu sorunlar konusunda da hükümete çağrı yaptım, defalarca dile getirdim. Benim seslenmem, vatandaşın çektiği acılarının duyulmasını sağlamak için. Vatandaşın derdi bilinsin. Vatandaş çadır istiyor. Bu ülkede çadır nasıl olmaz. Çadır stokları nasıl olmaz? Kızılay'ın AFAD'ın çadır stokları nerede? Bunların önceden düşünülmesi stokların hazırlanması gerekirdi. Bunların oluşturulamaması büyük bir sorun. Hükümete çağrı yapıyoruz. Lütfen bu sorunu çözün. Elinde çadırı olan kim, hangi işletme varsa bize bildirsin. Kaç çadır varsa biz bunları alacağız deprem bölgelerine göndereceğiz. Büyükşehir belediye başkanlarımız burada. Onlar zaten bütün elemanlarıyla depremin olduğu yerlerde sorunları gidermeye çalışıyorlar. Çadır bulmakta biz de zorluk çekiyoruz, çünkü çadır yok."

        "SON DERECE ÜZÜNTÜLÜYÜM"

        Deniz Baykal'ın vefatıyla ilgili de açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, "Deniz Bey'i kaybettik. Son derece üzüntülüyüm. Bu ülkenin huzura kavuşması için, bu ülkede demokrasinin gelişmesi için hakkın, hukukun, adaletin aranması için büyük çaba harcayan genel başkanımızı yitirmenin büyük üzüntüsü içindeyim. Allah'tan rahmet diliyorum. Ailesinin, yakınlarının, sevenlerinin, CHP'lilerin ve bütün vatandaşlarımızın başı sağ olsun, hepsine başsağlığı diliyorum" dedi.

        "OKULLAR KAPATILMAMALI"

        CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, okulların kapatılmaması gerektiğini söyleyerek, "Sakın okulları kapatmayın, sakın. Covid sırasında gençlerimizin ruh sağlığı zarar gördü. Gençlerimize daha çok zarar vermeyelim. Sakın. Elimizde bir tek gençlerimiz kaldı" dedi.

        YIKILAN HAYAT SİTESİNDE İNCELEME

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu Malatya’da sorunların çözülmesi için çalıştıklarını söyledi.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Malatya kent merkezindeki Hayat Sitesi’nde incelemelerde bulundu.

        Depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Hayat Sitesi’ndeki çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

        Gazetecilere açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu , sorunların çözülmesi için gayret gösterdiklerini kaydederek ellerinde çadır olan firmalara çağrıda bulunup CHP’li belediyeler kanalıyla çadırları depremzedelere ulaştırmak için çalıştıklarını kaydetti.

        DEPREMZEDELERE ZİYARET

        Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da incelemelerde bulundu.

        Bir düğün salonunda konaklayan depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, Hayat Sitesinin enkazındaki arama kurtarma çalışmalarını inceledi.

        Kılıçdaroğlu, Sena Park Sosyal Tesisleri ve Şeyh Bayram Sosyal Tesislerinde konaklayan depremzedeleri ziyaret ederek "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

        Kemal Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de eşlik etti.

        KILIÇDAROĞLU'NDAN TEŞEKKÜR MEKTUBU

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla Türkiye’ye yardım gönderen ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına teşekkür mektubu gönderdi.

        CHP'den yapılan açıklamaya göre Kılıçdaroğlu, şu ana kadar destek gönderen ve göndermesi beklenen 79 ülkenin Türkiye'deki temsilciliklerine mektup göndererek, şükranlarını iletti.

        Kılıçdaroğlu, mektubunda "Uluslararası toplumun desteğiyle Türkiye yaralarını daha hızlı saracaktır. Bu vesileyle hükümetinize ve halkınıza samimi takdir duygularımı ve teşekkürlerimi iletmek isterim." ifadesini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ