Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsyan ikiye katlandı - GALERİ - VİDEO

        Mısır'da gösteriler 8. gününde. Mısır'daki 6 Nisan Gençlik Hareketi'nin yaptığı çağrı üzerine başkent Kahire'nin çevre semtlerinden yüzbinlerce kişi, kent merkezindeki Tahrir Meydanı'na akın etti.. Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen muhalif hareketin "1 milyon yürüyor" çağrısına 2 milyona yakın kişi cevap verdi.

        "Halk diktatörlük rejiminin kaldırılmasını istiyor", "(Hüsnü Mübarek) Kafan Düşecek" pankartları taşıyan göstericiler, "Defol Mübarek" sloganları attı.

        Bayan bir gösterici, "Hepimiz burada birlikte dayanışma içinde olduğumuzu ve Mısır'da değişim istediğimiz mesajı vermek için toplandık" derken, bir diğer gösterici, "Sivil bir hükümet istiyoruz. 60 yıldır devam eden askeri bir iktidar istemiyoruz. İşte görüyorsunuz bu askeri yönetimin sonu bu oluyor" ifadelerini kullandı.

        Başkent Kahire'nin yanı sıra birçok şehirde de kitlesel protesto haberleri geliyor.

        Bu arada yabancı basın mensuplarının akreditasyonundan sorumlu Mısır Yabancılar Basın Merkezinin çalışmalarını durdurdu. Merkezin Müdürü Atiye Şakran, devlet organlarının yayımladığı basın bültenleri dışında, yaşanan olağanüstü durum nedeniyle hizmet veremediklerini söyledi.

        ORDU, ÇEVRE KENTLERDEN GELEN YOLLARI KAPADI

        Meydanın üzerinde helikopterlerin uçtuğu, ordu birliklerinin meydanı çevreleyen yolların tamamında barikatlar kurduğu ve bazı bölgelere takviye ordu birliklerinin sevk edildiği gözleniyor.

        El Arabiya televizyonu, başkent Kahire'yi İskenderiye, Beni Suef, İsmailiye ve Feyyum kentlerine bağlayan karayolları ile otobanların ulaşıma kapatıldığını duyurdu. Haberde, bu yolların ordu denetiminde olduğu, acil durumlar dışında hiçbir şekilde ulaşıma izin verilmediği belirtildi.

        GECEYİ MEYDANDA GEÇİRDİLER

        Mısır'ın başkenti Kahire'de, Basın mensupları göstericilerin "Defol Mübarek" diye sloganlar attıklarını ve Cumhurbaşkanı'nı asılmış gösteren veya fotoğrafında "kafan düşecek" yazılı afişler taşıdıklarını bildirdi. Çok sayıda gösterici de geceyi protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda geçirdi.

        Image

        ORDU GÜÇ KULLANMAYACAK

        Devlet televizyonundaki haberde, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de 'bir milyon adam yürüyüşü' arifesinde ordunun göstericelere karşı güç kullanmayacağı yönünde güvence verdiği belirtildi. Haberde, ordunun Mısır halkının taleplerini ''meşru'' gördüğü de ifade edildi.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        Günün önemli gelişmeleri şöyle:

        Kifaye Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Vafd Partisi, Gad Partisi ve Müslüman Kardeşler'in bazı üyeleri, cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak Mübarek'e ültimatom verdi.

        •Mısır televizyonu, başkent Kahire'nin bazı bölgelerinde askeri üniforma satan iki mağazanın yağmalandığını,bazı dükkanlardan silah ve av malzemelerinin çalındığınıduyurdu.

        Haberde vatandaşlar, ordu birliklerinden ayrı gezen ve kendisini asker olarak tanıtan şahıslara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

        Giza bölgesinde polis özel bir operasyonla yağmacılık yaptığı iddia edilen 70 kişiyi tutukladı.

        Mısır Havayolları, yerel saatle bu akşam 17.00'den sabah 08.00'e kadar ülke genelinde iç ve dış hat seferlerinin iptal edildiğini açıkladı. Seferlerin iptal gerekçesi olarak, ülkedeki kargaşa ve muhalefetin grev çağrısı gösterildi.

        El Arabiya televizyonu, başkent Kahire'yi İskenderiye, Beni Suef, İsmailiye ve Feyyum kentlerine bağlayan karayolları ile otobanların ulaşıma kapatıldığını duyurdu.

        Yabancı basın mensuplarının akreditasyonundan sorumlu Mısır Yabancılar Basın Merkezinin çalışmalarını durdurduğu bildirildi.

        Beyaz Saray, Mısır'daki olaylarla ilgili olarak, Washington yönetiminin, sokaktaki Mısırlılarla Mısırlı hükümet yetkilileri arasında bir seçim yapmadığını açıkladı.

        Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, muhalefetle acil diyalog başlatmakla görevlendirildi.

        Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, 1 haftadır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı protestoların sürdüğü Mısır'da ''barışçı geçiş'' çağrısında bulundu.

        BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Mısır'daki yönetim karşıtı gösterileri överek, bu ülkenin, suistimallere neden olan sistemi değiştirmesi gerektiğini söyledi.

        Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Mısır'daki olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, bu ülkenin zengin tarihi ve kültürel mirasına zarar verilmemesini istedi.

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Mısır'ın ''BB+'' olan uzun vadeli notunu ''BB''ye indirdi, görünümünü ise ''negatif'' olarak belirledi.

        Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş, Mısır'daki dolaylı iştirakinin üretime 1 hafta ara verdiğini duyurdu.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        FİRAVUN'UN SON GECESİ Mİ?

        CANINI KURTARMAK İSTİYORSA

        Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradei, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terk etmeli" dedi.

        İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'e konuşan El Baradei, kalıcı barışın diktatörlerle değil, demokrasiyle sağlanabileceğini kaydetti.

        "Mübarek'in gideceği konusunda ikna oldum" diyen El Baradei, "Mısır ordusunun halkın yanında yer alacağına inandığını, ordunun kendi halkını vuracağını düşünmediğini" ifade etti.

        El Baradei, geçiş sürecinde cumhurbaşkanlığı koltuğunu düşünüp düşünmediği sorusuna da "Tüm insanlar, onlar için yapabileceğim birşeyler olduğu konusunda mutabık kalırlarsa, bunu onlar için yaparım" yanıtını verdi.

        YAĞMALARIN ARDINDA POLİS VAR İDDİASI

        Polisin yağma ve kundaklama olaylarının arkasında olduğu ve bilerek ülkede kargaşa çıkardığı iddiaları konusunda ise El Baradei, bu yönde bazı bilgiler aldığını ve doğru olması halinde bunun çok ağır bir suç olduğunu ifade etti.

        El Baradei, Independent'a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

        "Haydutlar gizli polisin parçası haline gelerek, Mübarek'siz bir ülkenin kaosa sürükleneceği imajını vermeye çalıştılarsa, bu büyük bir cezai suçtur. Bundan birinin sorumlu olması gerekir ve gördüğünüz gibi sokaklarda halk artık Mübarek gitmeli demiyor, Mübarek yargılanmalı diyor. Eğer canını kurtarmak istiyorsa ülkeyi terk etmeli."

        MÜSLÜMAN KARDEŞLER: MÜBAREK ÇEKİLMELİ

        Mısır'da Müslüman Kardeşler, muhalif grupların oluşturduğu koalisyonun Mısır hükümetine, demokrasiye geçiş konusundaki görüşmelere sadece Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in çekilmesi halinde başlayacaklarını söylediklerini bildirdi.

        Müslüman Kardeşler grubunun üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, "Bizim öncelikli isteğimiz Mübarek'in gitmesi. Sadece bunun ardından ordu teşkilatıyla huzurlu bir iktidar değişiminin detayları konusunda diyalog başlatabiliriz" dedi.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        MISIR'DA STK'LARDAN ÇAĞRI

        Mısır'da 50 insan hakları örgütü yayınladığı bildiriyle, ülkenin kan gölüne dönmemesi için Cumhurbaşkanı Mübarek'i iktidardan çekilmeye davet etti.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        MÜBAREK'İN EŞİ İNGİLTERE'DE İDDİASI

        Basında Hüsnü Mübarek'in yarı İngiliz eşi Suzanne'ın İngiltere'ye geldiği iddia ediliyor.

        Mısır'da 50 insan hakları örgütü yayınladığı ortak bildiriyle, en az 125 kişinin öldüğü ülkenin kan gölüne dönmemesi için, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i iktidardan çekilmeye davet etti.

        Image

        Protestolar ülke ekonomisine de zarar vermeye devam ediyor. İşyerlerinin kapanmasının yanı sıra birçok ülke de vatandaşlarına, turizmin ekonomi için hayati bir sektör olduğu Mısır'a gitmemesini tavsiye etti. Turizm, Mısır'ın gayri safi milli hasılasının yüzde 5 ile 6'sını oluşturuyor.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI MEYDANDA YANKI BULDU

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır yönetimine "Mısır'ın huzuru, güvenliği, istikrarı adına önce siz adım atın. Halkı tatmin edecek adımlar atın" çağrısı yapması, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yankı buldu. Göstericiler, , ABD'den ve İngiltere'den de Başbakan Erdoğan'ınki gibi, halkı ön plana çıkaran açıklamalar beklediklerini söylediler.

        Muhalif Veft Partisi üyesi olduğunu söyleyen Hüseyin Muhammed Emara, "Erdoğan'ın açıklamasını televizyonda gördük. Bize moral verdi. Başından beri ABD ve İsrail hükümetten yana tavır takınırken, Türkiye hem tarafsız hem de insani durumu ön plana çıkaran ve bizleri düşünen bir açıklama yaptı. Eğer Mısır hükümeti, bizim isteklerimizi dinlerse ülke istikrara kavuşur. Biz şiddeti sevmiyoruz" dedi.

        Göstericilerden Kahire Amerikan Üniversitesi öğrencisi Temel Ahmet de "Başbakan Erdoğan'ın açıklaması ve çağrısı, şu ana kadar yabancı liderlerin yaptığı çağrılardan daha farklıydı ve bize göre, insan haklarını ön plana çıkaran bir açıklamaydı. Burada tüm arkadaşlar, Türkiye'nin başından beri takındığı tarafsız ve barışçı tutumu takdir ediyoruz ve alkışlıyoruz" diye konuştu.

        Bazı göstericiler Başbakan Erdoğan lehine sloganlar atarak, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün Mısır hükümetiyle ilgili açıklamasından sonra Erdoğan'ın açıklaması, hem bizi mutlu etti hem de bir lidere yakışır şekildeydi" dediler.

        Erdoğan'ın konuşması El Cezire televizyonundan da canlı olarak verildi

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        ''YENİ HÜKÜMETİN ÖNCELİĞİ YOKSULLUK, İŞSİZLİK VE YOLSUZLUKLA MÜCADELE''

        Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, yeni hükümetin önceliğinin yoksulluk, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele olduğunu söyledi.

        Süleyman, televizyonda yayınlanan açıklamasında, ülkede yeni kurulan hükümetin önceliğinin yoksulluk, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele olduğunu belirterek, hükümetin ayrıca, kamu sektöründeki düşük ücretlerle yüksek enflasyon arasında bilanço yapmak için çalışacağını kaydetti.

        Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından muhalefetle acil diyalog başlatmakla görevlendirilmişti.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        MISIR'DA SON İNTERNET SERVİS SAĞLAYICISI DA ENGELLENDİ

        Mısır'daki son faal internet servis sağlayıcısının da engellendiği, siyasi krizin ortasındaki bu ülkenin dünya ile ilişkisinin tamamen kesildiği bildirildi. İnternet gözleminde uzman Amerikan web sitesi Renesys'ten yapılan açıklamada, Mısır'daki son internet servis sağlayıcısı Noor şirketinin engellendiği belirtildi.

        GOOGLE VE TWITTER, MISIRLI KULLANICILAR İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPTI

        Öte yandan, Amerikan internet grubu Google, Mısırlıların ülkedeki internet engellemesine takılmadan cep telefonu aracılığıyla Twitter üzerinden mesaj gönderebilmelerini sağlayacak bir sistem kurmak üzere, hafta sonunda Twitter ile işbirliği yaptığını açıkladı.

        Google yetkilileri, kurdukları sistemin çalıştığını ve açıkladıkları üç uluslararası telefon numarasına mesaj bırakılabileceğini, bu şekilde Twitter'a mesaj aktarılabileceğini söyledi.

        Sözkonusu Google yöneticileri, bu hizmetten yararlanmak için hiçbir internet bağlantısının gerekmediğini ve insanların aynı telefon numaralarını tuşlayarak ya da "twitter.com/speak2tweet" internet sitesine girerek, mesajları dinleyebileceklerini bildirdiler.

        Şirketi SayNow kısa süre önce Google tarafından satın alınan Ucval Sing ve Google'ın Ortadoğu ve Afrika ürün direktörü Abdülkerim Mardini, bu hizmetin Mısır'da insanların bu zor anda birbirleriyle temas içinde olmalarını sağlamasını umduklarını belirterek, "Oradaki herkesi düşünüyoruz" dediler.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        5 SORU 5 CEVAPLA MISIR

        Mısırlılar neden ayaklandı?

        İşsizlik, enflasyon, yolsuzluk ve siyasi baskılardan.

        Protestocular kimlerden oluşuyor?

        Çoğunluğu işsiz gençlerden oluşuyor. Ancak aralarında her türlü siyasi görüşten, cinsten, dinden ve yaştan insanlar da bulunuyor.

        Muhalefetin desteklediği bir ortak lider var mı?

        Var. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun eski başkanı Nobel Barış Ödülü Sahibi Muhammed Mustafa El Baradey’e, iktidarla müzakereleri yürütmesi için muhalif gruplar tarafından destek verildi.

        Muhalefette kimler bulunuyor?

        Kifaye Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Vafd Partisi, Gad Partisi ve Müslüman Kardeşler. En güçlü hareket Müslüman Kardeşler.

        Güvenlik güçlerinin protestolar karşısındaki tavrı nedir?

        Ordu şimdilik ortada durup halkla çatışmaya yanaşmıyor. Polis ise Mübarek’e gönülden bağlı ve her fırsatta halkla çatışıyor.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        MISIR'DA TARİH TEHLİKE ALTINDA

        Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Mısır'daki olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, bu ülkenin zengin tarihi ve kültürel mirasına zarar verilmemesini istedi. Bokova yazılı açıklamasında, Mısır'ın tarihi ve kültürel mirasının en iyi şekilde korunması çağrısı yaptı. Mısır'daki paha biçilmez, çok değerli tarihi ve kültürel zenginliklerin varlığına dikkat çekilen açıklamada, bu eserlerin en iyi şekilde korunmasının önemine değinildi. Açıklamada, Mısır yönetiminin de ifade ve düşünce özgürlüğüne saygı göstermesi istendi. Mısır'da çıkan olaylarda, bazı tarihi eserlere yönelik yağmalama girişiminden bulunulduğu ve bunların son anda engellendiği bildirilmişti.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        BATI ŞERİA VE GAZZE ŞERİDİ'NDE MISIRLILARA DESTEK GÖSTERİLERİ YASAKLANDI

        Mısır bugün en büyük protesto gösterisine hazırlanırken, hem Batı Şeria'da hem de Gazze Şeridi'nde Mısırlılara destek gösterileri yasaklandı.

        Batı Şeria'da, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a bağlı güvenlik güçleri, Ramallah'ta Mısır Büyükelçiliği önünde düzenlenmesi planlanan gösteriye izin vermezken, gösteriyi organize eden gruplardan birinin liderinin de birkaç kez, güvenlik güçlerince sorguya çağrıldığı bildirildi.

        Organizatörlerden birisi de Facebook'tan ilettiği mesajında, polisin "Tunus veya Mısır'la ilgili etkinliklere şu dönemde izin verilmeyeceğini" söylediğini belirtip, gösterinin iptal edildiğini duyurdu.

        Filistin Yönetimi, geçen hafta da Tunus'la dayanışma gösterilerini yasaklamıştı.

        İnsan Haklarını İzleme örgütü de Batı Şeria'da olduğu gibi, Gazze Şeridi'nde de Hamaslı yetkililerin, Mısır'daki hükümet karşıtlarıyla dayanışma gösterilerine izin vermediğini duyurdu.

        Hamaslı polislerin dün Gazze kentinde bir parka gösteri için gelen 6 kadını tutukladığını, 20 kadar kişiyi de tutuklamakla tehdit ettiğini bildiren örgüt, görgü tanıklarına dayanarak, polisin kadınlardan gösterilere katılmayacaklarına yönelik tahahhütname imzalamalarını istediğini bildirdi.

        Örgütün Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson, Hamaslı yöneticiler ile Filistin Yönetimi yetkililerine, Mısır ya da daha başka konulardaki barışçıl gösterilere karışmamaları çağrısında bulundu.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        FİLİSTİNLİ LİDERLER VE MEDYA SUSKUN

        Bu arada, hem Hamas hem de Filistin Yönetimi liderlerinden, Mısır'daki olaylarla ilgili herhangi bir yorum gelmemesi de dikkat çekiyor.

        Hamas ve El Fetih liderlerinin, bu konuda yorum yapılmaması talimatını verdiği de iddia ediliyor.

        Kimsenin bundan sonraki süreçte Mısır'da ne olacağını bilmemesi nedeniyle özellikle dikkatli davranıldığı ve sokak gösterilerinin sonucuna ilişkin erken bir yorumda bulunmamayı tercih ederek, "bekle gör" politikası izlendiği belirtildi.

        Buna gerekçe olarak ise Irak'ın Saddam Hüseyin'in iktidarı döneminde Kuveyt'i işgalinde, eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın Saddam'a büyük destek vermesi ve bu desteğin, o dönemde Körfez ülkelerinde çalışan binlerce Filistinlinin bu ülkelerden kovulmasına neden olması gösteriliyor.

        Filistinlere ait haber televizyonlarında ve gazetelerde de olaylar, sadece yorumsuz olarak ve kısaca aktarılıyor.

        Ancak yine de Filistinliler, başta Mısır olmak üzere Ortadoğu'daki diğer ülkelerde meydana gelen olayları, diğer Arap televizyon ve sitelerinden çok yakından izlemeyi sürdürüyor.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        İSTANBUL TAHLİYE KÖPRÜSÜ

        Mısır’daki gerilim tırmanırken Türkiye’ye dönmek isteyen Türk vatandaşları THY’nin 5 uçağı ile tahliye edildi. Hâlâ Mısır’da mahsur alan Türkler için de Kızılay kumanya gönderdi. Öte yandan ABD de, dün bin 200 vatandaşını Mısır’dan çıkardı. ABD’lilerin 330’u dün iki uçakla İstanbul’a getirildi. ABD İstanbul Konsolosluğu, vatandaşlarına yardımcı olmak üzere Atatürk Havalimanı’nda bir bilgilendirme masası kurdu.

        MAHKÛM TÜRKLER

        Kahire Kanatur Hayriye Cezaevi’nde yüzlerce tutuklu kötü muameleden şikâyet ederek açlık grevine başladı. 2’si kadın, 7 Türk mahkûmun akibeti belli değil.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        ‘TÜRKİYE İLE YENİ ÇAĞA GİRDİK’

        Esad diktatörlerden reform istedi

        SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad, Mısır, Tunus ve Yemen’deki protesto gösterilerinin, Ortadoğu’da “yeni bir çağa öncülük ettiğini’’ ve Arap yöneticilerin halkın siyasi ve ekonomik isteklerini yerine getirmek için daha fazlasını yapması gerekeceğini söyledi. Esad, Wall Street Journal Gazetesi’ne verdiği demeçte, Tunus, Cezayir, Mısır ve Ürdün’deki olaylarla ilgili görüşlerini açıkladı. Protesto gösterilerini değerlendiren Esad, “Türkiye ve Suriye gibi yeni güçlerle tamamen yeni bir çağa doğru yöneldiğimizi düşünüyor musunuz’’ sorusuna karşılık ise, “Yeni bir çağ, ama şimdi başlamadı. Bu benim düşüncem. İran devrimi ile başladı; ancak bu bir sorun. Her zaman unutuyoruz. Hafızamız yok. 1979 yılında İran’da bir şey olduğunu unuttuk. Daha sonra benzer bir şey olmadığı için unuttuk. Ama aynı şey. Halkın inancına karşı çıkanlara karşı bir devrim. Dediğim gibi ben dışarıdan biriyim. İçte olanlar hakkında konuşamam. Net ve tarafsız olmak istiyorum’’ dedi.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        Ankara ziyareti Mısır’a takıldı

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un 6-8 Şubat tarihlerinde yapacağı Ankara ziyareti, Mısır’daki hükümet krizi nedeniyle ertelendi. Clinton, cuma günü Münih’teki güvenlik zirvesinin ardından Atina’ya uğrayacak ve oradan da Türkiye’ye geçecekti. Ancak Mısır’daki gelişmeler, Clinton’un programında değişiklik yapmasına neden oldu. Türkiye’ye yapacağı ziyareti erteleyen Clinton’un, İsrail’de temaslarda bulunacağı öğrenildi. Clinton’un Türkiye ziyaretini de en kısa zamanda gerçekleştireceği belirtildi.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        ERDOĞAN'IN MISIR ZİYARETİ İPTAL EDİLDİ

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iş adamlarıyla birlikte 8 Şubat'ta gerçekleştirmeyi planladığı resmi gezi, Mısır'daki karışıklıklar nedeniyle iptal edildi. "Kahire'de gösteriler sürerken yapılacak resmi bir ziyaretin taraflardan birine destek olarak algılanabileceği" gerekçesiyle gezi programdan çıkarıldı.

        155 AMERİKAN VATANDAŞI, İSTANBUL'A GELDİ

        Mısır'dan tahliye edilen 155 Amerikan vatandaşı, İstanbul'a geldi. Amerikan vatandaşlarını Kahire'den getiren Tailwind Havayolları'na ait TWİ-126 sefer sayılı charter uçağı, saat 23.15'te İstanbul Atatürk Havalimanı'na indi. ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlileri tarafından karşılanan yolcular, Atatürk Havalimanı'nda kurulan başvuru masasına gelerek yetkililerden bilgi aldılar.

        HURGADA KENTİNDEKİ TÜRK VATANDAŞLARI BU GÜN TAHLİYE EDİLİYOR

        Mısır'ın Hurgada kentinde bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Türk Hava Yolları uçağıyla bugün akşam saatlerinde yurda dönecekleri bildirildi. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiği yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hurgada ve çevre bölgelerde bulunan 120'den fazla Türk vatandaşı, Hurgada havalimanında toplandı. Büyükelçilik yetkilileri, vatandaşların işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul'a gönderileceklerini belirtti. Yetkililer, geri kalan Türk vatandaşlarının da yarın, başkent Kahire'den kalkacak bir uçakla İstanbul'a gönderileceğini kaydetti.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        MÜBAREK'İN "GİTME ZAMANI" GELDİ

        ABD medyası ve düşünce kuruluşlarında Mısır'da yaşanan olaylara ilişkin yapılan bazı tartışmalarda, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in "gitme zamanının" geldiği,ancak göstericilerin belirli bir gündem ve tek liderden yoksun olduğunoktaları ön plana çıkıyor. ABD'nin önemli müttefiklerinden olan Mısır'daki gelişmeler ABDbasını ve düşünce kuruluşlarında yakından izleniyor. Washington yönetimi, Kahire yönetimine muhaliflerle diyalog ve halkın reform taleplerine yanıt vererek demokrasi yönünde "düzenli geçiş" sağlaması tavsiyesinde bulunuyor. Washington Post gazetesinde yer alan bir yazıda, "Diğer başarılı demokratik isyanların aksine, Mısır'daki isyanın bir liderden ve Mübarek'i düşürmek dışında açık bir gündemden yoksun olduğuna" dikkat çekildi.

        Amr Hamzavi, Kahire'den canlı bağlandığı düşünce kuruluşu Carnegie Endowment'ın konferansında da Mübarek'in prtestocuların taleplerine yanıt veremediğini söyledi.Mısırlıların ABD yönetiminin olaylara gösterdiği tepkiden hayal kırıklığı yaşadıklarını, ancak ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın değişime desteğinin biraz daha olumlu olduğunu kaydeden Hamzavy, "Ancak daha fazlasına ihtiyaç var" dedi. Aynı düşünce kuruluşundan Michelle Dunne da toplantıda, "önümüzdeki 24 saatin Mısır için dönüm noktası olacağını, protestoların ya dönüşüme doğru yol alacağını ya da protestoculara karşı şiddetli güç kullanımının yaşanacağını" söyledi.

        OBAMA, MÜBAREK'E GİTMESİNİ SÖYLEMELİ

        Gazeteci-yazar Fareed Zakaria, ABD Başkanı Barack Obama'nın Mübarek'e, "artık zamanının dolduğu ve gitmesi gerektiğini" söylemesini istedi. CNN'nin internet sitesinde Tom Cohen imzalı yazıda, "Mısır'daki protestocuların, Kahire konuşmasında insan hakları ve demokrasinin savunuculuğunu yapan Obama'nın neden Mübarek'i kınamadığını ve neden halkın istediği değişikliğin sağlanmasına yardım etmek için baskı uygulamadığını sorduğu" yorumunda bulunuldu.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        İSRAİL: MÜBAREK’E MÜTEŞEKKİRİZ

        İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Ortadoğu’da barışı muhafaza ettiği için Mübarek’e müteşekkir olduklarını söyledi. Peres, Mısır’da radikal dini muhalefetin yükselme eğiliminde olduğuna dikkati çekerek, “Biz daima Cumhurbaşkanı Mübarek’e büyük saygı duyduk ve duyuyoruz. Yaptığı her şey doğrudur diyemeyiz, ama yaptığı bir şey var ki bunun için ona müteşekkiriz. Ortadoğu’da barışı ve istikrarı muhafaza etti” dedi.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        MÜBAREK AİLESİNİN İNGİLTERE İLE BAĞLANTISI

        Mısır'da sokağa dökülen halkın görevi bırakmasını istediği 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ve ailesinin, İngiltere ile çeşitli bağları bulunuyor. Hüsnü Mübarek'in eşi Suzanne Mübarek'in (69) babası Mısırlı bir pediatrist, annesi ise İngiliz bir hemşire. Suzanne Mübarek'in babası Saleh Tabet 1934 yılında öğrencisi olduğu Galler'deki Cardiff Üniversitesinde, Lily May Palmer isimli Güney Galli bir hemşireyle tanışıyor ve Londra'da evleniyor.

        Suzanne Mübarek'in İngiltere ile bağları nedeniyle, Mısır'da yaşanan olayların ardından bu ülkeye geldiğine dair çeşitli haberler basında yer alıyor. Suzanne Mübarek iki yıl önce verdiği bir demeçte, hala İngiltere'de kuzenleri olduğunu söylemiş ve "Her iki kültürde ve dilde de kendimi rahat hissediyorum" demişti.

        Hüsnü-Suzanne Mübarek çiftinin Alaa ve Cemal adlarında iki oğulları bulunuyor. Kamuoyunun ağabeyi Alaa'ya göre daha yakından tanıdığı küçük kardeş Cemal, Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde okudu. Cemal Mübarek eğitiminin ardından önce Mısır'daki, daha sonra ise Londra'daki "Bank of America"da çalıştı.

        Cemal Mübarek (47) siyasi kariyerine, 2000 yılında başladı. Babası, oğlunu Ulusal Demokratik Parti'nin genel sekreterliğine atadı. Cemal Mübarek, İngiliz politikacılara olan hayranlığını dile getirmekten kaçınmadı.

        Winston Churchill ve Margaret Thatcher'ın liderliklerine ve politikalarına hayran olduğunu ifade eden Cemal Mübarek, İngiltere'nin "Demir Leydi" lakaplı ilk kadın Başbakanı Thatcher'le ilgili şöyle demişti: "O zamanlar Londra'da yaşıyordum ve ülkenin geçirdiği inanılmaz değişime şahit olmuştum."

        Mübarek çifti, İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'i de ailesiyle birlikte Şarm El Şeyh'deki lüks villalarında ağırlamıştı.

        İngiliz basını, Hüsnü Mübarek'in Batı'da birçok yerde mülkü olduğuna dikkati çekiyor. Mübarek'in Los Angeles, Washington, New York gibi şehirlerde gayrimenkulleri bulunduğu, ayrıca ABD, İsviçre ve İngiltere'de banka hesaplarının mevcut olduğu öne sürülüyor.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        ABD, ZORUNLU ELEMANLAR DIŞINDAKİ AMERİKAN GÖREVLİLERİNİN VE AİLELERİNİN MISIR'I TERKETMESİNİ EMRETTİ

        ABD, Mısır'da zorunlu olan personel dışındaki ABD görevlileri ve ailelerinin ülkeyi terketmelerini emretti. Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, kararın "son olaylar ışığında alındığı" belirtilerek, bakanlığın sivil Amerikan vatandaşlarını Mısır'dan tahliye işlemlerine devam edeceği de kaydedildi.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        İRAN'DAN MISIR HALKINA DESTEK

        İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, Mısır halkının özgürlük ve adalet taleplerini desteklediklerini söyledi. Salihi, Orta Doğu ve bazı Arap ülkelerindeki halk hareketleriyle ilgili olarak, ''Bu ülkelerdeki gelişmeler, değişimin gerekliliğini ve halk iradesine dayanmayan sistemlerin sonunun geldiğini gösteriyor'' ifadesini kullandı. Tunus ve Mısır halkının, bölgedeki zorba güçlerin kontrollerinin sona erdiğini kanıtladığını belirten Salihi, bölge halklarının kendi kaderlerini kendilerinin belirleme sürecinde olduğunu söyledi.

        ''Mısırlı kardeş ve bacılarımız, siyonist İsrail rejiminin cinayetlerine kayıtsız kalamayacaklarını gösterdi'' diyen Salihi, ABD'nin Mısır'daki halk hareketi karşısında yer almasını ve bu ülkeye müdahalesini eleştirdi. Salihi, ''Özgürlükten yana herkes gibi biz de büyük Mısır halkının hareketini destekliyoruz'' dedi ve şunları kaydetti:

        ''Eminiz ki, büyük, devrimci ve tarih yazan Mısır halkı, tüm özgürlükçü, adaletçi ve bağımsız halklara ait İslami bir Orta Doğu'nun inşasındaki rollerini en iyi şekilde yerine getirecek.''

        Ali Ekber Salihi, Mısır'daki olaylarda yaralananlar ile hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaştıklarını da sözlerine ekledi.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        MISIR'DAKİ OLAYLAR İSRAİL'E DOĞAL GAZ SEVKİYATINI ENGELLEYEBİLİR

        Yediot Ahranot gazetesi ise Mısır'daki olayların Mübarek'in devrilmesine yol açması ve Mısır'da bir İslami hükümetin kurulması halinde, bunun İsrail ekonomisinde bir kargaşaya yol açabileceğini belirtti.

        Haberde, Mısır'daki olayların İsrail'e doğal gaz sevkiyatını henüz etkilemediği, mısır'da Mübarek yönetiminin devrilmesi durumunda laik bir rejimin gelmesi halinde de gaz ithalatının etkilenmesinin beklenmediği vurgulandı.

        Ancak, İslami bir rejimin gaz sevkiyatının durmasına yol açabileceği, mevcut durumda İsrail'deki gaz stoklarının 2012 yılına kadar idare edebileceği kaydedildi.

        Habere göre, halihazırda Mısır İsrail'in doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını sağlıyor. Gaz temininin durması halinde ise İsrail pazarının yaklaşık bir yıl süreyle, Mısır doğal gazı olmadan idare etmek durumunda kalacağı, bundan sonra, 2014 yılı başı itibarıyla yeni keşfedilen Tamar'daki doğal gaz kaynaklarının devreye sokulabileceği ifade ediliyor.

        Mısır İsrail'in yanısıra Ürdün ve Suriye'ye, tankerlerle de Avrupa ülkelerine doğal gaz ihraç ediyor. Mısır'ın bu ülkelere doğal gaz sevkiyatında herhangi bir kesinti yok.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        RUSYA, MISIR'DAKİ VATANDAŞLARININ YURDA DÖNMESİNİ İSTEDİ

        Rusya Dışişleri Bakanlığı, halk ayaklanması nedeniyle son bir hafta içinde 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Mısır'daki Rus vatandaşlarının ülkeyi terk etmesi çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç yaptığı açıklamada, "Mısır'ın başkenti Kahire ve diğer şehirlerdeki kitlesel gösteriler devam ediyor. Sivil itaatsizlik eylemleri, yağmalama ve soygunları da beraberinde getiriyor. Mısır güvenlik güçleri durumun kontrolünü kaybetmiş görünüyorlar" dedi. Halkın, yağmacı ve soygunculardan kendi imkanlarıyla korunmaya çalıştığını kaydeden Lukaşeviç, Kahire'deki Rus Büyükelçiliği'nin Mısır'da yaşayan vatandaşlarının güvenliği konusunda çalıştığını belirtti. Lukoşeviç, "Mısır'da yaşayan vatandaşlarımızın Dışişleri Bakanlığı'nın tavsiye ve talimatlarını dinlemelerini istiyoruz. Şu an Mısır'da bulunan Rusların, charter uçuşlar dahil, her türlü imkanı kullanarak, ülkelerine dönmelerini tasviye ediyoruz" dedi.

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        HABER: Mısır'da halkın ayaklanması 7. gününde de devam etti

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        HABER: Protestoların 6. gününde yaşananlar

        -----------------------------------------------------------------------------------------

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ