Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mısır'da yeni hükümet açıklandı

        Önü alınamayan protesto gösterileri nedeniyle hükümette kan değişikliğine giden Mısır'da yeni hükümette içişleri bakanlığına emekli polis Mahmud Vagdi getirildi. Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi'nin bu görevinin yanı sıra başbakan yardımcılığını üstlendiği yeni kabinede, dışişleri bakanı Ahmed Ebul Geyt de yerini korudu.

        Samir Muhammed Rıdvan'ın maliye bakanlığına atandığı hükümette, Semiha Fevzi İbrahim ticaret bakanı, Cabir Asfur ise 25 yıldır görevde olan Faruk Hüsnü yerine kültür bakanı olarak görevlendirildi. Kahire'nin cezai soruşturma departmanı eski başkanı Mahmud Vagdi'ye ise hükümette içişleri bakanı olarak görev verildi.

        MEYDANI BOŞ BIRAKMADILAR

        Sokağa çıkma yasağına rağmen Kahire'de bir araya gelen binlerce kişi, meydanlardan gece de ayrılmayarak adeta kapm kurdu. Ordu, 1330 kaçak mahkumu yakalarken, El Cezire'nin 5 muhabiri de gözaltına alındı.

        Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kontrolü yeniden sağlamaya çalıştığı Mısır'da, polise tekrar sokaklara dönmesi talimatı verilirken, sokağa çıkma yasağı da genişletildi. Hükümet karşıtı göstericiler, Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanından gece bile ayrılmayıp burada kamp kurdular. Göstericiler bugün için genel grev çağrısında bulundular.

        ZIRHLI ARAÇ GÖSTERİCİLERİN ARASINA DALDI

        Arap ülkeleri arasında 80 milyon nüfusuyla en kalabalık ülke olan Mısır'da, cuma günkü gösterilerde polisin zırhlı araçları göstericilerin arasına girdi. Gösterilerin başladığı Salı gününden bu yana ölenlerin sayısının 100'ü aştığı bildirildi.

        TAHRİR MEYDANINDA PROTESTOCU SAYISI 100 BİNİ GEÇTİ

        Mısır'ın başkenti Kahire'de Tahrir Meydanı'nda hükümeti protesto eden göstericilerin sayısının 100 bini geçtiği bildirildi.

        Katar'ın El Cezire televizyonuna göre, Tahrir Meydanı'nda toplanan gösterici sayısı 150 bine yaklaşırken, merkezi Kahire'de bulunan özel Arap haber ajansının iddiasına göre, Tahrir Meydanı'ndaki gösterici sayısı 300 bine ulaştı.

        Göstericiler, yarın diğer kentlerden gelen göstericilerle birleşerek, Mısır televizyonu ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde gösteri yapmayı planlıyor.

        Arap haber ajansı, Mısır'ın sadece Mansure kentinden 10 binlerce kişinin başkent Kahire'ye gelmeye çalıştığını, İskenderiye kentinden de protestocuların büyük bir bölümünün Kahire'deki gösterilere katılmak üzere başkente ulaşmak istediklerini bildirdi.

        Kahire'ye yakın Feyyum, Tanta, Şarkıye illerinden de Kahire'ye gelmek isteyen göstericiler bulunduğu belirtiliyor.

        Bu arada Mısır devlet televizyonu, bugün Mısır ordusu tarafından tutuklanan ve yağmacı oldukları iddia edilen 700 kişinin resimlerini yayımladı.

        Televizyon, bu kişilerin üzerlerinde ele geçirilen çok sayıda tüfek, tabanca, bıçak ve benzeri kesici aletlerle teşhis edildiğini bildirirken, olaylardan muhalefet sorumlu tutuldu.

        Yağmanın, organize ve planlı olduğunu öne süren Mısır televizyonu, ordunun, bu kişiler tarafından çeşitli bankalardan çalındığı iddia edilen mücevher ve paraya el koyduğunu bildirdi.

        MISIR'DA ORDU GÖSTERİCİLERE GÜÇ KULLANMAYACAK

        Mısır Silahlı Kuvvetleri, göstericilere karşı güç kullanmayacağını açıkladı.

        Devlet televizyonundaki haberde, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de 'bir milyon adam yürüyüşü' arifesinde ordunun göstericelere karşı güç kullanmayacağı yönünde güvence verdiği belirtildi.

        Haberde, ordunun Mısır halkının taleplerini ''meşru'' gördüğü de ifade edildi.

        SOKAKTA "PATA" DURUMU ORTAYA ÇIKTI

        Protestocular ordunun da "Mübarek ile Mısır arasında tercih yapması" gerektiğini kaydediyorlar. Gösteriler yedinci gününe girerken protestocuların evlerine dönmeyi reddetmesi, ordununsa göstericilerin üzerine gitmemesiyle bir "pata" durumunun ortaya çıktığı ifade ediliyor.

        Dün akşam Tahrir Meydanında protestoculara hitap eden muhalif lider Muhammed El Baradei, vatandaşlara "değişimin yakında geldiği" müjdesini verdi.

        Mısırlılar İskenderiye, Mensure, Demanhur ve Suveyş kentlerinde de sokaklara döküldüler.

        MUHALEFETTEN MÜBAREK'E ÜLTİMATOM

        EL EZHER ŞEYHİ EL TAYYİB'DEN HALKA İTİDAL ÇAĞRISI

        Önü alınamayan protesto gösterilerine sahne olan Mısır'da, muhalefet, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıdı. Kifaye Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Vafd Partisi, Gad Partisi ve Müslüman Kardeşler'in bazı üyeleri, cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak Mübarek'e ültimatom verdi.

        Bu arada, Mısır'ın en üst düzeydeki dini otoritesi sayılan El Ezher Şeyhi Ahmet El Tayyib'in, bugün devlet televizyonundan halka hitaben yaptığı konuşmada, halka karşı nazik tutumundan dolayı orduyu övdüğü bildirildi. Halka sakin olma çağrısında bulunan El Tayyib, ülkeyi korudukları ve sahip çıktıkları için teşekkür ettiği gençlere hitaben, "Döküp kırmayın, zarar vermeyin, yakmayın. Bunlar Mısır'ın mallarıdır. Ülkenizi koruyun" dedi. Ne El Tayyib'in konuşmasının, ne de yeni hükümetin açıklanmasının göstericileri yatıştırmaya yettiği ülkede, protestoların sürdüğü bildirildi. Sokağa çıkma yasağını delerek başkent Kahire'nin Tahrir meydanında toplanan binlerce göstericinin diğer günlerin aksine bugün ABD'nin aleyhine de slogan attığı gözlemlendi. Göstericilerin, "Hüsnü Amerika'ya git", "Amerika, seviyorsan Hüsnü'yü kabul et" şeklinde slogan attıkları dikkati çekti.

        ESKİ TEKNOLOJİYE DÖNDÜLER

        Mısır'da göstericiler, uygulanan internet yasağını aşmak için faks makinesi, amatör radyo ve dial-up (çevirmeli) modem gibi eski teknolojileri kullanıyorlar. Ülkede 27 Ocaktan beri hükümetin emriyle internet ve mobil telefon ağının bir kısmı kesik bulunurken, eski teknolojiler internet eylemcilerinin ve protestocuların yasağı delmelerini, bilgileri iletişim kontrolüne takılmadan iletmelerini sağlıyor. Dial-up modemler, Mısırlılar'ın yeniden çevrimiçi olmaları için en popüler yöntemlerden biri. "We Re-Build", "Telecomix" ve diğer internet eylemci grupları, bu eski teknoloji modemleri uluslararası numaralarla birbirine bağlayarak veri iletmeyi başarıyor ve dial-up numaraları da Twitter mesajlarında iletiliyor.

        Image

        BATILI DESTEKÇİLER ÜCRETLERİ KARŞILIYOR

        Fransa, ABD, İsveç, İspanya ve birçok ülkeden destekçi, protestocuların aralarında bilgi alışverişini sağlamaları için uluslararası telefon aramalarını kabul ederek modem havuzu oluşturuyor ve hatta birçoğu Mısırlıların birbirlerine bağlanmaları için ücreti de kendisi ödüyor. Mısır'da az sayıdaki iç hat ile modem bağlantısı kurmak için uluslararası arama yapılırken, Manalaa adlı blog da cep telefonu, bluetooth ve dizüstü bilgisayarlar kullanarak nasıl dial-up arama yapılabileceği konusunda bilgi veriyor. Blogda bu uluslararası aramanın "pahalı" olabileceği uyarısında bulunulurken, "acil iletişim" için bunun yeterli olduğu belirtiliyor. Avrupa'da izlenmeyen internet erişimi için kampanya yürüten "We Re-Build", ayrıca bazı amatör radyo frekanslarının da kullanıldığını ve ses ya da mors alfabesiyle mesaj iletilebildiğini haber veriyor. Faks makineleri de Mısır içinde iletişim kurmak isteyen ve internete erişimin nasıl sağlanabileceği konusunda bilgi vermek isteyen çevrimiçi eylemciler ve diğerleri tarafından kullanılıyor.

        Image

        Yetkililerin, mobil telefon hizmeti sağlayan şirketlerin bazı bölgelerde hizmetlerini durdurmaları emrini vermelerinin ardından, bu engeli aşmak için protestocular, hafta sonu boyunca alternatif bir mesaj merkezi oluşturdular.

        Ülkedeki birçok kişi de Twitter'daki engellemeyi aşmak için resmi web sitesi yerine, üçüncü taraf güncelleme programı kullanarak mesaj alıp göndermeyi başardığını anlattı.

        SUZAN VE CEMAL MÜBAREK LONDRA'DA

        Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek in eşi Suzan Mübarek ve oğlu Cemal Mübarek in Londra da olduğu doğrulandı. Suzan ve Cemal Mübarek in 100 ün üzerinde valiz ve özel bir jetle Londra Heatrow Havaalanına geldiğini belirten kaynaklar, Cemal Mübarek in kızının da uçakta yer aldığını duyurdu. Mübarek ailesinin nerede konakladığı hakkında çeşitli spekülasyonlar yayılırken, sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter da yayınlanan bilgiler Cemal Mübarek in Knightbrige de Mısırlı bir iş adamının evinde kaldığını ortaya koydu. İngiltere de yaşayan Mısırlıların öğleden sonra Cemal Mübarek in kaldığı evin önünde protesto gösterisi düzenlemesi bekleniyor.

        Image

        POLİS YAĞMAYI ENGELLEMEK İÇİN YENİDEN SOKAKTA

        Polisin dün ortalıkta görünmemesi protestolarda kayıplara yol açmazken, yağma olayları devam etti. İçişleri Bakanı bunun üzerine dün polisin sokağa geri döneceğini açıkladı.

        Protestolar ülke ekonomisine de zarar vermeye devam ediyor. İşyerlerinin kapanmasının yanı sıra birçok ülke vatandaşlarına, turizmin ekonomi için hayati bir sektör olduğu Mısır'a gitmemesini tavsiye etti. Turizm, Mısır'ın gayri safi milli hasılasının yüzde 5 ile 6'sını oluşturuyor.

        Bu arada Japon firması Nissan, Mısır'daki fabrikasında üretimi bir haftalığına durdurdu.

        BARADEİ: BUNUN GERİ DÖNÜŞÜ YOK

        Bu arada, göstericilerin arasına katılan muhalif lider El Baradei, kalabalığa yaptığı konuşmada, ''Haklarınızı geri aldınız. Başlattığımız şeyin geri dönüşü yok'' dedi.''Tek bir temel talebimiz var'' diye konuşan El Baradei, bunun ''rejimin sona ermesi ve yeni bir dönemin, yeni bir Mısır'ın başlaması olduğunu'' söyledi. Muhalif lider, ''Sizlerden biraz sabırlı olmanızı istiyorum. Değişim birkaç gün içinde gelecek'' ifadesini kullandı.

        ORDU SOKAKLARA HAKİM

        Günlerdir protesto gösterilerine sahne olan Mısır'da ordu büyük ölçüde kontrolü sağladı. Lider kadrosunu cezaevinden kaçıran Müslüman Kardeşler ile diğer muhalifler, Muhammed El Baradey'in müzakereci olarak tanınmasına karar verdi.

        Image

        İSRAİL ELEŞTRİLERİ FRENLEME ÇAĞRISI YAPTI

        İsrail'in, ABD ve Avrupa ülkelerini, bölgedeki istikrarın muhafaza edilmesi amacıyla Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e yönelik eleştirilerini frenlemeye çağırdığı belirtildi. İsrail'in sol eğilimli Haaretz gazetesinin haberinde, İsrail'in, Mısır'da istikrarın korunmasının Batı ülkelerinin de çıkarına olduğu konusunda müttefiklerini ikna etmeye çalıştığı vurgulandı. Bu konudaki diplomatik çabaların, ABD ve Avrupa Birliği'nin Mübarek'in devrilmesine destek verdiği yolundaki açıklamaların ardından geldiğine dikkat çekildi.

        MISIR'DA KAÇAN 1330 KİŞİ YAKALANDI

        Mısır'da cezaevlerinden kaçan mahkumlardan 1330 kişinin yakalandığı bildirildi. Devlet televizyonunun (ERTU) verdiği haberde, Kahire çevresinde bulunan ve isyan çıktığı belirtilen dört cezaevinde ordu birliklerinin kontrolü ele aldığı ve buralardaki mahkumların güvende olduğu belirtildi. Habere göre İçişleri Bakanlığı kaynakları, cezaevlerinden kaçanlardan 1330 kişinin yakalandığını açıkladı. Cezaevlerinden kaçanların sayısı hakkında bilgi vermeyen devlet televizyonu, firariler hakkında bilgisi olanların yetkilileri uyarmalarını istedi.

        Mısır'da dün Kahire-İskenderiye yolundaki El Kantur El Hayriye bölgesinde bulunan cezaevlerinden 3 binin üzerinde mahkumun kaçtığı bildirilmişti. Bazı televizyonlar kaçan mahkumlara ateş edildiğini ve cezaevinin önünde bazı mahkumların öldürüldüğünü iddia etmişlerdi.

        KAHİRE BÜROSU KAPATILAN EL CEZİRE, BLOGCULARDAN YARDIM İSTİYOR

        Mısırlı yetkililerin Kahire bürosunu kapattıkları El Cezire televizyonu, bu ülkeden haberlerine devam edebilmek için Mısırlı blogculardan yardım istiyor. Merkezi Katar'da bulunan televizyondan yapılan açıklamada, Mısırlılara kendilerine blog postaları, görgü tanıklarının açıklamaları ve video görüntüleri göndermeleri çağrısında bulunuldu. Mısır yetkilileri, haberlerinin protestocu yanlısı olduğu ve isyanı teşvik edebileceği gerekçesiyle El Cezire'nin Kahire bürosunun kapatılması talimatı vermişlerdi.

        EL CEZİRE'NİN GÖZALTINA ALINAN MUHABİRLERİ SERBEST

        Mısır'da gözaltına alınan El Cezire televizyonunun muhabirleri serbest bırakıldı. Mısırlı yetkililerin Kahire bürosunu kapattıkları merkezi Katar'da bulunan El Cezire televizyonu, kuruluşun İngilizce yayın servisi için çalışan 6 muhabirinin gözaltına alındıktan kısa süre sonra serbest bırakıldığını, ancak kameralarına el konulduğunu duyurdu. El Cezire'nin 6 muhabiri Kahire'deki otellerinde gözaltına alınmıştı. Kanalın bir sözcüsü, muhabirlerin Avustralya, Portekiz ve İngiliz vatandaşı olduğunu söylemişti. Reuters haber ajansı, daha önce 5 gazetecinin Kahire'de gözaltına alındığını aktarmıştı.

        DEMİRYOLU TRAFİĞİ DURDURULDU

        Öte yandan devlet televizyonu, Mısır'da demiryolu trafiğinin, dolayısıyla tren seferlerinin durdurulduğu bildirildi. Devlet televizyonu, tren seferlerinin durdurulduğunu duyurdu.

        ERDOĞAN'IN MISIR ZİYARETİ İPTAL OLABİLİR

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iş adamlarıyla birlikte 8 Şubat'ta gerçekleştirmeyi planladığı resmi gezi, Mısır'daki karışıklıklar nedeniyle tehlikeye girdi. Henüz programdan çıkarılmayan gezi ile ilgili olarak resmi bir açıklama yapılmazken başbakanlık kaynaklarının ülkedeki gelişmeleri yakından izlediği bildirildi. "Kahire'de gösteriler sürerken yapılacak resmi bir ziyaretin taraflardan birine destek olarak algılanabileceği" gerekçesiyle gezinin iptal olması düşüncesi ağırlık kazanıyor.

        ''MISIR'DAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ''

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini bildirdi.

        KRİZ MASALARI OLUŞTU

        Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde Mısır ve Tunus kriz masaları oluşturulduğunu söyledi.

        TÜRSAB, MISIR TURLARINI DURDURDU

        Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Mısır'daki olaylar nedeniyle Türkiye'den Mısır'a yönelik turların durdurulduğunu bildirdi. TÜRSAB'ın internet sitesinde yayımlanan duyuruda, Mısır'daki olayların, had safhaya ulaştığı, gezi veya iş amaçlı giden Türk vatandaşları için endişe verici boyutlara ulaştığı belirtildi.

        112 TÜRK KAHİRE HAVAALANINDA MAHSUR

        Mısır'ın Port Said kentindeki olaylardan kaçıp Türkiye'ye gitmek isteyen 112 Türk Kahire havaalanında mahsur kaldı.

        Biletleri olmadığı ve dün kalkan uçaklara yetişemedikleri için bugün havaalanında bekleyen Türkler, biletleri olmadığı ve THY'de rezervasyonlar dolu olduğu için 3 Şubata kadar beklemek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

        Havaalanında mahsur kalanlar burada çok sayıda kadın ve çocuk olduğunu, temel gıda maddelerini bulamadıklarını, sokağa çıkma yasağından dolayı Kahire şehir merkezine de gidemediklerini belirterek, yetkilerden acilen tahliye uçağı talep ettiklerini söylediler.

        Havaalanında bulunan Emre Babadağ, "Biz kendi aramızda organize olmaya çalışıyoruz, şu anda yapabileceğimiz birşey yok, lütfen devletimiz bize yardım etsin" diye konuştu.

        Dilek Elieyioğlu da "Burada çocuklarım var, çok zor durumdayım, tahliye uçağı gelmezse 3 Şubata kadar burada nasıl bekleyeceğiz?" dedi.

        Büyükelçilik yetkilileri, 3 Şubata kadar bileti bulunan yolcuların THY'ye müracaat etmeleri gerektiğini söyleyerek, şu an için tahliye uçağı olmadığını ancak Büyükelçiliğin Mısır'dan gitmek isteyen Türk vatandaşlarının isimlerini kayıt altına almaya devam ettiğini bildirdiler.

        AB'DE, MISIR VE TUNUS'TA AŞIRILAR İKTİDARA GELİR KORKUSU

        AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Mısır ve Tunus'taki gelişmelerle ilgili endişe ve taleplerini dile getirdiler. AB dışişleri bakanlarının Mısır ve Tunus'u tartışacakları toplantı öncesinde açıklamada bulunan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Eğer demokrasi yolundan bahsediyorsak, bence radikalizm demokrasi yolu değildir. Mısırlıların aşırılık ve radikalizm yerine, demokrasi ve sivil hakları seçeceklerinden eminim" dedi. Frattini, "Kim daha iyi, kim değil diye tercih yapmadan normal demokrasi yolunu teşvik etmeliyiz. Kimin daha iyi olduğu bizim değil Mısırlıların işi" şeklinde konuştu.

        Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger de Mısır ve Tunus'ta aşırı güçlerin iktidara gelmesinden endişe ettiklerini belirterek, "Bunu istemeyiz" dedi.

        Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise AB'yi eleştirerek, "Orada demokrasi ve karar alma sürecine katılmak isteyen halklar olduğunu unuttuk" ifadesini kullandı.

        İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Mısır'da bu yıl düzenlenecek seçimlerin "serbest ve adil şekilde gerçekleştirilerek yeni hükümete meşruiyet kazandırmasının kritik önemde olduğunu" vurguladı.

        AB'DEN MÜBAREK"E "HALKININ ŞİKAYETİNE CEVAP VER" ÇAĞRISI

        AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, halkının gitmesini istediği Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e "halkının meşrü şikayetlerine cevap ver" çağrısı yaptı.

        AB Dışişleri Bakanları toplantısında basına konuşan Ashton, Mısır'da tüm muhalefet partileri ve toplumun tüm kesimleriyle açık ve ciddi bir diyalog içine girilerek barışçıl bir çıkış yolu bulunmasını istedi.

        Mısır halkının gitmesini istediği, 30 yıldır dikta rejimiyle ülkeyi yöneten Mübarek'in geleceği hakkında konuşmaktan kaçınan Ashton, "Mısır halkının meşru şikayetlerine cevap verilmeli. Onların adaletli ve daha iyi bir gelecek beklentisi acil, somut ve kararlı cevaplarla ve gerçek adımlarla karşılanmalı" dedi.

        AB'nin geçiş döneminde atacağı her adımda Mısır'a yardıma hazır olduğunu vurgulayan Ashton, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını inşa etmek ve desteklemek için bu ülkenin yanında olacaklarını belirtti.

        İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Mısır'da düzenli geçiş yolunun "daha geniş tabanlı bir hükümete, serbest ve adil seçimlere ve gerçek ve görünür reformlara" dayandığını söyledi.

        İNGİLTERE MÜDAHALEDEN KAYGILI

        İngiltere Başbakanı David Cameron, Mısır'da hükümet karşıtı protestoları bastırmanın, hem Mısır hem de dünya için kötü olacağını söyledi.

        İngiltere Başbakanı David Cameron, Mısır'da hükümet karşıtı protestoları bastırmanın, hem Mısır hem de dünya için kötü olacağını söyledi. Cameron İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, kendisinin ve ABD Başkanı Barack Obama'nın, ülkeleri kimin yöneteceğini söylemediğine dikkati çekerek, "Bu baskı, Mısır için ve dünya için kötü biter" dedi. David Cameron önceki gün Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i arayarak, ülkede devam eden şiddetten duyduğu endişeyi dile getirmiş ve Mübarek'i "cesur adımlar atmaya" çağırmıştı.

        İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Mübarek'e, "ülkesinin aşırıların eline düşmesini önlemesi için demokratik dönüşüm yapma" çağrısında bulunmuştu. İngiltere, zorunlu kalmadıkça Mısır'a seyahat etmemeleri konusunda vatandaşlarını uyarıyor. Mısır'da aralarında Vodafone, Rolls-Royce gibi şirketlerin de yer aldığı 900'e yakın İngiliz şirketi bulunuyor. 2009 yılında İngiltere ile Mısır arasındaki toplam ticaret 3 milyar sterlindi. Mısır'da çoğunluğu Şarm El Şeyh ve Kızıl Deniz civarında olmak üzere, yaklaşık 30 bin İngiliz turistin bulunduğu belirtiliyor.

        OLAYLAR, LONDRA BORSASINI ETKİLİYOR

        Mısır'da yaşanan olaylar ve karışıklık, Londra borsasını olumsuz etkiliyor. FTSE 100 endeksi bu sabah saatlerinde yaklaşık yüzde 1'lik düşüşle açıldı, endeks geçen haftayı da yüzde 1,4 düşüşle kapatmıştı. Özellikle seyahat acentelerinin ve petrol şirketlerinin borsadaki hisselerinin olumsuz etkilendiğine dikkat çekiliyor. Tur operatörü TUI Travel firması ile British Airways ve Iberia'nın ortaklığından oluşan "International Consolidated Airlines" grubunun hisselerinin yüzde 2,8, Thomas Cook seyahat acentesinin hissesinin ise yüzde 5,4 düştüğü belirtiliyor.

        MISIR'DA MART AYINDA DÜZENLENMESİ PLANLANAN ULUSLARARASI KUM HEYKEL FESTİVALİ İPTAL EDİLDİ

        Global Design Art Works tarafından mart ayında Mısır'da düzenlenmesi planlanan Uluslararası Kum Heykel Festivali'nin iptal edildiği bildirildi. Global Design Art Works Yöneticisi ve Uluslararası Kum Heykel Festivali Direktörü Cem Karaca, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'daki gelişmelerin ardından ülkede turizm sektörünün büyük zarar gördüğünü belirtti.

        Mart ayında Mısır'da düzenlenmesi planlanan festivali, yaşanan gelişmelerin ardından iptal etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Cem Karaca, heykelleri yapacak sanatçıların da can güvenliği endişesiyle Mısır'a gitmek istemediklerini açıkladı.

        TÜRKİYE'NİN KAHİRE BÜYÜKELÇİLİĞİ YETKİLİLERİ: "BU AKŞAM BİR TAHLİYE UÇAĞI KAHİRE'YE GELECEK"

        Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği yetkilileri, yaptıkları talep üzerine, bu akşam Türk Hava Yolları'nın Kahire'ye bir tahliye uçağı daha göndereceğini bildirdi.

        Büyükelçilik yetkilileri, Kahire uluslararası havalimanında 150 Türk vatandaşının tahliye edilmeyi beklediğini belirtti.

        HABER: PROTESTOLARIN 6. GÜNÜNDE YAŞANANLAR

        Dün yaşanan gelişmeler ise satır başlarıyla şöyle:

        Ordu birlikleri sokağa çıkma yasağının tam uygulanması için yolları trafiğe kapattı.

        Savaş uçakları Kahire, İskenderiye, Süveyş, Minye gibi büyük kentlerin üzerinde uçuş yaptı.

        • Mübarek'in bir askeri karargahta üst düzey komutanlarla toplandığı bildirildi.

        Güvenlik ve hastane kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 33'ü önceki gün olmak üzere beş günde toplam 102 kişi öldü.

        • Mısır'daki en büyük muhalefet örgütü Müslüman Kardeşler, liderlik kadrosundan 7 kişi dahil toplam 34 üyelerinin cezaevinden kaçtığını bildirdi.

        Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın, iki gün önce tünellerden geçerek, Mısır'ın Refah, Şeyh Zuveyd ve El Ariş bölgelerindeki Bedevilerin ayaklanmasına, buradaki Mısırlı güvenlik güçlerinin karakollarına yapılan saldırılara yardımcı olduğunu öne sürüldü.

        Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in atamalarını reddetti.

        Müslüman Kardeşler ile diğer muhalifler, Muhammed El Baradey'in müzakereci olarak tanınmasına karar verdi.

        ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, demokrasi yolunda halen yeterince adım atmadığını söyledi.

        ABD, Mısır'daki vatandaşlarını bugünden itibaren tahliye edeceğini bildirdi.

        Mısır'ın resmi haber ajansı Mena'nın verdiği haberde, ''Mısır Enformasyon Bakanı, El Cezire televizyonunun Mısır'daki tüm faaliyetlerinin askıya alınmasını, tüm lisanslarının iptal edilmesini ve ülkedeki tüm El Cezire çalışanlarının akreditasyonlarının geri alınmasını emretti'' ifadelerine yer verildi.

        Mısır Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hişham Ramiz, yaptığı açıklamada, ülkedeki güvenliğin sağlanamaması nedeniyle bankalarındün olduğu gibibugün de kapalı olacağını söyledi.Borsanın dabugün kapalı tutulacağı açıklandı.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ